Cum ajung medicii la lucru? Inițiative sociale care asigură transportul personalului medical în timp de pandemie

medici

Codul roșu de infecție cu virusul COVID-19 și situația alarmantă din țară în contextul sporirii cazurilor de îmbolnăvire au determinat mai multe companii și antreprenori să ofere ajutor personalului medical, dar și întregii societăți.

Primarul general al Capitalei, Ion Ceban, a publicat o serie de inițiative ale diverselor instituții și companii care asigură zilnic transportul medicilor în regim gratuit pentru ca aceștia să poată ajunge în siguranță la serviciu.

Acesta a menționat, într-o postare pe Facebook, o serie de inițiative ale companiilor private de transport. Printre acestea, serviciul online „Yandex.Taxi” și-a oferit contribuția și astfel, 20 de medici sunt duși zilnic la serviciu și acasă.

La fel, alte 10-15 persoane șofează full-time pentru personalul medical, iar alte 20 de persoane își oferă serviciile de șofat în regim part-time pentru aproximativ 300 de lucrători medicali. O altă companie care și-a propus contribuția este „LUKOIL”, căreia i s-a propus să ajute cu combustibil în volum de 200-250 de litri pe zi.

Primarul a enumerat și o serie de contribuții ale instituțiilor de stat. Astfel, potrivit lui, circa 600 de medici sunt asiguraţi zilnic cu transport, de către primăria Chişinău, spre și de la locul de muncă. Direcția Generală Asistență Socială și Sănătate a încheiat un contract de prestare servicii cu un operator de transport care a pus la dispoziţia municipalităţii 30 de microbuze. La fel, lucrători medicali de la nouă spitale municipale sunt transportați gratuit. Pentru transportarea medicilor, sunt organizate rute de microbuze a câte 10 curse, din cinci raioane: Orhei, Criuleni, Strășeni, Ialoveni, Aneni Noi. Primarul a mai spus că pentru acest lucru au fost alocați 500 de mii de lei de municipalitate, întrucât zilnic se cheltuie câte 12-13 mii de lei și se parcurg câte 1 600 de kilometri.

„Mulți ar spune că nu e suficient, dar facem tot posibilul ca lucrătorii medicali să ajungă în siguranță la serviciu și să îi ajutăm pe cât posibil. E posibil să realizăm aceste lucruri frumoase și atât de necesare, împreună cu toți cei care ne susțin”, se mai menționează în postarea publicată de primarul general.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente