Când școala se mută pe net, documentarele o urmează. Urmărește online un festival de filme documentare organizat de liceeni

96361986_150475413181855_2507542103727276032_o

Asociația Bloc Zero vă invită la a patra ediție a festivalului de film documentar AdDOC, singurul festival de film documentar organizat de liceeni, care are loc între 11 mai și 24 mai, 2020.  

AdDoc #4 se va desfășura sub sloganul #??????̂????̦?̆ și va aborda subiectul sensibil, controversat și omniprezent al impactului schimbărilor climatice și comportamentale asupra mediului înconjurător. De la situația tot mai gravă a poluării apelor la procentul tot mai avansat al despăduririlor agresive, de la risipa alimentară la efectele încălzirii globale, cele șapte pelicule care fac parte din selecție au același numitor comun: preocuparea pentru mediu.

Elevii și profesorii sunt invitați să își creeze un cont pe platforma proiectului ???.??-???.????????.?? și să obțină astfel acces gratuit la vizionările de film din cadrul festivalului, care vor fi organizate în regim live streaming.

Just Eat It (2014) și Out Of Fashion (2016) prezintă pericolele generate de consumerism, The Reluctant Radical (2018), Anote’s Ark (2018) și The Borneo Case (2017) urmăresc mișcări civice și eforturi depuse de activiști, iar North of the sun (2013) și A Plastic Ocean (2016) încearcă să identifice soluții și să activeze simțul de răspundere a fiecăruia dintre noi.

Programul primei săptămâni de festival | 11-15 mai:

# ????, ??? ??.?? – ?????’? ???/???? ??? ?????

r. Matthieu Rytz, Canada, 2018, 77 min. Foto: Facebook/Anote’s Ark

Kiribati, o insulă din arhipelagul Pacific, este unul dintre cele mai izolate locuri de pe planetă și, totodată, una dintre primele țări care se confruntă cu principala dilemă a timpurilor noastre: anihilarea iminentă cauzată de creșterea nivelului mării din pricina încălzirii globale.
Documentarul urmărește eforturile internaționale ale președintelui națiunii Kiribati de a-și proteja cetățenii în contextul negocierilor internaționale privitoare la problema schimbărilor climatice, în paralel cu eforturile unei tinere mame de-a emigra în Noua Zeelandă pentru a-și proteja familia.


# ????̦?, ??? ??.?? – ??? ?? ???????/???????

r. Jaak Kilmi și Lennart Laberenz, Estonia, 2015, 60 min.

Trăim în era în care consumul global este în creștere continuă, iar industria modei conduce cursa pentru venituri. Mii de fabrici din lume produc nu doar materiale pentru marile corporații, dar și tone de reziduuri toxice. Designerul de modă Ret Aus are un plan ambițios de a combate industria modei, din interiorul ei.

# ????????, ??? ??.?? – ????????? ???????/?ă???ă????? ???????

r. Lindsey Grayzel, SUA, 2018, 56 min. Foto: The Reluctant Radical

Documentarul îl urmărește pe activistul Ken Ward pe măsură ce își confruntă propriile frici și se pune în calea industriei combustibililor fosili, într-o încercare de a combate schimbările climatice. După 20 de ani la cârma unor organizații de mediu influente, Ken devine din ce în ce mai alarmat de problema încălzirii globale și de repercursiunile acesteia asupra civilizației așa cum o știm. Ca ultimă soluție, Ken alege să încalce legea pentru a îndeplini ceea ce el vede ca pe o obligație morală față de generațiile viitoare.

# ???, ??? ??.?? – A ??????? ?????/?? ????? ?? ???????

r. Craig Leeson, UK/Hong Kong, 2016, 102 min. Foto: Facebook/Newlyn Filmhouse

„Un ocean de plastic” a început când jurnalistul Craig Leeson, aflat în căutarea enigmaticei balene albastre, a descoperit deșeurile de plastic deversate în cantități impresionante în ceea ce ar fi trebui să fie un ocean planetar curat. În acest film documentar, Craig Leeson, scufundătoarea Tanya Streeter și o echipă internațională de oameni de știință și cercetători călătoresc în 20 de locuri din întreaga lume. Timp de patru ani, aceștia analizează starea oceanelor, scoțând la iveală adevăruri alarmante despre poluarea masivă cu plastic, dar și o suită de soluții care ar putea fi puse în aplicare imediat pentru remedierea acestei grave probleme.

r. Inge Wegge, Jørn Nyseth Ranum, Norvegia, 2012, 46 min. Foto: Facebook/North of the sun

# ??????, ??? ??.?? – North of the sun/?? ???? ?? ?????

Inge Wegge și Jørn Nyseth Ranum petrec nouă luni în golful izolat al unei insule din nordul Norvegiei. Acolo își construiesc o cabană din materialele pe care le găsesc pe plajă și mănâncă alimente expirate, pe care magazinele le-ar arunca. Băieții iau cu ei două lucruri esențiale: plăcile de surf, principala lor motivație pentru aventura arctică.

Adolescenții și documentarele este un proiect dezvoltat de Asociația Bloc Zero, în parteneriat cu One World România la Școală și Mai Mult Verde. Pornind de la un instrument educațional inedit, filmul documentar creează un context de informare, învățare și dezbatere inedit: un cinematograf online care invită, în număr mare, adolescenții implicați și curioși.

Autoare: Beatricia Petrașcu

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente