Veceslav Ioniță explică ce se va întâmpla cu economia Moldovei în timpul epidemiei cu COVID-19. „Leul se va deprecia”

images_cms-image-000028947

Veceslav Ioniță, expert pe probleme economice în cadrul Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale IDIS „Viitorul”, a relatat în cadrul emisiunii „3 milioane” cu ce probleme se va confrunta Republica Moldova în timpul și după epidemia de COVID-19.

Republica Moldova s-a confruntat cu patru crize economice. Prima a fost în anul 1998, a doua în 2009, a treia în 2015 și a patra în 2020. Ce înseamnă criza în condițiile Moldovei? Ea este compusă din două componente: valută și buget. Este o chestiune legată de macroeconomie. Anul acesta, mai este legată și de microeconomie, deoarece guvernul a restricționat activitatea producătorilor autohtoni. Așa ceva niciodată nu a fost în istoria noastră. Acum ce se întâmplă. Volumul valutei care intră în țară scade dramatic. Dacă nu este valută în țară, leul se ieftinește. Economia noastră este dependentă de import. Dacă leul se depreciază, prețul la produse crește. Salariul nu crește, prețurile se majorează, iar oamenii devin tot mai săraci”, explică expertul.

„În această situație, ca leul să nu să se deprecieze, BNM are două soluții. Prima – să permită leului să se deprecieze, lucru care va genera majorări de prețuri la produse și servicii, a doua – BNM va fi nevoită să intervină cu vânzări de valută din rezerva valutară. În anul 2009, BNM a vândut 800 de milioane de dolari. Eu cred că așa va proceda și acum. În prezent, BNM are în rezervă 3 miliarde de dolari”, a spus Ioniță.

Veceslav Ioniță recomandă autorităților să se împrumute, deoarece bugetul Republicii Moldova nu va putea asigura toate cheltuielile suplimentare impuse de criza epidemiologică. „UE a anulat prevederea prin care interzicea țărilor să se împrumute cu mai mult de 3 % din PIB. Aceste 3 % se refereau la condițiile normale, iar pe timp de criză prevederea nu mai funcționează. Ea este anulată”, a concluzionat Ioniță.


Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai populare și actuale știri de pe #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalul nostru de Telegram.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente