(video) „Aleargă, Andrei, aleargă!” Cazul curios al unui somelier din Moldova care a decis într-o săptămână să alerge 42 km

cibocollage

Cazul curios al lui Andrei Cibotaru, care a escaladat foarte mult timp de șapte zile – de la „dacă această fotografie strânge un like, deschid o sticlă de vin”, până la pregătirea de a fugi 42 de kilometri la un maraton internațional.

Andrei Cibotaru este unul dintre cei mai populari somelieri din Moldova și autorul blogului specializat în vinuri finewine.md.

De o perioadă, stilul de viață și jobul l-au făcut să participe la evenimente conectate cu industria vinului, să deguste vinuri autohtone și străine, să scrie recenzii, să facă ghidul vinului moldovenesc. Prietenii, rudele și urmăritorii știu că dacă Andrei scrie ceva, va fi despre vin; de asemenea, oricine are nevoie de recomandări, Andrei este acolo să le ofere.

3 mai 2020

Povestea începe pe 3 mai, cu fotografia de mai jos.

Desigur, cât ai spune pește, această fotografie a obținut un like, ceea ce nu tare a mulțumit-o pe soția lui Andrei, Dina Zaiaț. Aceasta a publicat o altă fotografie în care spune că dacă aceasta va obține 500 de like-uri, Andrei nu va pune strop de alcool în gură timp de o săptămână.

Și, surpriză, în foarte puțin timp fotografia deja avea 500 de like-uri.

4 mai 2020

Pe 4 mai, Andrei a trebuit să capituleze și să promită solemn că nu va bea timp de o săptămână. În acest context, a venit și cu o declarație oficială:

„Declarație!

Prieteni, primesc de la voi sute de mesaje de susținere în urma situației în care ne-am pomenit, după așa-numite concursuri cu like-uri pe Facebook. Vă mulțumesc pentru sprijin, pentru sfaturi și, pur și simplu, pentru că sunteți alături în momente de cumpănă. Am înțeles că împreună putem fi o forță!

Subliniem că noi suntem oameni ai cuvântului și ne vom asuma angajamentele la care am fost supuși în public, chiar dacă reiterăm că nu ne place situația în care s-a ajuns!

Dar, atragem atenția opiniei publice și a societății civile că aceste inițiative nu vor rămâne fără răspuns! Mulți dintre voi ați venit cu strategii și planuri de reacție imediată. Avocați, oameni de afaceri, simpli lucrători – fiecare cu ce a putut! Sistematizăm acum toate doleanțele și vom întocmi un plan de acțiuni. Nimeni nu ne poate îngrădi dreptul constituțional la un pahar de jin!

Vă îndemn să puneți like, iar dacă aveți și alte idei – să le postați în comentarii. Așa să ne ajute Dumnezeu!

Al vostru,
autor al finewine.md”

5 mai 2020

Dimineața devreme, Iulian Bercu și Oleg Efrim, găsindu-l într-o formă fizică fără precedent, l-au invitat pe Andrei la o mică fugărică la Valea Morilor. În trei, cu respectarea distanței sociale, desigur.

„Natura s-a curățat atât de mult că în unele parcuri din Chișinău a revenit Andrei Cibotaru! Vin la alergare”, scria Iulian Bercu în acea dimineață. Unele legende urbane spun că Andrei ar fi fugit 26 de kilometri, cât a fugit Iulian, sau 10 kilometri, cât a fugit Oleg, sau doar un sprint, așa cum se vede mai jos.

Deoarece mulți dintre prietenii lui Andrei au considerat că aceasta este o tortură oferită pe nedrept, a apărut o petiție semnată de peste 40 de persoane.

Autorul petiției, Constantin Sevciuc de la Chateau Cristi, scria: „Andrei Cibotaru trece printr-o perioada complicată. Acum, ca niciodată, are nevoie de suportul nostru. Doar împreună putem să-l salvăm din ghiarele despotului Bercu, să-l scoatem din amețeala asta, să-l întoarcem la normalitate. Andrei nu merită să fie tratat în halul ăsta, nimeni nu merită!!! Semnăm petiția, prieteni”.

6 mai 2020

Cei trei iarăși au fugit, de data aceasta la Valea Trandafirilor, respectând, de asemenea, distanța socială.

7 mai 2020

Pe 7 mai, presat atât de Bercu și Efrim, cât și de promisiunea de a fi „pe uscat” timp de o săptămână, Andrei a ieșit să alerge singur, chiar dacă afară ploua.

Totuși, cei doi trebuiau să-l monitorizeze în caz că Andrei va vrea să fugă de alergat.

Totuși, după patru zile fără alcool și trei zile la rând de alergat, Andrei părea să cedeze și să se reîntoarcă la vechile obiceiuri.

8 mai 2020

Dimineața, Andrei spunea: „Cel mai fain la alergat e când nu alergi!”.

Comunitatea Run Moldova și prietenii au decis să-l motiveze pe Andrei să nu renunțe, ci să alerge, să alerge, să alerge, cât pentru un maraton.

„Andrei Cibotaru, de la cei care fac primii pași – până la vicecampionul mondial la ultramaraton Robert Hajnal, de la pici – până la seniori, din Bișkek (Kirghistan), prin Republica Moldova, România, Estonia, Italia, Elveția, Franța – până în Atlanta (SUA), de la magicieni – până la politicieni și «giganții» afacerilor, toată planeta Run Moldova îți spune doar trei cuvinte: «Aleargă, Andrușa, aleargă!»”, scria Iulian Bercu.

9 mai 2020

De Ziua Europei sau Ziua Victoriei sau, potrivit lui Andrei Cibotaru, ziua când a decis că va fugi un maraton întreg de 42 de kilometri, acesta scria:

„Socru-meu n-are Facebook, iar când l-am sunat azi a spus așa: «Aleargă, Andrușa, aleargă!».”

Unele persoane scriu pe Facebook: „Atâta lume îi spune lui Andrei Cibotaru să alerge, că tocmai mie mi s-o făcut rușine că nu alerg”.

Va continua!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente