Domeniul IT este profesia viitorului, iar primul job îl poți obține chiar acum

INFOGRAFIC-Profitabil-dar-cu-deficit-de-angaja-i-Domeniul-IT-are-nevoie-de-1000-de-angaja-i-noi-anual-i-triplarea-num-rului-de-studen-i-51869-1542819688

Domeniul IT este considerat unul dintre cele mai dezvoltate din lume. După finalizarea studiilor liceale, foarte mulți tineri aleg să studieze la facultate tehnologiile informaționale. Chiar dacă este o profesie care necesită alinierea permanentă a cunoștințelor la noile standarde, programele și soluțiile tehnice inovatoare cuceresc tot mai mulți entuziaști. Un job în IT oferă salarii competente, oportunități de dezvoltare profesională, posibilitatea de a lucra din orice colț al lumii și alte beneficii.

Pentru a pregăti studenții de cererea mare a companiilor IT de specialiști calificați, Tekwill în parteneriat cu Oracle University au lansat cursul de instruire în domeniul programării – Java Fundamentals. Acesta permite tinerilor care au puțină experiență să acumuleze cunoștințe privind conceptele fundamentale de programare și să deprindă practicile curente utilizate în industria IT.

Nadejda este studentă la Universitatea Tehnică din Republica Moldova și a absolvit cu succes cursurile Java. Tânăra a ales să facă o carieră în acest domeniu datorită oportunităților pe care le poate avea.

Nadejda Cîrnaț, absolventă a cursului Java: „În prezent, majoritatea proiectelor IT au la bază limbajul de programare Java. Proiectul de burse Oracle deschide noi perspective, atât pentru dezvoltarea profesională, cât și pentru cea individuală, respectiv aceste cursuri mi-au oferit posibilitatea să-mi lărgesc orizonturile profesionale în domeniul tehnologiei informaționale. IT-ul este un domeniu unde este foarte important de a aplica în practică toate cunoștințele teoretice pentru a înțelege mai bine funcționalitatea acestui sistem. Cred că înainte de a aplica pentru o bursă, tinerii trebuie să studieze foarte bine joburile disponibile, iar după ce și-au făcut o viziune generală, să aleagă direcția potrivită. Eu recomand cu fermitate limbajul Java, care nu este atât de complicat, dar care este utilizat pe larg în sfera programării”.

După finalizarea cursurilor, Nadejda a reușit să obțină și un job în acest domeniu. Tânăra spune că miturile privind dificultățile lansării unei femei în IT nu mai sunt actuale. Din propria experiență, nu a avut niciun obstacol în angajare.

„În alegerea domeniului profesional, m-am axat pe câteva criterii: perspective, dorințele interioare și, evident, salarizarea. Domeniul IT este profesia viitorului, unde permanent este posibil să crești și să te dezvolți individual, iar ulterior să avansezi în carieră. Informațiile acumulate la cursuri și baza pe care am obținut-o la lecții le-am pus în aplicare imediat după obținerea certificării Java. Am aplicat pentru un internship în cadrul unei companii de la noi din țară, iar după trei luni am obținut și un job în aceeași companie”, a adăugat Nadejda.

Iar Eugen-Cătălin Chiseliov este convins că IT-ul este cel mai atractiv domeniu din lume, foarte accesibil și în cadrul căruia obții competențe profesionale calificate.

Eugen-Cătălin Chiseliov, absolvent al cursului Java: „Sunt pasionat de domeniul IT de la 14 ani. Știam că voi continua studiile în această sferă, iar bursa pe care am obținut-o mi-a fortificat cunoștințele și sunt pregătit să urmez o carieră în domeniul tehnologiilor informaționale. Certificarea recunoscută internațional reprezintă o bună oportunitate de a aplica pentru un job prestigios. Recomand tuturor să aplice pentru această bursă și să studieze asiduu un domeniu foarte solicitat pe piața muncii și care v-ar putea satisface multe necesități. Eu am luat o decizie corectă, iar acum pot pune în aplicare informațiile acumulate. E rândul vostru să o faceți!”.

Cursul Java este destinat și profesorilor, pentru a-și îmbunătăți calitățile didactice, dar și pentru a-și alinia cunoștințele deja acumulate la ultimele tendințe din domeniu.

Dumitru Ciorbă, decan UTM: „Domeniul IT este pentru toți. Fiecare își poate găsi rostul talentului său în diversele ocupații ale sectorului TIC, începând de la electronica aplicată, până la dezvoltare de sisteme bazate pe Inteligența Artificială. Dar se cere dăruire și pasiune; studiu asiduu, care poate fi realizat eficient în cadrul unei comunității. Prin urmare, îndemn tinerii să se alăture unui mediu academic conectat la necesitățile și cerințele industriei. Așa își vor găsi calea mult mai rapid”.

Proiectul-pilot este parte a programului Tekwill Ambassadors Program, ediția Scholarships, o inițiativă prin care programele și oportunitățile de dezvoltare vin mai aproape de toți cei interesați și le oferă susținerea, dar și resursele necesare pentru a atinge performanța în domeniul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor. Inițiativa a fost posibilă grație colaborării dintre Oracle University și Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC, iar scopul acesteia este asigurarea accesului actualilor și viitorilor specialiști TIC din Moldova la cele mai relevante cursuri de instruire și oportunități de certificare internațională.

Ana Chirița, directoare proiecte strategice, Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC: „Prin programele implementate de Tekwill, putem îmbunătăți abilitățile studenților pentru necesitățile actuale ale industriei, oferindu-le posibilitatea de a avea și experiența practică necesară în procesul de angajare. Vom continua să dezvoltăm forță de muncă în domeniul tehnologiilor informaționale pentru a pregăti specialiști competenți și calificați, atât de necesari companiilor”.

Și în acest an, 200 de studenți și profesori pot avea ocazia să studieze limbajele de programare Java sau SQL Fundamentals și să acceseze resurse educaționale recunoscute la nivel global. Acest lucru va fi posibil în baza unor e-kituri și vouchere oferite de către Oracle University, care permit accesul gratuit la cursurile online.

Atât studenții, cât și profesorii se pot înregistra și completa formularele de participare, iar mai multe informații pot fi găsite pe tekwill.md.

Profesorii sunt îndemnați să acceseze.

Pentru a se înscrie, studenții pot accesa formularul.

Proiectul Tekwill – Revoluția începe!

Proiectul-pilot inclus în programul Tekwill Ambassadors Program, ediția Scholarships, este parte a Proiectului Tekwill, implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC, cu susținerea financiară a Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și a Suediei. „Tekwill” a fost creat în anul 2017 ca Centru de Excelență al sectorului ICT din Moldova, având drept scop principal alinierea domeniului la cerințele curente ale pieței. Pentru a continua să contribuie la creșterea competitivității industriei IT și a altor sectoare strategice ale economiei, centrul și-a extins domeniile de activitate, devenind în 2019 un proiect complex la nivel național, cu sloganul „Revoluția începe!”. Obiectivul de bază al Proiectului Tekwill, în calitatea sa de platformă dedicată progresului sectorului IT, este de a asigura un impact major asupra dezvoltării economice a țării, prin îmbunătățirea capacităților antreprenoriale și educaționale ale societății, dar și prin sporirea potențialului de cercetare și dezvoltare al instituțiilor de învățământ, în conformitate cu cererea de pe piața IT.


Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai noi oportunități #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalul nostru de Telegram.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente