V-ați făcut bagajul și sunteți gata de o vacanță în Moldova în această vară? Înainte de a porni la drum, trageți cu un ochi peste lista de mai jos pentru mai multă inspirație în definirea itinerarului. Dacă n-ați mai ajuns anterior în vreunul dintre locurile pe care vi le propunem în cele ce urmează, vă recomandăm cu toată căldura să vă faceți timp în această vară, pentru că merită pe deplin. #NeamPornit este o campanie națională de promovare și susținere a turismului intern din Republica Moldova. Urmărește-ne pe Facebook și Instagram. Să purcedem:
1. Naslavcea, raionul Ocnița
Prima destinație în care neapărat trebuie să ajungeți este și cea mai nordică localitate din Moldova – Naslavcea, satul din raionul Ocnița, situat pe dealuri pitorești, care creează o impresie vizuală a unui adevărat sat de munte. (https://bit.ly/Naslavcea) Indiferent din ce regiune a țării veniți, Naslavcei îi datorați măcar o vizită. Mama Natură s-a dovedit a fi o romantică incurabilă atunci când a creat o insulă sub forma unei inimi în mijlocul râului Nistru. Acea mână de pământ, acoperită de o pădure pitorească de plopi și sălcii, deschide o priveliște uimitoare, ce nu poate fi văzută mai bine de nicăieri, decât din punctele înalte ale satului Naslavcea. Nu cunoaștem numele acestei insule, însă o putem numi, cu siguranță, „Insula îndrăgostiților”!
Tot la Naslavcea mai pot fi admirate două monumente geologice şi paleontologice – „Râpa Carpov Iar” sau „Râpa lui Carp” şi „Râpa Rudâi Iar” ori „Râpa Rudi”. În aceste râpe se află mari acumulări de fosile de pești, arici de mare, moluște, crabi, insecte, plante din perioada sarmatului timpuriu, perioadă de acum 12 milioane de ani. Ambele râpe se află sub protecția statului începând cu anul 1962.
La sud de Naslavcea se află și Rezervația peisagistică „La 33 de vaduri”, cea mai nordică rezervație peisagistică din țară, care reprezintă o concentrare neobișnuită de monumente geologice, paleontologice și arheologice.
2. Rașcov, raionul Șoldănești
La Rașcov veți găsi peisaje care vă vor rămâne, cu siguranță, în suflet. Dacă nu vă ajung resursele financiare să mergeţi până în Egipt ca să vedeţi Sfinxul făcut de egipteni, nu vă întristați. Să știți că puteți să mergeţi la Raşcov pentru a admira un sfinx făcut de Mama Natură. Mai exact, este o stâncă ce seamănă cu sfinxul egiptean și face parte din Carsturile de la Raşcov, ce cuprind partea de vest a Dealului Roşu, cu o suprafață de 123 de hectare. Este un exponent clasic al fenomenelor carstice din Republica Moldova. (https://bit.ly/Rascov)
Odată ajunși în aceste părți, vizitați și „Stejarul lui Ștefan cel Mare” din Cobîlea, Șoldănești. Stejarul este un monument protejat de stat şi este cel mai vechi arbore din Europa de Sud-Est.
Tot în această regiune, există localitatea Vadul lui Rașcov, denumită și smaraldul de nedescoperit de pe Nistru, care trebuie vizitată pentru cel puţin trei motive – e baştina poetului Dumitru Matcovschi, scriitorul; acolo se află și cel mai mare cimitir evreiesc din Europa de Sud-Est, dar şi o clopotniță veche.
Dacă ați ajuns până aici, e bine să șiți că vă puteți caza la Vila Ana. (https://bit.ly/Vila_Ana)
3. Varatic, raionul Râșcani
E bine să știți că Văratic (https://bit.ly/Varatic), sat din raionul Râșcani, este amplasat în imediata apropiere a râului Ciuhur și la doar câțiva kilometri de frontiera cu România. Atunci când ați obosit de zgomotul orașului, vă puteți refugia aici. E un loc de-a dreptul magic, cu o liniște ca de templu, îmbogățită din când în când doar de imnurile cântate de corul insectelor, broaștelor sau cele ale păsărilor.
Aici puteți descoperi Peștera „Casoaia” și o cascadă pe trei nivele. Văratic face parte din așa-numitele „Toltrele Prutului”, un lanț de 200 km cu formațiuni de recife calcaroase, care încep în satul Criva din nordul țării.
Dacă sunteți în căutare de obiective turistice în Văratic, cu siguranță ar trebui să faceți o plimbare de-a lungul Prutului cu barca sau caiacul și să vă bucurați de vederile frumoase asupra cheilor de pe ambele părți ale râului.
La cei de la pensiunea „Vara la Varatic” veți găsi două case de vacanță minunate, cu tot ce îi trebuie unei familii pentru a se bucura de o vacanță frumoasă la țară. Iar după o zi în grădină, pescuit sau o călătorie pe jos de-a lungul râului, veți putea admira cerul plin de stele. Cei de la „Vara la Varatic” recomandă această terapie oaspeților ce vin să-i viziteze. Ieșiți afară noaptea, vă întindeți pe iarbă, ascultați broaștele și păsările, apoi atingeți stelele cu mâna. (https://bit.ly/Vara_la_Varatic)
4. Rogojeni, raionul Șoldănești
O altă localitate care neapărat trebuie să se regăsească în lista voastră cu destinații este Rogojeni, din raionul Șoldănești, un sat așezat într-un loc pitoresc de pe malul stâncos al Răutului. Ceea ce-l face deosebit este faptul că o bună parte dintre săteni locuiau anterior în bordeie, locuințe tradiționale și ecologice care în alte localități au dispărut, dar în Rogojeni se mai găsesc și în aceste zile. Acestea sunt niște încăperi săpate în malurile stâncoase, cu intrări joase și câte două ferestre mici. Bordeiele ar putea cu ușurință să devină o atracție turistică, dacă ar fi conservate și restaurate. (https://bit.ly/Rogojeni)
Apropo, arheologii au descoperit la Rogojeni un bordei care conținea numeroase fragmente ceramice, fragmente de vase de lut, unelte de muncă din silex, os, multiple oase de animale, consumate de locuitorii așezării acum aproximativ 7 000 de ani. Totodată, în localitate s-au păstrat multe mostre de arhitectură vernaculară: fântâni, garduri, terase – valoroase ca expresie arhitecturală. La final, vă propunem un picnic pe malul Răutului.
5. Țîpova, raionul Rezina
Nuanțe de verde vernil, verde praz, verde smarald, verde electric, verde oliv, verde kaki – forme săpate în calcar și legende toate acestea le veți găsi în una dintre cele mai populare destinații turistice din Moldova, care se află undeva între satele Horodiște și Țipova. Acolo se găsește Pădurea „Stânca Horodişte-Funduc”, una dintre cele mai pitorești rezervații din Moldova. (https://bit.ly/Stânca_Horodiste_Funduc)
Pădurea cuprinde malul înalt abrupt al Nistrului și defileul pârâiașului Țipova, ambele cu forme priporoase de relief, cu grote și peșteri. Defileul are o adâncime care variază de la 120 la 200 de metri și se deschide spre valea Nistrului, iar căderile de apă ale cascadelor sunt de 10-16 metri. În perimetrul acestui sector se găsesc ruinele celei mai vechi și vestite mănăstiri rupestre din Basarabia și vestigiile unei cetăți dacice.
Tot aici mai puteți vizita Biserica terestră Ţîpova, care cuprinde trei complexe mânăstirești săpate în stâncă și este una dintre cele mai frumoase din Republica Moldova. În apropiere, veți putea vizita și Mănăstirea rupestră Țîpova, săpată în rocile calcaroase de pe vârful unei stânci abrupte, deschizând o panoramă excepțională a luncii fluviului Nistru.
În plus, nu foarte departe de Țîpova se află și satul Lalova. Acolo puteți vizita pensiunea rurală care a devenit deja cunoscută în întreaga țară, dar şi dincolo de hotarele ei – Hanul lui Hanganu. (https://bit.ly/Hanul_lui_Hanganu)