Instituţiile medicale din ţară au sistat procedura de vaccinare a copiilor, din cauza pandemiei COVID-19. Sistemele de sănătate ale multor țări sunt deja alertate de riscul exploziei unor infecții care erau controlate anterior prin vaccinare.
La nivel global s-a demonstrat că în situația de pandemie cu COVID-19, mai mult de 117 milioane de copii vor omite vaccinările obligatorii care sunt incluse în programul național al majorității țărilor OMS.
Sistemele de sănătate ale multor țări sunt deja alertate, iar după eliminarea stării de urgență, riscul reapariției exploziei acelor infecții care sunt controlate prin vaccinare este destul de mare.
„Acei copii care au fost născuți în luna ianuarie, februarie, care în luna mai au deja patru-cinci luni, sunt expuși unui risc să omită acea vaccinație obligatorie la rotavirus”, a menționat vicedirectoarea Institutului Mamei și Copilului, Ninel Revenco.
În situația când s-au sistat unele servicii de imunizare, doar copiii nou-născuți în cadrul maternității primesc vaccinul contra hepatitei B și BCG. Vaccinarea anti-rabie o pot obține și persoanele expuse riscurilor.
În rest, toate vaccinările au fost sistate în condițiile epidemiei de COVID-19, iar medicii de familie au fost instruiți cum trebuie să reorganizeze serviciile de imunizare.
Reprezentantul ANSP specifică faptul că vaccinarea rămâne a fi cea mai eficientă și cea mai sigură metodă de profilaxie a bolilor, fiind una gratuită, care poate fi obținută la medicii de familie.
Potrivit ANSP, reluarea vaccinărilor poate începe odată cu încheierea stării de urgență, adică după 15 mai.