Moldova a trecut la ora de vară. De ce este necesar acest lucru

1-dormim-mai-mult-cand-trecem-la-ora-de-iarna

Ai simțit sau nu? Noaptea aceasta ai dormit cu o oră mai puțin, deoarece a avut loc trecerea de la ora de iarnă la cea de vară. Mai exact, totul s-a întâmplat atunci când ora 2.0 a devenit ora 3.0.

În lunile de vară, ora este dată înainte pentru ca principalele activități umane să se desfășoare cât mai mult posibil pe lumină naturală. Ora de vară este valabilă între ultima duminică din martie și ultima duminică din octombrie.

Nu va fi foarte ușor să te obișnuiești cu schimbarea, specialiștii susținând că poate dura până la o lună să iți revii. Pentru ca procesul de acomodare să fie mai rapid, trebuie:

# să ai grijă ca orarul tău de somn să fie unul sănătos;
# să faci mișcare cel puțin o jumătate de oră zilnic, pentru a scăpa de starea de depresie;
# să ai un meniu echilibrat, din care nu trebuie să lipsească fructele de toamnă.

Ora de vară a fost prima dată propusă de un entomolog din Noua Zeelandă, George Vernon Hudson, în 1895. 110 ţări din întreaga lume folosesc astăzi acest mecanism. În Europa, Islanda este singura ţară care nu trece la ora de vară. Rusia a început să pună în practică acest sistem din 1981, însă a renunţat după 20 de ani, din motiv că nu vrea să streseze cetăţenii.

Comisia Europeană a propus renunţarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa, oferind statelor membre libertatea de a decide, odată pentru totdeauna, dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau de iarnă. Statele care decid să menţină permanent ora de vară vor face ultima modificare în acest sens în ultima duminică din martie 2021, iar cele care preferă să rămână la ora de iarnă (ora standard) vor face modificarea finală în ultima duminică din octombrie 2021.

Republica Moldova se va conforma, cel mai probabil, deciziei statelor din vecinătatea ei – Ucraina și România.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente