„După anunțarea de către președintele României, Klaus Iohannis, că o echipă de medici și asistenți medicali români va veni în Republica Moldova să lucreze în unitățile medicale implicate în combaterea epidemiei, aducând cu ei medicamente și materiale de protecție atât de necesare, Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a purtat discuții cu omologii săi din Finlanda, Polonia și Turcia inclusiv despre situația din țara noastră. Astfel, diplomația română joacă un rol tot mai activ în sprijinirea Republicii Moldova”, spune deputatul Mihai Popșoi.
„Bunăoară, în convorbire telefonică cu omologul finlandez, Pekka Haavisto, cei doi miniștri au discutat despre ultimele evoluții din Republica Moldova, evidențiind importanța realizării depline și consecvente de către Chișinău a reformelor decurgând din implementarea Acordului de Asociere și Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător cu Uniunea Europeană.
În cadrul reuniunii trilaterale România-Polonia-Turcia, în format de videoconferință, la nivelul miniștrilor afacerilor externe, Bogdan Aurescu, Jacek Czaputowicz și Mevlüt Cavușoğlu au abordat evoluțiile și provocările persistente din Vecinătatea Estică. Ministrul Bogdan Aurescu a prezentat evaluarea României cu privire la situația din Republica Moldova și a evidențiat sprijinul concret și consistent acordat de România cetățenilor Republicii Moldova. La fel de important, șeful diplomației române a încurajat intensificarea eforturilor în acest sens și din partea partenerilor polonezi și turci, inclusiv printr-o coordonare strânsă cu România.
Aceste demersuri ale României în sprijinul Republicii Moldova sunt un exemplu elocvent al parteneriatului nostru strategic, dar și o demonstrație a rolului din ce în ce mai important pe care îl are România în regiunea de est a Europei în calitate de membru al Uniunii Europene și NATO. Guvernul de la Chișinău ar fi bine să poată capitaliza în interesul Republicii Moldova oportunitățile enorme pe care le oferă România în cadrul contactelor bilaterale cu partenerii săi atât la nivel european, cât și la nivel global.
Diplomația română este, pe bună dreptate, tot mai îngrijorată de situația din Republica Moldova, iar sprijinului generos, în pofida atitudinii belicoase a președintelui Igor Dodon, este atât dovada relațiilor frățești dintre cele două state, cât și dovada consolidării prezenţei României în regiune, având în vedere că situația de securitate complexă din zona Mării Negre şi tensiunile care afectează regiunea vor fi aprofundate de criza social-economică cauzată de efectele pandemiei. Pentru regiunea sud-est-europeană, dar, mai cu seamă, pentru Republica Moldova, rolul stabilizator al României devine indispensabil”, mai adaugă deputatul.