Ministerul Afacerilor Externe din România a venit cu un comunicat de presă la adresa lui Ion Chicu, după ce prim-ministrul l-a atacat pe europarlamentarul Siegfried Mureșan printr-o postare pe Facebook, menționând totodată în postarea sa și despre faptul că statul român este cel mai corupt din Europa (n.r. Uniunea Europeană).

Vedeți mai jos comunicatul Ministerului Afacerilor Externe din România la adresa lui Ion Chicu.

„Față de declarațiile denigratoare la adresa României postate în cursul zilei de astăzi, 22 mai 2020 pe o platformă de socializare de către prim-ministrul Republicii Moldova, domnul Ion Chicu, MAE român consideră că acestea sunt complet inacceptabile și își exprimă dezacordul puternic față de conținutul acestora. Declarațiile prim-ministrului Ion Chicu sunt cu atât mai inadecvate cu cât, în contextul actual al pandemiei de COVID-19, România a oferit, în mod dezinteresat, un sprijin substanțial Republicii Moldova, demonstrând solidaritate și fiind astfel alături, în mod concret, de cetățenii Republicii Moldova într-un moment foarte dificil. MAE apreciază că aceste declarații denotă o profundă lipsă de respect la adresa României și a relației bilaterale privilegiate de Parteneriat Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova.

MAE român evidențiază că implementarea reformelor asumate prin Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană nu reprezintă numai o obligație pentru Republica Moldova, ci și garanția prosperității pentru cetățenii săi. Bunăstarea cetățenilor Republicii Moldova nu poate fi asigurată prin declarații publice care denotă un limbaj rudimentar, ci numai prin eforturi în direcția construirii unui stat de drept solid și cu instituții democratice. Așa cum a demonstrat inclusiv în această perioadă, România va fi și în viitor un pilon de sprijin pentru cetățenii Republicii Moldova.

Aceste aspecte au fost aduse, în această după-masă, la cunoștința ambasadorului Republicii Moldova la București, care a fost convocat din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la sediul Ministerului Afacerilor Externe de către secretarul de stat Dan Neculăescu.

De asemenea, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut o discuție telefonică pe aceeași temă cu omologul său de la Chișinău, Oleg Țulea.”

Amintim că astăzi, premierul Ion Chicu a adresat un mesaj pe Facebook europarlamentarului român Siegfried Mureșan, care a stârnit numeroase critici.

De asemenea, președintele Partidului Mișcarea Populară, Eugen Tomac, a declarat că după atacurile lui Chicu la adresa României și a Uniunii Europene, autoritățile române ar trebui să-i retragă cetățenia română.