(foto, video) „Dușka” și „Kalașnikov” pe străzile din Chișinău. Ce fel de blindate patrulează străzile orașului

90709332_10222029714991479_8769030746808516608_n-1-703×395

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a emis un decret prin care solicită mobilizarea Armatei Naționale în gestionarea crizei legate de pandemia COVID-19. În plină zi, mașinile militare au fost scoase în stradă și patrulau zonele. Internauții întrebau în comentarii care era necesitatea echipării blindatelor cu mitraliere. Ieri seara, ministrul apărării, Alexandru Pînzari, a declarat că, începând cu ziua de astăzi, aceste mașini vor ieși la slujbă fără armă de foc.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării, „Armata Națională este pregătită să intervină cu un număr total de peste 1 500 de militari și cu circa 160 de unități de tehnică de asigurare pentru patrulări în spațiile publice, alături de polițiști și carabinieri, inclusiv parcuri, terenuri de agrement și alte zone aglomerate pe întreg teritoriul țării”.

Reamintim că în cadrul ședinței Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale din 23 martie, s-au aprobat peste 40 de măsuri suplimentare la cele deja aprobate în cadrul ședințelor anterioare. Una dintre decizii ține de limitarea accesului persoanelor în locurile publice.

Prin urmare, începând cu data de 25 martie, va fi limitat accesul persoanelor din orașe, municipii și centre raionale în parcuri, pe terenuri de joacă și în alte zone în care se aglomerează populația. „Este o măsură dură, dar este absolut necesară pentru a asigura stoparea răspândirii acestui virus”, a spus prim-ministrul Ion Chicu.

Ministrul apărării a declarat în cadrul emisiunii „Puterea a patra” că: „Armata prin definiție este legată de armă. Starea de urgență presupune niște riscuri destul de periculoase. De asta vine armata, cu alt echipament, altă disciplină, alte proceduri. Aceste automobile sunt înzestrate cu mitraliere. S-au deplasat la fața locului și imediat am scos aceste mitraliere care puțin au bulversat opinia publică. Dacă vreți, a fost un fel de simbol. Eu îmi asum responsabilitatea. Eu am acceptat așa să meargă în oraș aceste automobile.”

deschide.md

Luând în considerare cele expuse mai sus, echipa #diez a studiat în ce scopuri (lupte) sunt implicate astfel de vehicule militare în realitate.

Ministerul Apărării a declarat pentru #diez că „blindatele se numesc Humwee (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle) și sunt produse în SUA.” În prezent, există trei generații ale blindatei cu peste o sută de serii de vehicule diferite (remorci, mașini de evacuare a răniților de pe câmpul de luptă, blindate cu două și patru uși, blindate cu sisteme diverse de rachete antiaeriene etc.). Aceste blindate slujesc nu doar în armata americană ci și în de peste 70 de țări. Humwee este cea mai bună mașină militară 4×4 construită vreodată.

Ideea dezvoltării unui vehicul de luptă 4×4 care să transporte personal militar de medical pe terenul de luptă îi aparține forțelor armate americane și în 1979 au creat primele mașini de luptă. Vehiculele sunt echipate cu mitraliere, arme mici, grenade și rachete de diferite calibre și configurații în funcție tipul luptei.

Ele sunt folosite pentru desfășurarea acțiunilor de colectare a informațiilor, de ambuscadă, de patrulare, de escortare a convoaielor motorizate. Mai mult, în aceste mașini pot fi instalate sisteme antiaeriene și sisteme antitanc.

Blindatele pot depăși următoarele impedimente:

# perete cu grosimea de 0,5 metri;

# câmpuri minate (mașina a explodat pe un câmp de luptă din Irak, însă șoferul a rămas în viață);

# suprafețe acvatice cu o înălțime de 0,75 metri;

# suprafețe terestre sub un unghi de până la 60°.

Puterea motorului e de 215 cai putere, viteza maximă constituie 129 de kilometri pe oră.

Acum vine rândul celei mai importante piese ale blindatei — mitraliera. Am întrebat reprezentanții Ministerului Apărării ce mitraliere erau folosite pe acele blindate și am aflat că erau de două tipuri de arme PKT (Пулемёт Калашникова Танковый) și DȘK (Дегтярёва-Шпагина Крупнокалиберный). De astăzi, ele nu vor mai fi instalate pe aceste blindate.

Mitraliera PKT a fost proiectată în Uniunea Sovietică în 1962. Ea se instalează pe tancuri sau pe alte vehicule de luptă blindate.

Aspecte tehnice:

# distanța de ochire este de 2 000 de metri/2 km;

# cadență de tragere – 700 de trageri pe minut;

# viteza maximă a glonțului – 855 m/s;

# greutate – 10,5 kg.

DȘK este o mitralieră grea antiaeriană sovietică, care folosește cartușe de calibrul 12,7 × 108 mm. DȘK a fost folosită și ca o mitralieră grea pentru infanterie, fiind dotată cu un afet pe două roți și un scut metalic de protecție. Mitraliera a fost proiectată de Vasili Degtiariov în 1938 și apoi de Georgi Șpaghin, care a îmbunătățit sistemul de alimentare cu gloanțe. Mitraliera este uneori poreclită „Dușka” (n.r. din rusă: dragă, scumpă) după abrevierea DȘK.

Aspecte tehnice:

# greutate – 34 kg;

# cadență de tragere – 600 de cartușe pe minut;

# viteza maximă – 850 m/s;

# distanța de ochire – 3 500 de metri/3,5 km.

Autoritățile vin cu recomandări pentru cetățeni să stea acasă și să iasă afară doar în cazuri de necesitate stringentă.


Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai populare și actuale știri de pe #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalul nostru de Telegram.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente