Studenții de la UTM au lansat o petiție pentru anularea sesiunii de vară, semnată de peste 2 600 de persoane. Reacția reprezentanților universității

utm

În contextul pandemiei de COVID-19, procesul educațional a fost redirecționat în regim online. În prezent, studenții au parte de ore prin intermediul platformelor online, totuși calitatea acestora e discutabilă, iar accesul fiecărui student incertă. Mai mulți studenți UTM au creat o petiție pentru anularea sesiunii de examinare de vară care, deocamdată, a fost semnată de peste 2 600 de persoane. Totodată, reprezentanții UTM au menționat că petiţiile, chiar şi cele online, se depun într-un cadru legal şi nu pe o platformă anonimă, care nu poate fi verificată.

„Am creat o petiție privitor la anularea sesiunii de examinare din vară. Aceasta a strâns mai mult de 2 600 de semnături, iar administrația nu reacționează”, ne-a scris o studentă de la UTM.

În textul petiției, studenții motivează solicitarea invocând cinci puncte.

# Accentuarea inegalității între studenți, din cauza faptului că nu toată lumea are posibilitatea să se conecteze la orele online, fiind dependenți de condiții tehnice și materiale. Cunoaștem foarte mulți studenți care locuiesc în sate și nu se pot conecta la perechile online, din cauza faptului că au o conexiune slabă la rețea. De asemenea, există numeroși studenți ce dispun doar de telefon mobil, astfel ei nu pot utiliza programe precum Microsoft Office, viteza de navigare fiind cu mult mai slabă.

# Lipsa obiectivității, care se manifestă prin incapacitatea de a evalua corect un student, deoarece acesta nu-și poate demonstra cunoștințele în momentul în care în timpul sesiunii rămâne fără internet sau i se deconectează laptopul/calculatorul/telefonul.

# Discriminarea studenților cu o situație financiară precară, care nu-și pot permite să procure tehnică performantă cu ajutorul căreia aceștia să poată să scrie sesiunea de examinare fără impedimente.

# Discriminarea studenților UTM față de celelalte instituții de învățământ superior care au anulat sesiunea de examinare.

# Crearea unei presiuni fără precedent, deoarece pe lângă extenuarea obținută în urma orelor online, care presupun muncă dublă atât din partea studenților cât și din partea profesorilor, noi suntem neputincioși în fața factorilor expuși mai sus, astfel numeroși studenți riscă să obțină o medie mică la examene într-un mod lipsit de coerență.

Textul petiției îl găsiți aici.

Reprezentanții universității au venit cu o reacție la petiția apărută în mediul online. „Petiția e semnată pe o platformă de persoane care nu pot fi controlate ca fiind studenți UTM. Orice petiție sau orice altă problemă pe care studenții vor să o raporteze trebuie făcută în termenii legii de raportare, inclusiv în baza e-mailului corporativ al UTM, unde se pot expedia petiții. Sesizările care respectă cadrul legal vor fi luate în calcul și analizate de administrație/senat etc., iar cele depuse anonim și semnate inclusiv de persoane din mediul online care nu sunt studenții UTM nu pot fi luate în calcul. Ca să vă convingeți, intrați și foarte simplu semnați această petiție chiar dacă nu sunteți student UTM”, ne spune prorectorul UTM, Dinu Țurcanu.

În același context, prorectorul a menționat că sesiunea va avea loc prin intermediul platformelor online în baza unei strategii informaționale bine pusă la punct. „Fiecare facultate va decide ce platformă va utiliza, cum va avea loc procesul de examinare. Avem examene care se vor susține prin intermediul testelor online și examene orale.” Totodată, Dinu Țurcanu a menționat că elevii care nu au acces la internet nu vor fi defavorizați; pentru aceștia, universitatea va lua decizii separate în raport cu modul în care vor susține examenele, iar tinerii vor fi informați în curând despre posibilitatea examinării în cadrul sesiunii de vară.

Amintim că universităţile din Republica Moldova sunt libere să aleagă forma de desfăşurare a examenelor, dar şi de susţinere a tezelor de absolvire.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente