Doi ani de inovații la filiera francofonă „Informatică” a UTM. „Am pornit de la obiective îndrăznețe”

utm

Pe 28 mai 2018, UTM lansa un program îndrăzneț și unicat pe piața educațională moldovenească – Program de formare universitară francofonă cu prezență sporită în întreprinderile din Moldova. Proiectul a fost selectat în cadrul unui apel internațional lansat de către AUF în 2017, fiind destinat studenților și profesorilor filierei francofone „Informatică” a UTM. Proiectul a fost susținut de către Compania Pentalog și Asociația Companiilor din sectorul Tehnologia Informației și Comunicațiilor, iar ca partener francez a fost Institutul Universitar Tehnologic din Rouen.

„La doi ani de la lansare, făcând o retrospectivă a celor realizate, putem să afirmăm că am avut ca parteneri cei mai buni membri pe care ne-am fi dorit să-i avem vreodată. Am pornit de la obiective îndrăznețe ale proiectului: facilitarea inserției profesionale a tinerilor absolvenți și ameliorarea competitivității lor pe piața muncii și modernizarea cursurilor și adaptarea curriculei la necesitățile mediului socio-economic local, prin alternanța studiilor în universitate cu prezența studenților în întreprindere. Am reușit:

  • mobilități ale profesorilor și instruirea la IUT Rouen de către experți francezi;
  • implicare activă a studenților în aceste schimburi și mese rotunde;
  • crearea grupurilor de lucru mixte ce au modificat curriculumul disciplinelor la necesitățile actuale;
  • renovarea și dotarea materială a trei săli destinate spațiului Francofon în cadrul FCIM, inclusiv cu o tablă interactivă unică;
  • intervenția specialiștilor din compania Pentalog în formarea studenților;
  • alternarea studiilor prin prezență în aule și întreprinderi – câte patru săptămâni studenții s-au aflat la întreprindere pe parcursul fiecărui an de studii;
  • stagii pe parcursul verii în întreprindere;
  • o școală de vară ce a avut ca obiective dezvoltarea competențelor lingvistice, de comunicare, interacțiune în cadrul unei echipe, gestiunea proiectelor, tehnici de negociere etc.

Credem că am reușit multe să realizăm în acești doi ani și, în pofida virusului, carantinei și izolării, vom duce spre finalitate activitățile pe care ni le-am propus.

Toate cele realizate erau imposibile fără susținerea AUF, Pentalog și ATIC. Aducem mulțumiri pentru ghidare și coordonare domnului Mohamed Ketata, director regional AUF pentru Europa Centrală și Orientală, doamnelor Roxana Țurcanu-Tolomey, responsabilă Reprezentanța AUF pentru Moldova și Ucraina, și Olesea Simion, responsabilă proiecte de la Antena AUF-Chisinău, doamnelor Monica Jiman, CCSO Pentalog Europe&Asia, și Elena Mutruc, manageră Pentalog Chișinău, precum și echipei numeroase de mentori de la Pentalog pentru implicare în realizarea proiectului, doamnelor Ana Chirița și Irina Oriol de la ATIC pentru implicare și susținere!

Mulțumiri colegilor de la Institutul Universitar Tehnologic din Rouen!

Și, desigur, mulțumiri echipei mari a UTM implicată în derularea proiectului: dlui rector Viorel Bostan, dlui prorector Dinu Țurcanu (un merci special pentru tabla interactivă) și dnei Larisa Bugaian, dlui decan Dumitru Ciorbă, dlui șef Direcție TIC, Vasile Chetroi, și nu în ultimul rând corpului profesoral și studenților filierei francofone Informatică!

Vă mulțumim tuturor pentru implicare, susținere, încurajare, sfaturi nenumărate, disponibilitate și în zile de odihnă!!! Cum zic francezii –  Chapeaux!”, spune pentru utm.md Daniela Istrati, responsabilă de formarea francofonă Informatică, FCIM.

###

Proiectul Création de la prémière formation universitaire francophone à présence renforcée en entreprise en République de Moldova se desfășoară în perioada mai 2018-mai 2021, cu un buget total de peste 130 000 de euro. Din octombrie 2019, UTM implementează un al doilea proiect, urmând același model, la filiera francofonă „Tehnologii alimentare” la Facultatea Tehnologia Alimentelor.

Taguri: #PromoUTM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente