(foto) InnSpirECO, un proiect artistic despre și pentru ecologia din Moldova

main prj

Modul de viață eco scoate în evidență atitudinea pe care ne-o asumăm față de ecologie și ne inspiră să adoptăm o poziție responsabilă față de acest domeniu. Despre și pentru ecologie este și proiectul artistic InnSpirECO, realizat de două firi creative – fotografa Inna Cerga și designerul vestimentar Mihai Janu.

InnSpirECO ține să ne atragă atenția și să promoveze o atitudine civică corectă asupra crizei ecologice, dar și a necesității reutilizării deșeurilor într-un mod creativ. Bunăoară, prin crearea unor ținute vestimentare din materiale reciclabile. Un proiect care se pliază perfect în situația actuală de pandemie.

Proiectul i-a inspirat pe protagoniști să creeze din deșeuri reciclabile o impresionantă colecție vestimentară prin care să le cultive oamenilor din jur o poziție responsabilă față de ecologie prin însușirea noțiunilor „reutilizare”, „reducere”, „reciclare” ca soluții ale unui viitor asumat.

Designerul Mihai Janu, student al Facultății Textile și Poligrafie, UTM, a ales drept materie de lucru plasticul, creând din pahare de unică folosință și alte obiecte similare o colecție capsulă. Ținutele vestimentare au fost filmate într-un mod inedit de către fotografa Inna Cerga, care a ales drept fundal teritoriul uzinei ABS, unde ajunge o mare parte din gunoiul colectat din orașul Chișinău. Seria de fotografii urmează să fie etalată în cadrul unei expoziții fotografice în incinta Centrului de Excelență și Accelerare în Design și Tehnologii „ZIPhouse”, menită să sensibilizeze publicul asupra situației ecologice din Republica Moldova (deocamdată, expoziția se amână din cauza situației epidemiologice din țară).

„Prin această expoziție, dorim să atragem atenția asupra acestei probleme alarmante, să sensibilizăm publicul și să încurajăm populația țării să sorteze gunoiul reciclabil de cel menajer. Vom arăta cum putem reduce producerea deșeurilor, cum să le reutilizăm creativ și ce beneficii vom avea noi toți dacă vom recicla gunoiul. Planificăm să organizăm anual asemenea expoziții fotografice la care vor putea participa tineri designeri cu ținute create din deșeuri”, spune Inna Cerga.

„Esența creativității vizuale în modă stă în materializarea unor idei importante pentru a fi percepute și diseminate. O mulțime de schimbări sociale s-au făcut resimțite prin intermediul modei – un nesecat generator de idei. InnSpirECO comunică despre criza ecologică din Republica Moldova, soluționarea căreia ar putea să înceapă de la sensibilizarea publicului și formarea unei poziții și atitudini civice corecte privind sortarea deșeurilor din plastic și reutilizarea acestora”, opinează Mihai Janu.

Autorii proiectului exprimă sincere mulțumiri Liliei Ojovan, Irinei Balica și Dinei Zaieț, care și-au asumat și onorat rolul de fotomodele, pentru acceptarea provocării și implicare, dar și echipei ZIPhouse, care a acceptat să fie gazda expoziției cu participarea colaboratorilor uzinei ABS, căreia îi revine meritul oferirii unui anturaj realist în tematica proiectului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente