Angajații MAI au elaborat un sistem și o hartă interactivă prin care monitorizează persoanele suspecte de COVID-19. Harta prezintă situația reală și include așa date precum: numărul de persoane care intră în țară, fișele epidemiologice, adresele unde se află persoanele supuse la autoizolare, motivele de ce persoana se află în autoizolare (fie că a venit de peste hotare sau a interacționat cu persoană infectată de COVID-19).

Această hartă le va permite angajaților MAI ca să gestioneze mai eficient monitorizarea celor peste 20  000 de persoane aflate în autoizolare. Harta va putea fi utilizată și de angajații sistemului medical care se află în prima linie de luptă cu COVID-19.

Harta nu poate fi prezentată publicului, deoarece include date cu caracter personal.

Totodată, angajații MAI au specificat că sunt capabili să afle și momentul în care persoana părăsește locul de autizolare, fie cu ajutorul cetățenilor care denunță sau cu ajutorul unor tehnologii moderne pe care nu le pot prezenta publicului.

Începând cu data de 17 martie și până la momentul de față, angajații MAI au întocmit 192 de procese contravenționale, dintre care 119 procese sunt pentru persoane fizice care nu s-au conformat cerințelor impuse de autorități în contextul situației de pandemie sau au părăsit locul de autoizolare, 38 de procese pentru agenți economici care nu și-au sistat activitatea și 24 de procese pentru șoferii unităților de transport public care au îmbarcat mai multe persoane decât scaune.