Premierul Chicu s-a întâlnit cu ambasadorul României și i-a exprimat regretul față de cum a fost interpretat mesajul său de pe rețelele sociale

100669048_714193179340652_6697501331990511616_n

Premierul Chicu a postat un mesaj pe Facebook despre o întrevedere pe care a avut-o astăzi cu ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță. Chicu a ținut să menționeze că și-a exprimat regretul față de modul în care mesajul său din zilele trecute a fost interpretat, într-un mod eronat, din punctul său de vedere. În postare, premierul a spus că este de fapt recunoscător față de poporul român pentru ajutorul oferit pe parcursul pandemiei de COVID-19.

„Mi-am exprimat opinia că acțiunile bazate pe preferințele politice ale exponenților partidelor aflate la putere într-un moment dat la București sau Chișinău, cu atât mai mult aprecierile publice privind nivelul de seriozitate sau performanță a unui guvern sau altuia, nu-și pot avea locul în relațiile și dialogul dintre două țări prietene”, a menționat Chicu cu referire la critica adusă anterior de europarlamentarul român Siegfried Mureșan față de guvernul de la Chișinău. Potrivit lui Mureșan, Guvernul Republicii Moldova eșuează în gestionarea crizei generate de COVID-19 fiindcă a eșuat și în implementarea reformelor.

Chicu a adăugat că despre problemele de corupție trebuie să vorbească organizațiile internaționale: „Republica Moldova și România au încă foarte multe de făcut pentru a îmbunătăți viața oamenilor care trăiesc în aceste două țări. Cred că cele mai mari restanțe în acest sens sunt la capitolul combaterea corupției, flagel care afectează enorm concetățenii mei din ambele țări. Despre amploarea acestui fenomen relatează organizații internaționale de specialitate, ambasadori acreditați în ambele capitale, Uniunea Europeană etc.”.

Premierul a mai spus că și-a exprimat regretul față de cum a fost interpretat mesajul său: „Am ținut să-i exprim Domnului Ambasador regretul pentru modul cum a fost interpretat și apreciat unul dintre comentariile mele pe rețelele de socializare, care (în opinia mea) în mod absolut neîntemeiat și eronat a fost catalogat drept denigrator la adresa României. Am tot respectul și admirația pentru poporul român care, ca și cetățenii din Republica Moldova, merită o viață cu mult mai bună. Totodată, cred că oficialii guvernamentali din ambele state trebuie să se preocupe de soluționarea problemelor în propria țară”.

Chicu a fost criticat de opinia publică pentru mesajul publicat zilele trecute ca replică la declarațiile europarlamentarului român. „Ce-ai făcut june în țara ta, că geme de cea mai mare corupție din Europa? Ai numai în județul Suceava jumate din numărul de bolnavi de COVID-19 înregistrați în toată țara mea. Și medici, cam tot atâția. Județele moldovenești au 40 % din decedați din totalul pe România. Și de două ori mai mulți decedați moldoveni în dreapta Prutului decât în stânga, deși numărul populației este egal”, menționa Chicu în declarația care a stârnit până și reacția Ministerului român de Externe, care a venit la scurt timp cu un comunicat de presă. „Față de declarațiile denigratoare la adresa României postate în cursul zilei de astăzi, 22 mai 2020, pe o platformă de socializare de către prim-ministrul Republicii Moldova, domnul Ion Chicu, MAE român consideră că acestea sunt complet inacceptabile și își exprimă dezacordul puternic față de conținutul acestora”, se menționa în comunicat.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente