Respiro – platforma care te ajută să găsești ajutor psihologic în perioada de autoizolare și nu numai

respiro

Lansarea acestui site a venit la inițiativa Anei Niculăeș, membră a grupului PSYCOVID Moldova – Prim ajutor psihologic, unde peste 100 de psihologi s-au oferit voluntari ca să ajute persoanele care se confruntă cu un disconfort emoțional creat de pandemia de COVID-19.

Platforma o poți găsi aici: respiro.md.

Pe site vei putea alege limba dorită pentru ședință, categoria de vârstă și genul specialistului. De asemenea, există opțiunea prin care poți decide în ce zile și la ce ore să fie programate ședințele cu specialistul.

Vezi aici și: Cei patru pereți din mintea noastră. De ce trebuie să apelezi la ajutor psihologic pe timp de pandemie și unde în Moldova poți să o faci

O „criză” este orice situație pe care o persoană nu o poate depăși, atât din cauza afectării echilibrului fizic și/sau psihologic individual, cât și/sau din necunoașterea modului de răspuns la o situație neașteptată și percepută ca amenințătoare.

Specialiștii în domeniul sănătății mintale pot să ofere asistență psihologică pentru a ajuta persoanele să dezvolte strategii constructive pentru a face față acestei perioade pline de insecurități.

Întrebări frecvente:

#1. De ce sunt șase tipuri de specialități pe site?

Aceasta este lista de psihologi din clasificatorul național al ocupațiilor (profesiilor și funcțiilor) din Republica Moldova.

Psihologia are mai multe ramuri și respectiv sunt specialiști care sunt formați să ofere o varietate de servicii în scopul suportului și asistenței psihologice și procesul terapeutic are loc prin intermediul convorbirii.

#2. Ce cunoaște un psiholog și cu ce mă poate ajuta?

Psiholog(ă) – o persoană care a absolvit studii la facultatea de psihologie și care a studiat și cunoaște:

  • legile dezvoltării şi evoluţia particularităţilor individuale. Toţi ştim că fiecare dintre noi este diferit. Dar există terorii psihologice care explică anumite comportamente, stiluri de gândire și modalități de manifestare a emoțiilor;
  • procesul de formare a personalităţii – pe parcursul anilor, în dependenţă de anumiţi factori şi circumstanţe, noi ne schimbăm într-un anumit mod, nu-i aşa? Când te gândești la trecutul tău, mereu îţi aminteşti de cineva care a fost o binecuvântare în viaţa ta şi datorită căruia ai devenit mai bun şi, invers, sunt persoane sau situaţii care ţi-au adus multă suferinţă şi asta te-a schimbat: fie nu mai ai încredere în persoane, fie nu mai împrumuţi bani, fie nu mai destăinuii secrete etc.;
  • schimbările individului la fiecare perioadă de vârstă. Tu, astăzi, eşti diferit în comparaţie cu felul în care erai atunci când ai mers în clasa întâi şi în 2050 vei fi altfel – nu mai bun sau mai rău, doar diferit, cu interese şi preocupări diferite;
  • specificul comportamentelor în perioadele de criză – 1 an, 3 ani, 7 ani, 13 ani, perioada adultă timpurie, vârsta adultă şi vârsta a treia. Probabil că ai auzit de criza de la 40 de ani. În afară de această criză, fiecare dintre noi trece prin foarte multe alte crize. Dacă reuşeşti să le depăşeşti cu succes, eşti fericit, împăcat cu tine însuţi şi viaţa îţi pare frumoasă. Iar dacă nu reuşeşti să le depăşeşti, poţi să devii preocupat, trist, nemulţumit, iritat, te poţi gândi că pur şi simplu nu ai noroc, relaţiile cu cei dragi devin conflictuale, nu poţi dormi noaptea, poţi să te simţi nemotivat şi poți să ajungi că într-o dimineaţă nu vrei să te scoli din pat sau începi să consumi alcool să te ajute să uiţi de toate. Dar ele nu dispar… Mai mult, cu timpul se acumulează şi devin din ce în ce mai greu de suportat, iar aici specialistul poate interveni pentru a te ajuta să găsești soluția care ți se potrivește în dependență de circumstanțele în care te afli, iată de ce este importantă o intervenție individualizată.

#3. Care este specificul specialităților?

Psiholog(ă) consilier(ă) – oferă consiliere psihologică. O ședință durează între 45 și 60 de minute, în dependență de formarea consilierului. Persoanele care manifestă un disconfort emoțional, dificultăți în comportament sau stări de neliniște și tensiune emoțională pot obține un sprijin din partea unui psiholog consilier.

Psiholog(ă) clinic(ă) – poate oferi evaluare și psihodiagnoză persoanelor care sunt în disconfort emoțional sau suferă de o tulburare psihică. Deseori, psihologii clinici lucrează în spitale, centre medicale sau oferă consiliere în cabinete private.

Psiholog(ă) școlar(ă) – ajută elevii să facă față dificultăților emoționale legate de procesul de studii și relațiile interpersonale cu profesorii și părinții. Este un rol vital în procesul educațional pentru a asigura un mediu academic sigur, armonios și productiv.

Psiholog(ă) organizațional(ă) – contribuie la procesul de selecție a angajaților pentru a se asigura că găsesc persoana potrivită pentru ocupația potrivită, oferă traininguri pentru angajați în scopul îmbunătățirii eficienței, performanței și diminuarea riscurilor care pot duce la accidente de muncă sau ardere profesională. Deseori, oferă recomandări la nivel organizațional pentru a îmbunătăți retenția angajaților și creșterea satisfacției în muncă.

În cazul persoanelor care au nevoie de recalificare, psihologul organizațional le poate ghida prin evaluare și consiliere vocațională.

Psiholog(ă) judiciar(ă) – este focusat pe relația dintre psihologie și legislație. Poate activa în calitate de consultant în cazuri de proces civil sau penal, de asemenea, în situații de dispute referitoare la custodia copilului și oferă ajutor psihologic victimelor. Poate oferi evaluări psihologice pentru procese de judecată.

Psihopedagog(ă) – este implicat în procesul educațional și ajută persoanele care manifestă dificultăți de învățare. Psihopedagogul identifică în ce mod factorii social, cognitiv, emoțional afectează procesul de învățare și care sunt potențialele dificultăți în ceea ce privește achiziționarea de noi cunoștințe și abilități. Au ca scop dezvoltarea materialelor instrucționale și educaționale în scopul eficientizării procesului de învățare.

Psihoterapeut(ă) – este o persoană care a absolvit fie facultatea de psihologie, fie cea de medicină, după care are o formare într-un anumit tip de psihoterapie, formare ce durează de la trei la cinci ani. Dvs. aveți dreptul să întrebați ce tip de formare în psihoterapie are psihoterapeutul și să vă explice în ce mod acestă psihoterapie poate să vă ajute în scopul depășirii dificultății emoționale cu care vă confruntați.

#4. Care specialist poate prescrie tratament medicamentos?

Doar specialistul psihiatru-psihoterapeut poate prescrie tratament medicamentos.

#5. Cât timp durează o ședință de consiliere psihologică?

Variază în funcție de specialist și tipul de intervenție, dar aproximativ între 45 și 90 de minute.

#6. Cât timp durează psihoterapia?

Psihoterapia este un proces de durată și poate varia de la 10 la 15 ședințe cu o frecvență de întâlnire o dată pe săptămâna, până la câțiva ani pentru a soluționa în profunzime motivul disconfortului emoțional.

Consilierea psihologică în situație de criză nu presupune psihoterapie.

#7. Ce să fac dacă m-am adresat la un psiholog și nu m-a ajutat?

Unele persoane se adresează la psiholog atunci când, după o perioadă mai îndelungată, se simt furioase, neliniștite sau deprimate. Au citit multe cărți de psihologie.

Au discutat şi cu rudele, vecinii, cei mai buni prieteni şi cumetri, au încercat tot ce li s-a spus să facă, lucrurile nu s-au îmbunătăţit şi atunci au decis să apeleze la un specialist – la psiholog. Dar din diferite motive nu le-a plăcut la psiholog… oamenii pot fi diferiţi şi nu sunt mereu compatibili. În aşa caz, vă rog, nu faceţi o concluzie generală referitor la toţi psihologii. Exact ca şi în cazul frizerului, programatorului, bucătarului, medicului sau croitorului, căutați alt psiholog. Relaţia client-psiholog este una terapeutică, este foarte important să vă simţiţi confortabil, mai mult decât atât cercetările arată că modul cum clientul percepe relaţia client-psiholog este mai important decât orientarea psihologică (psihanaliză, neurolingvistică, cognitiv-comportamentală, gestalt) pe care psihologul o practică.

#8. Cum să găsesc specialistul potrivit pentru mine?

Decizia de a apela la ajutor profesionist este una pentru care este nevoie de mult curaj și doar cei puternici o fac. Totodată, să devii vulnerabil în relație cu altcineva este o responsabilitate pe care ți-o asumi. Alegerea specialistului poate avea la bază mai mulți factori, iar pentru ca relația să devină una terapeutică este important să reușești să stabilești un contact care are la bază o încredere reciprocă. Este important să te simți confortabil în comunicare și să poți să te deschizi emoțional.

#9. În ce situații un copil are nevoie de asistența unui psiholog?

Agresivitate/violență din partea altor copii
Divorțul/separarea părinților
Abuz fizic/emoțional din partea părinților
Pierderea prestigiului
Despărțire/separarea de persoana iubită
Automutilare/tentative de suicid
Ofense la adresa persoanei sau a bunurilor acesteia
Fuga de acasă, furt, minciuni
Insomnii, coșmaruri
Acuze de dureri, chiar dacă medicii susțin că e sănătos/sănătoasă

#10. În ce situații un cuplu sau o familie poate să se adreseze la psiholog?

Divorț/separare
Infidelitate
Plecarea copilului de acasă
Plecarea unui părinte peste hotare
Dispută sau conflict
Schimbarea bruscă a statutului social

#11. În ce situație un adult ar putea găsi cea mai potrivită soluție alături de un profesionist?

Abuz asupra imaginii proprii/stima de sine
Pierderea unei persoane dragi
Trecerea dintr-un ciclu de viată în altul
Conflicte cu alții
Conflict intern, sentimente de vinovăție, rușine, regret
Insomnii, coșmaruri
Acuze de dureri, chiar dacă medicii susțin că e sănătos/sănătoasă
Diagnostic de boală incurabilă

#12. Dar dacă am dificultăți legate de profesie, psihologul mă poate ajuta?

Da, acesta este o listă de sugestii în care un psiholog poate să îți fie alături în situații legate de viața profesională:
— pierderea locului de muncă;
— conflicte la locul de muncă;
— incapacitatea de adaptare la noul loc de muncă;
— incapacitatea de a găsi un nou loc de muncă;
— incapacitatea de a continua educația profesională.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente