(video) Andrei Năstase spune că soluțiile propuse de către Platforma DA sunt respinse sau ignorate de către guvern și președinte

nastase11

Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, vine cu un mesaj video prin care spune că platforma propune mai multe soluții, dar acestea sunt ignorate de către cei de la conducere, inclusiv de către președintele Igor Dodon.

„Comunic zilnic cu mulți dintre Dvs., cu lideri de asociații, cu oameni activi pe Facebook și alte rețele de socializare, dar și cu cei care au ales o altă cale de comunicare cu țara și cu cei dragi rămași ACASĂ și, respectiv, cu cei din străinătate. Știu care sunt nevoile fiecărei categorii de moldoveni aflați ACASĂ, dar și ale celor din diaspora.

De aceea am lansat și susținut mereu ideea unui consens politic și social național, venind în întâmpinarea decidenților cu propuneri, cu inițiative legislative de ordin economic, social, medical, bazate pe expertiza specialiștilor Platformei DA, dar și pe experiența și bunele practici din Coreea de Sud, Germania, România, Israel sau din alte state europene. Am identificat sursele interne și externe de finanțare și am contribuit la sensibilizarea partenerilor noștri de dezvoltare în acest sens.

Toată Platforma DA a fost mobilizată pentru un discret proces de caritate, de ajutorare a celor aflați în suferință. Am comunicat și propus guvernării disponibilitatea noastră de a face front comun împotriva urgiei pe nume COVID-19. Dovadă e și Declaraţia comună a mai multor partide de opoziție. Și nu am cerut nimic în schimb, de fiecare dată am solicitat guvernării să-i trateze pe toți cetățenii țării cu același respect, cu dragoste de oameni, fără vreo discriminare, iar diferențele să fie legate doar de soluțiile ce urmează a fi aplicate fiecărei categorii sau fiecărui cetăţean în parte, în funcție de problema, necazul, nevoia fiecăruia, indiferent unde se află, ACASĂ sau în străinătate.

Toți, și guvernarea și opoziția, trebuie să înțeleagă că cei care și-au găsit împreună cu familiile lor un rost în altă parte a lumii, au un job și un minim financiar și locativ necesar, nu își doresc nimic mai mult decât sănătate pentru ei, pentru părinții lor și pentru rudele lor rămase acasă. Și, DA, bineînțeles, toți acești oameni își doresc din partea guvernării respect pentru ei și pentru ai lor de ACASĂ, grijă instituțională pentru toți, pentru absolut toți cetățenii țării, indiferent unde se află, pentru că toți au contribuit și contribuie la edificarea Republicii Moldova.

În preajma celor mai importante sărbători creștine, pe care ne-am obișnuit să le celebrăm an de an alături de familie, de toți cei dragi, de părinți și de copii, marea majoritate a oamenilor noștri din diasporă și de acasă, sunt sigur, conștientizează că sărbătoarea Învierii Domnului în acest an ne va găsi pe toți în plină epidemie provocată de acest virus ucigaș, COVID-19.

Toți cei cu care am comunicat și nu se află în dificultate în străinătate au decis deja că vor rămâne acolo, că vor fi alături de cei dragi, dar de la distanță, prin rețelele de socializare, înțelegând că revenirea în țară, în sânul familiei, în comunitățile din care se trag, poate fi extrem de periculoasă atât pentru ei, cât și pentru apropiații lor.

Fac și aici un apel repetat către toți conaționalii noștri. Știu cât de greu este să fii departe de ai tăi, știu ce e despărțirea. Dar mai știu că în această perioadă, unica modalitate prin care ne putem exprima mai bine dragostea și afecțiunea față de cei dragi, fără a le pune în pericol viața și sănătatea, este să facem acum acest sacrificiu, pentru a putea mai târziu să fim din nou împreună, sănătoși și fericiți.

Am discutat și cu mulți dintre cei care de nevoie, din cauza acestei nenorociri, au rămas pe drumuri, fără locuri de muncă, fără bani și fără un acoperiș deasupra capului. I-am ajutat cu tot ce ne-a stat în puteri, i-am pus în contact cu autoritățile și cu alți cetăţeni de-ai noștri la care am găsit multă înțelegere, deschidere și solidaritate. Dar nu e suficient. Aceşti oameni trebuie ajutați de statul nostru prin toate mijloacele posibile, diplomatice, administrative, economice, financiare să ajungă la casele lor, asigurându-se, bineînțeles, că nimeni nu va avea de suferit în urma acestui exercițiu important.

Prieteni, vă îndemn să înțelegeți cu toții că în aceste vremuri în care aproape toate țările se confruntă cu cea mai mare criză din ultimii 30 de ani, e de datoria noastră, suntem obligați să demonstrăm întregii lumi că suntem o națiune puternică, solidară și responsabilă. Din păcate, președintele Igor Dodon și guvernul său, profitând de Starea de Urgență și de o justiție vulnerabilă, încalcă în mod grav constituția, legile, normele și practicile sociale și medicale asumate la nivel internațional. Incapacitatea de a soluționa problemele stringente ale domeniului medical, lipsa de viziune și încăpățânarea cu care tratează această stare de lucruri îl determină la acțiuni absurde, necugetate, dar și represive disproporționate, lăsând fără rezolvare civilizată probleme vitale, esențiale pentru oameni, doar pentru că îi afectează electoral. Starea de urgență este instituită în mod moral pentru a apăra oamenii, pentru a-i ajuta să treacă peste dificultăți și necazuri. Aceasta nu poate pune între paranteze constituția sau legile care guvernează Republica Moldova.

Nu-i așa că trăim, cei mai mulți dintre noi, cu speranța că Republica Moldova nu s-a transformat încă și nu se va transforma nici după această uriașă criză într-un model medieval și asiatic de guvernanță dictatorial-comunistă? Igor Dodon, prin tot ceea ce uneltește în aceste zile împotriva poporului Republicii Moldova, demonstrează încă o dată că singura lui preocupare este să ne împartă și să ne dezbine ca societate, să ne înstrăineze unii de ceilalți și să transforme întreaga țară într-o zonă fierbinte de «conflict» social. Un președinte responsabil nu ar face asta. Un președinte responsabil unește, nu dezbină.

Un președinte responsabil este un președinte al țării și al tuturor cetățenilor săi, indiferent dacă l-au votat sau nu. Răzbunarea e arma prostului, nu a unui președinte de țară. Conștientizăm cu toții necesitatea restricționării circulației și a majorității măsurilor dispuse de Comisia pentru Situații Excepționale, inclusiv cele de testare și plasare în carantină obligatorie a celor întorși din străinătate sau din focarele interne de coronavirus și chiar insistăm pe rigurozitatea acestora și sancționarea aspră a celor care încălcă normele și pun în pericol sănătatea și viața semenilor lor. Conștientizăm cu toții importanța contribuției fiecărui cetățean la menținerea și dezvoltarea sistemului medical prin asigurare. Ceea ce e de neconceput pentru o țară civilizată e de ce președintele și anturajul său, în loc să preia cele mai bune practici internaționale în domeniul repatrierii, în loc să conjuge eforturile diplomatice cu statele în care se află diaspora noastră, ca aceasta să poată beneficia în continuare de toate drepturile și serviciile oferite de aceste state cetățenilor proprii, în loc să încurajeze forțele de ordine, inclusiv cele din punctele de trecere a frontierei în misiunea acestora de a-i proteja pe cetățenii țării și de a asigura respectarea legilor și a ordinii de drept, în loc să comunice civilizat, să facă apel la solidaritatea tuturor cetățenilor noștri din diasporă, să apeleze chiar la sprijinul lor de orice natură, Dodon a ales să-i atace direct sau prin interpuși, pe toți laolaltă. Totodată, își permite să condiționeze intrarea în țară a unor oameni nevoiași aflați în diasporă, doar dacă acesția achiziționează o poliță de asigurare. Și, mai mult decât atât, în această perioadă plină de suferință, comunică public calculele sale cinice cu privire la costurile presupuse de tratare ale acestei groaznice maladii, COVID-19, în condițiile legale în care aceasta trebuie tratată gratuit și de urgență. Știți ce cred eu la acest capitol, poate și mai grav decât să ucizi un om prin incompetenta ta e sa UCIZI O IDEE!

Ideea și speranța ca țara ta, țara la edificarea și dăinuirea căreia ai contribuit și contribui, te va ajuta atunci când ești în dificultate, atunci când ai nevoie! Mare nevoie! Oameni buni, detaliile acestei operațiuni sunt specifice modelelor de propagandă și război hibrid de origine sovietică, nimic altceva. Dodon profită de faptul că instituțiile de drept ale statului sunt slabe, vulnerabile, controlate politic și face asta pentru că înțelege că o societate dezbinată este o societate vulnerabilă, lipsită de elementele centrale de echilibru social și economic. O societate dezbinată este o societate incapabilă de solidaritate, înțelegere, compasiune și omenie, este un amalgam de emoție și instincte primare care poate fi mult mai bine stăpânit de narativele unei propagande extrem de bine finanțate și țintite către anumite grupuri sociale. Igor Dodon și echipa lui de consilieri, inclusiv din afara țării, lucrează la turații maxime pentru a transforma Moldova într-o gubernie mult mai ușor de stăpânit. Cei care se află astăzi în Vestul Europei au fost, sunt și vor rămâne coșmarul lui Igor Dodon.

Mă adresez vouă, celor care vă aflaţi în afara țării. Voi sunteți cei care ați înțeles mult mai bine decât alții că munca, proprietatea, respectul, drepturile și libertățile cetățenilor, legea și dreptatea sunt valorile pe care s-a construit lumea civilizată în ultimele sute de ani. Iar pentru că acest lucru s-a întâmplat, în țările în care vă aflați oamenii trăiesc mult mai bine decât se trăiește în Republica Moldova, au drepturi și înțeleg să respecte legea indiferent care le este numele, ocupația sau funcția în stat.

Valorile pe care le-ați împrumutat și voi în anii petrecuți departe de casă sunt valorile care-l invalidează pe Igor Dodon ca fiind ceea ce el, în mod absolut fals, vrea să pară.

Lui Dodon îi este frică cu adevărat de voi, de valorile și principiile voastre, de așteptările voastre de la țara în care v-ați născut și unde vă doriți, mai devreme sau mai târziu, să vă întoarceți. Lui îi este frică de exigențele voastre, de hotărârea voastră de a vă transforma, prin implicarea fiecăruia dintre voi, comunitățile noastre și societatea în ansamblul ei, în ceea ce ați văzut acolo.

Lui Igor Dodon îi este cu adevărat frică de voi pentru că voi aveți la îndemână forța uluitoare a comparației. O comparație suverană și intimă pe care o puteți face într-o singură clipă între ce ați lăsat aici când ați plecat și între ce ați găsit acum sau veți găsi peste o vreme. Comparația desăvârșește adevăruri și realități. Iar adevărul presupune, de fiecare dată, responsabilitate și asumare, două principii cardinale de care Igor Dodon se ferește ca dracu’ de tămâie. Îl îndemn, pe această cale, pe Dodon să nu încurce oamenii să-și facă datoria. Să nu le pună bețe în roate, să-și stăpânească poftele electorale. Mânat de frica de a pierde fotoliul și libertatea, Dodon se declară ba semimedic, ba semigropar și comite prostie peste prostie. Numai săpatul celor 1 500 de gropi de la cimitirul Doina câtă scârbă a stârnit în țară!! Asumarea răspunderii guvernului la care puterea nu s-a prezentat și s-a făcut de râs, tot de Dodon e inițiată pentru a satisface poftele contrabandiste ale ortacilor lui Diacov și Filip, experți-pușcăriabili în astfel de scheme despre care vom face curând dezvăluiri de miliarde.

Zângănitul medaliilor din bani publici, reparația memorialului pe timp de ciumă demonstrează o dată în plus cât de depășit de realitate este acest individ ajuns prin fraudă și minciună președinte de țară. Dodon iese în față ca păduchele, așa cum se spune în popor. Se face că lucrează, e un fel de muscă la arat din fabula lui Donici. Dar acesta nu-și asumă absolut nimic din coșmarul pe care-l trăiește țara! Contaminarea medicilor și a asistentelor medicale, moartea acestora care, iată, e aproape zilnică nu constituie un motiv de a recunoaște că a întârziat cu măsurile, că nu a acționat prompt, așa cum i-am propus noi, cei din opoziție. Există o mulțime de soluții venite din partea Platformei DA, a colegilor noștri din parlament, dar toate acestea sunt respinse doar pentru că nu vin de la Dodon. De aceea nu s-a rezolvat cu legea miliardului pus pe umerii oamenilor, de aceea agenții economici au rămas fără protecția statului, iar cetățenii își numără ultimii bănuți pentru a-și putea procura o bucată de pâine, iar alții mor cu zile prin casele lor însingurate. Moldoveni, oriunde v-ați afla, vă îndemn să luptăm în continuare pentru drepturile noastre constituționale.

Vă îndemn să aveți curajul confruntării cu trista și cruda realitate care ne-a transformat pe foarte mulți dintre noi, cei de acasă, în niște umbre lipsite de speranța zilei de mâine, epuizați de minciună și nedreptate, împovărați de sărăcie și așteptând un miracol care parcă întârzie să vină. Oameni din diaspora, propaganda, plătită cu milioane și milioane de dolari furați din bugetul acestui stat și-așa lihnit de sărăcie și corupție, se va năpusti asupra voastră cu toată forța, fără milă, cu maximă cruzime și infinită minciună și dezinformare. Veți fi învinuiți de toate cele rele și de nimic bun în anii în care ne-ați lipsit nouă și Moldovei. Vi se vor pune în cârcă fapte nefăcute, vorbe nespuse și halucinante scenarii prin care doar VOI, cei din diaspora, veți răspândi boala care ucide și veți sărăci și mai mult acest popor. În toți acești ani, am simțit pe propria piele efectele minciunii și manipularea, fake-news și intoxicarea opiniei publice. Acestea m-au învins și ne-au învins prea multă vreme. Cu toate acestea, vă asigur, ca apărător al drepturilor omului, că niciun președinte, indiferent cum se numește el, niciun guvern și niciun fel de stare de urgență nu ne va putea ține la nesfârșit departe de casă.

Oameni buni, de ACASĂ și din diasporă, este de datoria mea să vă spun că ușor nu va fi deloc. Dimpotrivă. Dar, dragii mei prieteni, dacă vom fi uniți, solidari și ne vom dori să trăim în bună înțelegere unii cu ceilalți, vă asigur că Moldova ne va putea cuprinde pe toți, indiferent de limba pe care o vorbim, indiferent de locurile din care ne tragem sau ne vom întoarce.

Prieteni, urmează săptămâni extrem de dificile, critice pentru sistemul nostru de sănătate, iar tot mai mulți semeni de-ai noștri vor suferi consecințele infectării cu acest virus ucigaș, vor mai avea încă pierderi de vieți omenești. De aceea, trebuie să înțelegem că depinde foarte mult și de fiecare dintre noi să avem cât se poate de puține victime în perioada ce urmează! Trebuie să respectăm cu strictețe toate măsurile impuse de specialiști, de medici, inclusiv măsurile de distanțare socială.

Pentru că, repet, acum nu există nicio altă cale mai bună de a ne proteja pe noi, pe apropiații, pe semenii noștri, decât aceea de a respecta distanțarea socială și a rămâne în continuare acasă, de a limita la maximum ieșirile în spațiile publice, doar la cele de strictă și urgentă necesitate. Iar când mergem la farmacie, la cumpărături sau ne aflăm într-un alt spațiu public, vă rog să păstrăm distanța de cel puțin trei metri unii față de ceilalți! Să renunțăm la strângerea de mâini și îmbrățișări. Oricât de banal ar suna, dar pentru mai multă siguranță trebuie să ne spălăm pe mâini cât mai des! Autoritățile publice trebuie sprijinite cu tot ce putem în eforturile acestora pentru depășirea crizei. Dar e esențial să înțelegem că solidaritatea și unitatea cetățenilor, grija unuia față de altul ca într-o familie, implicarea fiecăruia dintre noi sunt chezășia reușitei noastre, a tuturor. Vă doresc tuturor multă sănătate și aveți încredere, împreună vom reuși.”, spune Andrei Năstase.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente