PDM se disociază de declarațiile premierului Chicu, care pot prejudicia grav relația dintre Chișinău și București, și va cere convocarea de urgență a Consiliului Coaliției la acest subiect. Asta s-a întâmplat după ce Ion Chicu i-a numit pe politicienii români „ratați”, „cei mai corupți din Europa” și „români oploșiți prin structurile europene”.

„Partidul Democrat din Moldova își exprimă profunda îngrijorare în legătură cu controversatul schimb de mesaje dintre prim-ministrul Republicii Moldova, Ion Chicu, și europarlamentarul român Siegfried Mureșan.

Limbajul lui Ion Chicu în postarea sa de pe Facebook, etichetările politicianului român și concluziile pe care le-a formulat sunt inadmisibile și impardonabile.

Partidul Democrat se disociază în totalitate de o asemenea abordare disproporționată. Iubim România, îi apreciem aportul frățesc în construcția unui stat democratic și european în Republica Moldova și ajutorul complex pe care l-au oferit frații noștri români economiei, culturii, educației de la noi.
Considerăm că asemenea aprecieri pot prejudicia grav relația dintre cele două state frățești, unite prin comuniune de limbă, istorie și tradiții. Din aceste considerente, vom solicita de urgență convocarea Consiliului Coaliției pentru a cere prim-ministrului explicații.

Totodată, ne exprimăm dezacordul și cu modul tendențios și lipsit de respect în care europarlamentarul Siegfried Mureșan dă aprecieri guvernelor din Republica Moldova. Formulările categorice privind «eșuarea gestionarii crizei generate de COVID-19 și eșuarea reformelor» sunt superficiale și neadevărate.

Mai mult, afirmând că guvernul PDM, guvernul Filip «a destabilizat situația din Republica Moldova și nu a făcut progrese în implementarea reformelor», domnul Mureșan spune un neadevăr cras, pentru că guvernul nostru a atins o cotă de realizare a Agendei de Asociere cu Uniunea Europeană de 65 %, progresul în anii 2016-2019 alcătuind 35 %, iar perioada indicată caracterizându-se printr-o îmbunătățire generală a tuturor indicilor.

Regretăm situația în care acest dialog lipsit de bun simț ar putea contribui la înrăutățirea relațiilor moldo-române și vom întreprinde eforturi pentru depășirea acestei situații ieșite din comun”, se arată în comunicatul emis de PDM.