În contextul pandemiei de COVID-19, sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova a fost nevoit să amâne în acest an Paștele Blajinilor (care în mod tradițional era desfășurat la o săptămână după Paște) pentru zilele de 6, 7 și 8 iunie. Mitropolia anunță că tradițiile se vor respecta și anul acesta, însă toate activitățile de omagiere vor fi restrânse.

Vezi mai jos recomandările.

# În primul rând, mitropolia îndeamnă toți participanții la slujbe să țină cont de sfaturile autorităților și să respecte măsurile de siguranță și de protecție recomandate. Persoanele care s-au întors din străinătate și se află în perioada de carantină, dacă prezintă careva simptome sau fac parte din grupul sporit de risc, sunt rugate să se abțină de la participarea fizică la sfintele slujbe și să sporească în rugăciune la casele lor, aprinzând o lumânare și făcând gesturi de caritate în amintirea celor apropiați.
# Îndeamnă credincioșii să evite aglomerările tradiționale din jurul mormintelor și să respecte distanța sanitară.
# De asemenea, mitropolia vine cu rugămintea ca și-n acest an creștinii să se abțină de la organizarea meselor copioase în cimitire și consumul de băuturi alcoolice. Întâlnirile dintre rude și celelalte tradiții legate de această zi să fie săvârșite într-un cerc restrâns de oameni și în mod privat.