Inovațiile digitale ar putea deveni principala soluție pentru ca întreprinderile mici și mijlocii să-și continue activitatea. Asta după ce pandemia de COVID-19 le-a afectat simțitor capacitatea de producere și comercializare. Potrivit unui studiu realizat de Camera de Comerţ Americană din Moldova (AmCham) la nivel de piață, aproximativ 88 % dintre companii sunt afectate negativ de scăderea cererii la produse și servicii.
În susținerea afacerilor mici și mijlocii a fost lansată inițiativa Digital upgrade, parte a Programului Național Startup Moldova – un proiect complex de transformare digitală a IMM-urilor IT și non-IT. Prin intermediul programului, va fi oferit sprijin pentru cel puțin 40 de afaceri mici și mijlocii sub formă de servicii și soluții de automatizare, servicii de digitalizare, acces la consultanță în domeniul legal și fiscal, consiliere în comerțul electronic, dar și soluții integrate pentru automatizarea proceselor de afaceri.
Digital upgrade – soluții digitale pentru afacerile non-IT
La prima etapă a programului, startup-urile și companiile din Moldova a căror activitate se bazează pe tehnologii informaționale au fost invitate să propună soluțiile digitale. De cealaltă parte, reprezentanții afacerilor mici și mijlocii au fost îndemnați să comunice despre necesitățile lor stringente pentru desfășurarea activităților.
Ana Chirița, directoarea Proiectului Tekwill: „Programul Startup Moldova «Digital upgrade» vine să sprijine gândirea inovatoare, crearea serviciilor și produselor digitale, dar și colaborarea intersectorială. Printre necesitățile IMM-urilor au fost semnalate soluții de comerț online, platforme financiare, procesarea datelor etc. La doar o săptămână de la lansarea apelului, peste 30 de companii IT au venit cu propuneri de soluții utile pentru digitalizarea proceselor și a IMM-urile în sine. Datele colectate ne vor permite să identificăm furnizorii-cheie de soluții IT, iar în baza propunerilor lor va fi elaborată o analiză”.
Ulterior, în cadrul unor sesiuni tematice virtuale, participanții vor fi ghidați să se concentreze pe noi oportunități și noi modele de afaceri. Pe durata acestora, vor fi împărtășite și principalele constatări în baza cărora vor fi pregătite propunerile pentru mobilizarea fondurilor pentru proiectele de sprijin ale IMM-urilor.
Parteneriate pentru digitalizarea afacerilor non-IT
Digital upgrade face parte din Programul național Startup Moldova și este dezvoltat în cadrul proiectului Tekwill, cu susținerea partenerilor de dezvoltare USAID și Suedia, împreună cu Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC, Moldova IT Park, UNDP și ODIMM.
Madelene Eichhorn, manageră de programe, Ambasada Suediei în Moldova: „Suedia susține transformarea digitală la nivel global, iar în Moldova sprijină inovația, antreprenoriatul și sectorul TIC prin programele lansate de Proiectul Tekwill. Toate domeniile susținute de Suedia pun în prim-plan perspectivele de dezvoltare ale persoanelor cu venituri modeste, ale femeilor, alături de promovarea drepturilor omului, precum și sustenabilitatea mediului. În viziunea noastră, asistența acordată nu are ca scop doar creșterea economică, din contră, de ea trebuie să beneficieze în mod clar și persoanele care se confruntă cu diverse bariere în calea incluziunii financiare. În acest sens, Suedia contribuie la creșterea competențelor și a capacității în domeniul IT, promovând soluții inovatoare atât în sectoarele tehnice, cât și în cele non-IT. Integrarea tehnologiilor informaționale în diferite sfere ale vieții, precum și crearea de platforme alternative, poate contribui la oferirea oportunităților multiple de dezvoltarea a afacerilor, la îmbunătățirea economiei și a condițiilor de viață în general în Moldova”.
Scott Hocklander, șeful Misiunii USAID în Moldova: „Când vine vorba despre businessul online, este momentul oportun ca Moldova să cucerească piața digitală și să asigure un viitor în care produsele și serviciile moldovenești continuă să iasă în evidență și să prospere. Lansarea proiectului Startup Moldova va contribui la consolidarea efortului de dezvoltare a ecosistemului, condus de inovație și cunoașterea industriei tehnologice. Acest proiect face parte dintr-o colaborare public-privată mai largă, pe care USAID o susține în sectoarele-țintă, pentru a dezvolta afaceri inovatoare online. Aceste afaceri – indiferent dacă se desfășoară de acasă sau de la birou – vor fi capabile să concureze într-o lume din ce în ce mai digitală, în momente incerte precum acela prin care trecem acum, și vor spori creșterea economică în țară. USAID crede în potențialul Moldovei de a fi în fruntea întreprinderilor bazate pe tehnologii. Susținem antreprenoriatul ITC și dezvoltarea performantă, deoarece timpurile dificile cer soluții avansate”.
Participă la Programul Digital upgrade!
Ești antreprenor și ai o soluție care poate susține dezvoltarea digitală a sectorului privat din Moldova? Te invităm să faci parte din Startup Moldova – Programul Digital upgrade! Așa ai toate șansele ca inițiativa ta să contribuie la progresul domeniilor FinTech, WineTech, AgTech, MedTech, Lifestyle, Data Science, IoT, e-commerce etc.
Iar dacă ești reprezentant al unui IMM, poți vorbi despre dificultățile cu care te confrunți în activitatea zilnică aici.
Ulterior, echipa proiectului îți va veni în ajutor cu o serie de soluții IT, suport tehnic/mentorat sau finanțare pentru digitalizarea și automatizarea proceselor.
Startup Moldova – creștem idei care schimbă lumea!
Startup Moldova reprezintă o platformă pentru generarea, pilotarea și implementarea ideilor noi atât pentru piața locală, cât și pentru cea globală. În cadrul programului, va avea loc cartografierea tuturor actorilor implicați în acest domeniu, iar tehnologiile informaționale vor fi conectate la toate ariile de interes public și privat, pe piețele locale și globale. Programul este parte a Proiectului Tekwill, implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC, cu susținerea financiară a Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și a Suediei. „Tekwill” a fost creat în anul 2017 ca Centru de Excelență al sectorului ICT din Moldova, având drept scop principal alinierea domeniului la cerințele curente ale pieței. Pentru a continua să contribuie la creșterea competitivității industriei IT și a altor sectoare strategice ale economiei, centrul și-a extins domeniile de activitate, devenind în 2019 un proiect complex la nivel național, cu sloganul „Revoluția începe!”. Obiectivul de bază al Proiectului Tekwill, în calitatea sa de platformă dedicată progresului sectorului IT, este de a asigura un impact major asupra dezvoltării economice a țării, prin îmbunătățirea capacităților antreprenoriale și educaționale ale societății, dar și prin sporirea potențialului de cercetare și dezvoltare al instituțiilor de învățământ, în conformitate cu cererea de pe piața IT. Mai multe detalii, aici.