La început de cale, pe timp de criză. O tânără antreprenoare povestește cum gestionează un cabinet de logopedie

logoped3

Datorită unui grant pe care l-a câștigat în cadrul programului de instruire Level Up, organizat de Fondul de Antreprenoriat pentru Tineri Orhei, Veronica Negruță a lansat în Orhei primul cabinet de logopedie, o afacere despre care a povestit în cadrul unui interviu.

Cum a apărut ideea de afacere

Încă de mic copil am simțit o pasiune deosebită față de pedagogie. Îmi plăcea să mă joc cu semenii mei „de-a școala”, apoi am început să scriu poezii și să le public în ziarele pentru copii. Eram implicată  în activități de voluntariat, iar verile le petreceam la tabere de odihnă, acolo mi-am dezvoltat abilitățile de lider.

În școală, obiectul meu preferat a fost limba și literatura română, motiv pentru care am ales să studiez logopedia și asta a fost cea mai bună decizie în plan profesional. Am găsit ceea ce am căutat mult timp. 

Paralel cu studiile, am devenit mămica unui băiețel sănătos, activ, cuminte, dar care întâlnește dificultăți în vorbire. Tot ceea ce învățam, aplicam în practică acasă cu copilul meu și am obținut rezultate frumoase. Atunci am fost motivată să creez primul cabinet de logopedie din Orhei, iar astăzi nu mai este doar un cabinet, dar un Centru Educațional.

Pe lângă asta, o altă motivație a fost și faptul că tot mai mulți copii întâmpină dificultăți în dezvoltarea limbajului și în comunicare, crește numărul copiilor cu CES, unii copii au nevoie de o pregătire suplimentară și o abordare individuală. Părinții sunt în căutarea acestor servicii, fie din necesitate, fie din dorința de a încadra copilul într-o activitate suplimentară, calitativă pentru dezvoltarea multilaterală și armonioasă a acestuia. Insuficiența de asemenea servicii am simțit-o pe pielea mea și am decis să vin în ajutorul altor părinți pentru a oferi altor copii ceea ce ofer și copilului meu.

Ulterior, am aplicat la programul Level Up, unde am cunoscut oameni deosebiți, am aflat lucruri utile și unde visul meu a prins aripi. Motivația a fost dorința de a afla cât mai multă informație despre inițierea unei afaceri, dezvoltarea și organizarea ei, despre oportunitatea de a obține suportul financiar inițial de care aveam nevoie.

Serviciile sunt unice în Orhei. Este acesta un avantaj?

Faptul că în Orhei nu există concurență care prestează astfel de servicii este un plus pentru mine, dar nu este singurul lucru necesar pentru a atrage clienții. Or, această afacere mă reprezintă pe mine, ca specialist, ca antreprenor cu valori, iar pentru asta sunt necesare o serie de măsuri și o diversitate de servicii calitative, pentru ca părinții să fie siguri că Centrul Educațional „LOGOPICI” e alegerea potrivită.

La momentul actual, lucrez la elaborarea unei curricule personalizate, în conformitate cu recomandările Codului Educației, Regulamentului Asistenței Logopedice și Curriculumului Educaţiei Timpurii, ținând cont de diagnosticul logopedic stabilit în urma evaluării inițiale, de vârstă, de particularitățile psiho-fizice, de nivelul de dezvoltare a copilului și de potențialul fiecăruia. Fiecare copil este abordat individual, pun accent pe participarea conștientă și activă la activitățile educativ-compensatorii și recuperatorii, pe sistematizarea, structurarea și continuitatea celor învățate. În plus, încerc să devin prieten cu fiecare copil.

Cine mai face parte din echipă?

Afacerea are nevoie și de alți specialiști pe care planific să îi angajez în timpul apropiat. Pentru a obține rezultate frumoase și pentru a oferi o gamă largă de servicii, îmi propun să colaborez cu următorii specialiști: psiho-pedagog, terapeut, învățător, educator. Un copil ce întâmpină dificultăți în dezvoltarea limbajului, a comunicării și nu numai, are nevoie și de asistența altor specialiști care lucrează în parteneriat cu logopedul. Ei au un rol foarte important, deoarece o intervenție multidisciplinară, un parteneriat productiv și sănătos va contribui la prevenirea, ameliorarea și recuperarea tulburărilor cu care se confruntă copilul. Când lucrează mai mulți specialiști cu același copil, rezultatele pot fi mult mai frumoase.

Deocamdată, îmi planific timpul în așa mod încât să reușesc. Zilnic îmi rezerv anumite ore libere pentru managementul afacerii, dacă e posibil, îmi stabilesc o zi în care mă ocup de aceste detalii. Sunt norocoasă că am alături familia mea care se implică și îmi acordă susținere, sprijin și ajutor. În fiecare zi învăț ceva nou și căpătând experiență încerc să depășesc cu brio situațiile dificile și barierele pe care le întâlnesc. Dacă nu cunosc, mă sfătuiesc cu oameni mai competenți și merg înainte.

Care sunt barierele?

Lipsa experienței în domeniul administrării unei afaceri uneori mă marchează negativ, barierele care apar și situațiile de risc mă împiedică să mă simt mai sigură și mai optimistă. Fiind o fire (uneori) indecisă, mi-e dificil să înțeleg dacă decizia primită pe moment va fi una corectă sau nu. Și faptul că nu mă pot sprijini pe anumite experiențe trăite este o provocare. Dar sunt decisă să învăț și din greșeli, de aceea pășesc dârz înainte.

Reușesc să investesc timp și în dezvoltarea competențelor profesionale, pentru că este foarte important acest aspect, tind să mă dezvolt, să fiu la curent cu cele mai noi tendințe din domeniul logopediei. Mă străduiesc să particip la seminarele, cursurile, trainingurile relevante, vreau și investesc în dezvoltarea mea profesională și personală.

„Femeie de afaceri” – ceva wow?

Duc acest titlu cu mândrie și recunoștință față de familia mea, pentru că ei mi-au fost mereu alături. Încă îmi vine greu să realizez cât de mult și frumos s-a schimbat viața mea în ultimul timp, totul s-a întâmplat rapid, spontan, toate aceste evenimente deosebite mi-au schimbat cursul vieții. După Level Up am participat și la Programul „Femei în Afaceri” – o altă oportunitate. Am reușit să conving și în acest program că afacerea lansată merită să fie extinsă, că promovează un mesaj social, atât din punct de vedere al faptului că ajută copiilor să își valorifice potențialul, cât și prin aceea că sprijină o femeie care este conștientă de responsabilitatea dezvoltării și consolidării acestei afaceri.

În momentele mai grele îmi pare că este o provocare un pic cam dură, dar totul se învață, pentru orice întrebare este un răspuns și pentru orice problemă este o rezolvare, așa că inspir niște optimism și mă înarmez cu multă, multă răbdare.

Sunt o fire activă, mereu în mișcare, pun suflet în tot ce fac și mă dedic activității pe care o practic. Creativă, responsabilă, flexibilă, dornică de cunoaștere, carismatică, pozitivă, pasionată, credulă, așa mă țin minte și nu sunt cuvinte de laudă, ci niște calități care mă caracterizează și pe care mă străduiesc să le păstrez. Ele mi-au fost utile toată viața, la fel și atunci când am lansat afacerea. Interacționând cu diferiți oameni am realizat că în cercul meu de prieteni, cunoscuți rămân aceia ce posedă aceleași calități ca și mine. Această afirmație este valabilă și în activitatea mea.

Feedbackul clienților

La această întrebare cel mai bine vor răspunde părinții și copiii, dar un lucru e cert: recunoștința, rezultatele frumoase pe care le avem, dorința copiilor de a frecventa centrul nostru mă stimulează să merg înainte, să cresc centrul meu și să-l dezvolt.

Ce sunt cărțile senzoriale?

Cărțile senzoriale sunt foarte utile în terapia logopedică, în asistența psiho-pedagogică și în alte genuri de activitate pentru copii. Mă bucură faptul că părinții au început să investească în educația copiilor și înlocuiesc jocurile și jucăriile cu cărțile. O alegere perfectă ar fi cărțile senzoriale, deoarece acestea contribuie multilateral la dezvoltarea copiilor. Utilizez zilnic materialele confecționate din fetru, copiii sunt captați de ele și realizează cu plăcere sarcinile. Planificăm să creăm un magazin online cu materiale didactice, inclusiv cărți senzoriale și alte accesorii din fetru pentru copii.

Cinci motive pentru care părinții ar trebui să aleagă aceste servicii pentru copilul lor

Aici am să descifrez denumirea Centrului, aceste caracteristici ne reprezintă și îi motivează pe părinți să aleagă serviciile noastre:

# logopedul;
# oportunități;
# gândire pozitivă;
# optimism;
# produs unic, profesionalism;
# inteligență;
# calitate, creativitate;
# individualitate.

Afacerea, în timpul situației de urgență

În această perioadă grea pentru noi toți, continuăm activitatea în mediul online. Copiii își pot realiza activitățile în câteva modalități:

# online, direct cu logopedul;

# pe platformă digitală, unde găsesc tot programul terapeutic la recomandarea specialistului (jocuri, activități, exerciții logopedice);

# activități practice ce vor fi realizate în albumul logopedic al copilului, însoțit de suportul didactic.

Planific în curând să pun la dispoziția părinților seturi de materiale logopedice realizate conform vârstei și tulburării de limbaj a copilului. În timpul apropiat, vom începe și un nou curs de terapie logopedică online.

Acest material este realizat în cadrul proiectului „Fondul de Antreprenoriat pentru Tineri Orhei”, implementat de A.O. „Agenția de Dezvoltare Rurală Centru” Orhei cu suportul financiar al Uniunii Europene și cofinanțat de Suedia prin intermediul Fundației Est-Europene în cadrul proiectului „Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică și socială a țării”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente