Vasile Năstase: „S-a întrebat cineva în ce stare de sănătate e însuși dispozitivul angajaților de la ANSA?”

vasilenastaseipn

Vasile Năstase, unul dintre liderii Platformei DA, se întreabă care este situația în cadrul ANSA, care se ocupă cu verificarea magazinelor ce vând produse alimentare în perioadă de plină pandemie.

„Mii de bugetari vor merge la serviciu. Încă nu a fost atins vârful epidemiei, pericolul de contaminare e în creștere, dar cu toate acestea oamenii sunt trimiși în epicentrele virusate.

Vor merge la serviciu și angajații de la ANSA. O agenție de stat extrem de importantă mai ales în condițiile epidemiologice de astăzi. Anume de aceste persoane depinde dacă produsele alimentare care ajung în magazine corespund standardelor, normelor de protecție sanitară. De ei, în fond, depinde sănătatea noastră, a tuturor. Dar s-a întrebat cineva, știe cineva în ce stare de sănătate e însuși dispozitivul angajaților de la ANSA? Sunt oamenii aceștia protejați, capabili să-și facă datoria?

Răspunsul nu e pe potriva așteptărilor, adică e negativ!

Zeci de angajați de la ANSA și rudele lor se află acum pe paturi de spitale, în carantină, alții abia acum dau semne de contaminare cu coronavirus – febră, tuse seacă etc.

Cum s-a ajuns aici? Cum a fost posibil?

Am în față copia ordinului nr. 137 din 17 martie curent, semnat de directorul ANSA, Vladislav Cotici «Cu privire la regimul special de lucru al ANSA». Documentul cuprinde 16 puncte privind organizarea activității în condiții de epidemie, iar la punctul 11 citim: «La necesitate, conducătorul direct ierarhic superior este în drept să solicite prezentarea angajatului în sediile agenției. Această acțiune va fi posibilă doar cu întreprinderea tuturor măsurilor pentru securitatea și sănătatea angajatului».

Nici nu s-a uscat bine cerneala pe ordinul respectiv, că directorul a și purces la convocarea de ședințe. Prima, cu șefii de direcții, șapte la număr. Apoi, pe 19 martie, cu șefii de direcții plus câte un angajat din cadrul acestora. Apoi au fost obligați să fie toți prezenți, în jur de 90 de persoane din aparatul central. În urma acestor acțiuni nesăbuite, fără «întreprinderea tuturor măsurilor pentru securitatea și sănătatea angajatului», circa 20 de angajați au fost internați, alții acuză febră, tuse, dureri musculare și s-au refugiat în case. Repet, în această statistică nu intră rudele celor contaminați și personalul ANSA din teritoriu.

Pe 27 martie, când se știa deja despre primele persoane infectate, directorul Vladislav Cotici convoacă o nouă ședință, în urma căreia agentul patogen a fost transmis la o bună parte din participanți, ceea ce a stârnit revolta legitimă a acestora. Nu a scăpat de virus nici ofițerul detașat al SIS-ului la agenție, nu se știe deocamdată dacă maladia a fost răspândită și printre alți colaboratori ai Serviciului de Informații și Securitate.

Încă nu a fost atins vârful epidemiei, pericolul de contaminare e în creștere, dar cu toate acestea oamenii sunt trimiși în epicentrele virusate”, spune Vasile Năstase.

Ce răspunde ANSA

„Ca răspuns la informațiile eronate apărute astăzi în spațiu public, dorim să precizăm că din 16 martie până acum în cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) nu a fost organizată nici o ședință și că administrația instituției a luat toate măsurile necesare pentru a preveni riscul infectării cu COVID-19 printre angajații ANSA.

Mai mult decât atât, după ce acum o săptămână un angajat ANSA a fost testat pozitiv cu coronavirus, toate persoanele cu care acesta a interacționat au fost izolate la domiciliu și sunt monitorizate permanent de medicii de familie. Unii dintre ei nu au prezentat simptome, iar alte persoane au solicitat să-și facă testul de laborator, fapt ce a permis identificarea a 14 cazuri pozitive la Covid-19 printre angajații ANSA. Actualmente toate persoanele infectate sunt internate în spital pentru tratament.

Director General al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Vladislav Cotici a recomandat cu insistență ca persoanele în vârstă sau cele cu boli cronice să rămână în continuare izolați, iar la primele simptome să apeleze la medicul de familie. La fel, a dispus dezinfectarea tuturor birourilor și a întregului sediu.

“În urma depistării acestor cazuri, nu excludem ca numărul de persoane infectate să crească printre angajații ANSA. De aceea, comunicăm online cu membrii echipei și întreprindem măsuri hotărâte pentru a limita interacțiunea între noi toți. Cu regret, pe lângă aceste cazuri confirmate, mai există persoane care așteaptă rezultatul testului de laborator”, a mai spus Vladislav Cotici.

Menționăm că pentru prevenirea și răspândirea pandemiei de coronavirus, ANSA se află in regim de carntină. Comisia Situații Excepționale a instituit zile libere pentru bugetari până pe data de 17 aprilie” informează ANSA într-un comunicat.

„Angajații Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) au transferat salariul pentru o zi de muncă în fondul special pentru combaterea COVID-19.

Vladislav Cotici, Director General ANSA, aduce sincere mulțumiri întregii echipe.
„Doar uniți vom trece peste greutăți. Doar solidari suntem puternici. Doar  responsabili vom ajuta medicii și toți cei din prima linie de risc”.

Suma de 344.567 de lei a fost transferată în fondul special pentru combaterea epidemiei provocată de virusul COVID-19” se mai adaugă în răspuns.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente