A fost creată o petiție prin care se cere suspendarea achitării facturilor pentru persoanele în etate, pe termen de trei luni

cd6eed00ba01a34fda5de2ee3623cd31

Mișcarea Civică FreeMoldova a creat o petiție adresată Guvernului Republicii Moldova, prin care solicită protejarea celei mai vulnerabile categorii ce cetățeni pe timpul pandemiei – persoanele în etate. Cu alte cuvinte, să fie suspendată plata facturilor pentru serviciile comunale și să se elaboreze un mecanism prin care plățile să fie reeșalonate și plătite până la sfârșitul anului.

În contextul în care o vizită în afara casei pentru a achita facturile, de exemplu, poate fi fatală și ar putea costa un bătrân chiar viața, cerem ca plata pentru serviciile comunale (apă, gaz, electricitate) și telecomunicații (telefon, TV, internet) să fie suspendată pentru următoarele trei luni, pentru ca aceștia să poată avea acces la minimul necesar pentru a avea o viață decentă, dar și acces la informație, care este atât de prețioasă în această perioadă incertă.

Considerăm că un stat trebuie să își protejeze toți cetățenii și să fie plasa de siguranță în situațiile cele mai dificile și în special pentru cei mai vulnerabili dintre noi. Doar prin măsuri de protecție a propriilor cetățeni putem evita o catastrofă socială și morală. Cerem insistent guvernului să ia măsurile necesare de protejare a vieții cetățenilor în această pandemie și să suspendeze plățile la serviciile comunale. Acesta e un pas minim necesar pentru a supraviețui aceste timpuri complicate împreună.

Până acum, guvernul Republicii Moldova a întreprins măsuri punitive și autoritare împotriva cetățenilor săi, în loc să îi susțină. A impus cenzură, stare de urgență pe 60 de zile (de două ori mai mult decât alte state europene), a închis hotarele, a scos armata cu mitraliere la paradă. Or, tocmai acum, guvernul trebuie să facă opusul — să își protejeze toți cetățenii, să încurajeze transparență maximă, să mențină calmul și să susțină cetățenii și companiile care rămân fără venituri în această perioadă. Îi cerem guvernului Republicii Moldova să își revizuiască atitudinea față de propriii cetățeni și să-și orienteze toate eforturile pentru a le proteja viața și sănătatea, precum și economia țării”, se arată în textul petiției.

Petița poate fi semnată aici.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente