(foto) Pijama party, cărți și vin roșu. Cum își petrec carantina trei studenți basarabeni într-un cămin din Timișoara

main

Odată cu instalarea carantinei în mai multe țări din lume, mulți tineri, printre care și studenții, au fost nevoiți să se izoleze pe la casele lor și să continue lecțiile prin intermediul internetului. Nu toți studenții însă au reușit să plece acasă în perioada carantinei, mai ales cei de peste Prut.

Deși lecțiile continuă la distanță, studenții, la fel ca majoritatea tinerilor, s-au ciocnit cu mult timp liber, timp în care aceștia descoperă noi activități și pasiuni.

În acest sens, echipa #diez a discutat cu câțiva tineri dintr-un cămin din orașul Timișoara, România, pentru a afla ce activități practică aceștia pe timp de carantină.

Irina Veste este o tânără studentă la Facultatea de Management în Producție și Transporturi, Universitatea Politehnică din Timișoara. În toți anii de studenție, obișnuia ca sărbătorile de Paște să le petreacă în sânul familiei, în Moldova, însă în ciuda circumstanțelor, Irina a rămas în cămin. Cu toate acestea, Irina susține că nu este atât de plictisitor să petreacă carantina în cămin.

„Pentru mine, această carantină nu este deloc plictisitoare, din contra, mă ajută să mă redescopăr, să meditez asupra unor anumite lucruri, să citesc mai mult și, desigur, îmi oferă foarte mult timp liber pe care îl folosesc în scopul elaborării lucrării de licență. Am destul timp să mă concentrez, deoarece acum la cămin este foarte liniște, mult mai liniște decât de obicei. Nu e nimeni pe holuri, mai sunt foarte puțini studenți care au rămas”, a mărturisit tânăra.

Irina lucrează intensiv și asupra tezei de licență, iar atunci când consideră că e timpul să ia o pauză, se odihnește făcând sport. Seară de seară însă, obișnuiesc să se strângă colegele de cămin în bucătărie, locul unde a luat naștere pasiunea pentru gătit.

„De fiecare dată după ce gătim ceva gustos, avem obiceiul să stăm la masă și să petrecem timp împreună, să discutăm și să ne delectăm cu jocuri precum: Activity, «brichețica», Catan și altele”, a spus tânăra.

Împreună cu Irina, în același cămin stă Magdalena Suvac, o tânără originară din orașul Căușeni, care este studentă în anul II la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor din cel mai vestic oraș al României.

Pe timp de pandemie, cei mai buni prieteni ai Magdalenei au devenit cărțile și serialele, iar ieșirile la magazin sunt la fel de așteptate cum erau ieșirile de vineri seara în club.

Mai mult, tânăra susține că în tot acest timp a uitat gustul shaormei și a gătit din ce în ce mai multe bucate tradiționale, moldovenești.

„Mămăliga, clătitele cu brânză dulce, plăcintele la cuptor și vinul roșu au fost doar câteva dintre bucatele pe care le-am savurat eu și frații mei români”, a menționat Magdalena.

Experiențe mai puțin plăcute, dar frumoase, în viziunea tinerei, au fost ziua sa de naștere și sărbătorile pascale. Însă tortul aniversar, cozonacul și ouăle roșii nu au lipsit de pe masa de sărbătoare.

Fetele condimentează cu gust carantina și prin intermediul petrecerilor organizate spontan, petrecerile în pijamale fiind un element cheie în fortificarea relațiilor dintre fete.

„Făcând să treacă mai ușor carantina, organizăm cu fetele pijama party-uri, cumpărăm ceva bunișor, luăm o sticlă de vin roșu și petrecem seara frumos, vizionând un film, dansând sau purtând discuții de suflet”, a relatat Irina.

Mihai Lozan este un tânăr care împarte același cămin cu Irina și Magdalena. Mihai este student la Facultatea de Construcții, Specializarea Instalații, Universitatea Politehnică Timișoara, iar pe timp de carantină nu doar orele de curs se petrec la distanță, ci și lucrul. Astfel, Mihai lucrează zilnic din cămin, iar atunci când are timp liber se delectează cu filmele preferate.

„Activitățile zilnice nu sunt prea diversificate. Camera din cămin mi-am transformat-o în birou, de unde lucrez și colaborez cu ceilalți colegi de serviciu. Acum am mai mult timp liber pentru a privi un film bun și pentru a savura plăcerile pe care ni le oferă viața”, a mărturisit tânărul.

Carantina în cămin poate părea atât tristă, cât și veselă. Însă tinerii nu neagă faptul că este o experiență utilă și benefică; chiar dacă sunt departe de casă și de cei dragi, aceștia încearcă să rămână pozitivi.

„În aceste momente, trebuie să ne concentrăm atenția spre micile bucurii ale vieții, spre tot ce e pozitiv în viața noastră și să fim recunoscători pentru tot ceea ce avem în prezent”, a conchis Irina.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Iulia Vrabie
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente