(foto) Despre mașina de cusut a bunicii și dragostea pentru natură. Cunoaște-o pe Natalia Loșmanschii, tânăra care creează torbițe eco din stofe uzate

main Tasha

Natalia Loșmanschii este o tânără de 24 de ani din Chișinău. Este pasionată de fotografie și de natură. Mai mult decât atât, dragostea pentru natură a determinat-o să își dezvolte o nouă ocupație, o pasiune care în prezent o încarcă cu energie pozitivă și cu speranța că, poate într-o zi, planeta noastră va fi una mai curată și mai sănătoasă.

Natalia coase torbițe eco doar din stofe uzate. Astfel, aceasta demonstrează cât este de important să reutilizăm anumite materiale așa încât să reducem gunoiul care ne poluează mediul.

„Vreau să trăiesc în armonie cu natura, nu să o distrug cu fiece gest. Utilizarea torbițelor duce la minimizarea numărului pungilor de plastic pe care le aruncăm zilnic”, a spus tânăra.

# Prima torbiță

A cusut prima torbiță cu un an în urmă, atunci când a descoperit în casa bunicii sale o mașină veche de cusut.
„Bunica m-a învățat să cos la mașina ei de cusut. Îi mulțumesc că a avut răbdare și dorință de mă instrui. Apoi, am luat câteva haine uzate din dulapul cu vechituri al bunicii și am cusut prima mea torbiță. Poate că nu a fost perfectă, dar a fost confecționată cu drag și spre binele planetei”, a menționat Natalia.


Confecționarea unei torbițe, pe lângă dorință și muncă, necesită și timp. Astfel, pentru realizarea unei torbițe medii cu toarte, tânăra lucrează aproximativ o oră. În alte cazuri, crearea unei torbițe poate dura și în jur de 15 minute. Totul depinde de structura finală a acesteia și material.

Timp de un an, oricând are posibilitate și timp, ia câteva stofe și coase. Deși nu are multe comenzi, Natalia face acest lucru din pură plăcere și, din când în când, se întâmplă ca prietenii sau cunoscuții tinerei să procure vreo torbiță fie pentru ei, fie pe post de cadou.

„Într-o zi, am participat la IarmarEco, unde am reușit să vând 40 de torbițe. Acest fapt m-a motivat, s-a văzut totuși că oamenii își doresc o schimbare și devin din ce în ce mai conștienți”, a spus tânăra.

# O posibilă afacere?

„Am observat că oamenilor le plac lucrările mele și am deschis un magazin online pe Etsy. Acolo am realizat trei vânzări peste hotare. Aș vrea să deschid și o afacere oficială, dar acest plan încă nu este unul bine pus la punct”, a mărturisit Natalia.

Pe lângă cusut, tânăra confecționează și hârtie reciclată. Este optimistă în ceea ce privește soarta planetei noastre și este sigură că în viitorul apropiat omul va fi mult mai responsabil și grijuliu cu mama natură.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Iulia Vrabie
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente