În anul 2019, partidele politice au înregistrat cea mai mică rată de prezentare a rapoartelor financiare la CEC

IMG_9447

Lacune legislative nesoluționate, cheltuieli neraportate în valoare de circa 19,02 milioane de lei, dar și cel mai scăzut nivel de raportare financiară a partidelor politice la CEC sunt unele dintre cele mai relevante constatări făcute de Asociația Promo-LEX în urma monitorizării civice a finanțelor partidelor politice pentru anul 2019.

Promo-LEX atenționează asupra nivelului scăzut de raportare financiară a partidelor

În premieră din 2014, Promo-LEX a constatat în acest an o rată atât de scăzută de prezentare la CEC a rapoartelor anuale privind gestiunea financiară a partidelor. Doar 19 partide (43 %) politice au raportat în termen, un partid a depășit termenul și 26 de formațiuni politice nu au prezentat rapoarte până la data de 7 mai 2020.

Modificări revoluționare a cadrului legal, dar unele lacune legislative rămân nesoluționate

În anul 2019, cadrul legal privind finanțarea partidelor politice a suferit ample modificări în vederea îmbunătățirii acestuia: reducerea sumei donațiilor din partea persoanelor fizice și juridice – de la 200 și 400 la șase și, respectiv, 12 salarii medii pe economie pentru anul respectiv; au fost permise donațiile din partea conaționalilor din afara țării în mărimea a trei salarii medii pe economie anual; pentru funcționarii publici și persoanele cu funcții de demnitate publică, a fost instituit un plafon special la un maxim de 10 % din venitul anual al acestora etc.

Venituri și cheltuieli raportate

Conform rapoartelor anuale prezentate la CEC, dintre cele 20 de formațiuni politice vizate, 16 au indicat venituri în sumă de peste 70 de milioane de lei și un total al soldului inițial pe contul partidului, la 1 ianuarie 2019, de 33 453 572 de lei, cuantumul cheltuielilor raportate fiind de 94 119 778 de lei, cu un sold final, la 31 decembrie 2019, de 9 362 096 de lei. Celelalte patru partide care au prezentat rapoartele financiare nu au indicat venituri și cheltuieli.

Privitor la structura veniturilor declarate la CEC, principala sursă de finanțare a partidelor în 2019 au constituit-o subvențiile de la bugetul de stat (39 %), alte surse importante fiind cotizațiile de membru (32 %),  donațiile persoanelor fizice (18 %) și donațiile din partea persoanelor juridice (11 %).

Fundațiile de caritate continuă să promoveze partidele politice și liderii acestora

Potrivit monitorizării civice realizate de Promo-LEX, în anul 2019, 17 partide politice, vizibile în spațiul public de monitori, au desfășurat cel puțin 2 936 de activități promoționale și evenimente.

Activitățile fundațiilor de caritate nu au lipsit nici în 2019. Astfel, au fost observate trei fundații de caritate și un SRL, prin intermediul cărora s-a făcut promovare politică indirectă pentru partidele asociate: Fundația lui Vlad Plahotniuc „Edelweiss” asociată PDM, Fundația de binefacere „Din suflet” asociată cu PSRM și Președintele Igor Dodon, dar și SRL Magazine Sociale/Asociația „Pentru Orhei” asociată cu PPȘ, Fundația „Renato Usatîi” asociată PN.

Cheltuielile estimate pentru aceste activități sunt de cel puțin 2 701 460 de lei. Niciun partid asociat celor patru entități menționate mai sus nu a raportat costuri aferente activității de promovare obținută în rezultatul activităților de caritate.

Estimarea cheltuielilor neraportate

Asociația Promo-LEX a constatat neraportarea tuturor cheltuielilor din partea a 17 partide politice în cuantum total de 19 021 373 de lei. Tradițional, cea mai netransparentă categorie de cheltuieli rămâne a fi pentru evenimente publice (9 044 424 de lei).

Estimările cheltuielilor pentru sedii și personal, la fel, arată discrepanțe. Prin urmare, batem alarma în privința necesității stringente de verificare a datelor din rapoartele anuale/semestriale privind gestiunea financiară a partidelor politice, în privința corespunderii situației financiare la situația reală.

Începând cu anul 2016 și până în anul 2019, monitorizarea civică a Promo-LEX a demonstrat discrepanțe mari între situațiile financiare raportate la CEC și situațiile financiare estimate de asociație. Astfel, în anul 2016, cheltuielile estimate ca fiind neraportate au fost de 4,49 milioane de lei, în anul 2017 – 42,75 milioane de lei, în anul 2018 – 17,59 milioane de lei, iar în anul 2019 – 19,02 milioane de lei.

Raportul integral poate fi accesat aici.

Raportul „Finanțarea partidelor politice în Republica Moldova. Retrospectiva anului 2019” este realizat de Asociația Promo-LEX în cadrul Programului „Democrație, Transparență și Responsabilitate” finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate în raport aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al finanțatorilor.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente