USM în avangarda studiilor la distanță: formarea continuă a cadrelor didactice pentru desfășurarea procesului educațional online

stam_acasa_img jp

Sănătatea, siguranța și bunăstarea studenților, inclusiv a beneficiarilor cursurilor de formare continuă, rămân prioritatea Universității de Stat din Moldova. În perioada dificilă pe care o traversăm cu toții – combaterea coronavirusului de tip nou –, întreg sistemul de învățământ necesită adaptarea la noile condiții. La zi sunt astăzi căutarea și implementarea soluțiilor inovatoare într-o perioadă relativ scurtă de timp. Suntem observatori și participanți activi la procesul de trecere de la învățarea tradițională în clasă la experiențe de realitate virtuală. În doar câteva săptămâni, am văzut cum profesioniștii în educație, furnizorii de tehnologie și operatorii de rețele de telecomunicații se reunesc pentru a utiliza platformele digitale ca o soluție temporară pentru criză, dar și cu planuri ambițioase pentru viitor, conștientizând avantajele procesului educațional la distanță.

Continuarea procesului de învățare la distanță a deschis noi oportunități pentru cadrele didactice. Prin ajustarea programului de lucru, cadrele didactice își consolidează competențele-cheie pentru învățarea pe tot parcursul vieții.

În vederea dezvoltării competențelor digitale, Departamentul Formare Continuă din cadrul USM a organizat în perioada lunilor februarie-martie 2020 cursul de formare profesională continuă pentru cadrele didactice universitare „Platforma MOODLE și aplicații TIC în procesul didactic”. Prin cursul, susținut de profesorii: Aurelia Roșca, Dragoș Ungureanu și Boris Corețchi, USM și-a propus să consolideze capacitatea cadrelor didactice de a utiliza, accesa, crea conținuturi digitale educaționale pentru organizarea și desfășurarea procesului de instruire la distanță. La curs, au participat peste 200 de cadre didactice universitare, care, pe lângă actualizarea deprinderilor de utilizare a platformei MOODLE, au însușit și alte aplicații TIC, cum ar fi: Kahoot, Zoom.us, Google Hangouts, Google Meet, Edmondo, Screencast-o-matic ș.a.

Totodată, Departamentul Formare Continuă din cadrul USM și-a reorganizat activitatea de prestare a serviciilor educaționale pentru cadrele didactice preuniversitare. Toate cursurile și atelierele de formare sunt livrate în format virtual. În jur de 250 de cadre didactice și manageriale din raioanele Telenești, Glodeni, Ștefan Vodă și municipiul Chișinău au acceptat să fie reluate cursurile de formare continuă începute înainte de perioada de carantină. Comunicarea constructivă, colaborarea și negocierea, manifestarea toleranței, respectul și adaptabilitatea sunt pilonii pe care se bazează USM în realizarea procesului de formare continuă la distanță. Și dacă cursul de formare continuă avea un parcurs la începutul formării, acum, după câteva săptămâni, cadrele didactice preuniversitare și managerii de instituții au completat lista necesităților dictate de condițiile actuale.

Departamentul Formare Continuă asigură la distanță organizarea procesului de formare continuă și servește drept punte de comunicare între formatori și formabili, astfel încât spiritul de optimism, colaborare, încredere și siguranță să fie menținut, iar necesitățile profesionale să fie satisfăcute.

Taguri: #PromoUSM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente