Cu toții știm că timpul este prețios și noi alegem cum să-l raționalizăm, fiecare alege să facă ceea ce vrea, astfel încât să primească plăcere de la asta. O categorie de tineri aparte este cea care își investește timpul în activități de voluntariat. Într-o serie de materiale, ne-am propus să vă prezentăm istorioarele acestor tineri activi.

Prima intervievată este Ruxanda Tabuncic, elevă în clasa a XI-a la Liceul „Iulia Hașdeu” din capitală. În afara școlii, este implicată în activități de voluntariat fiind membră a Asociației pentru Dezvoltare Creativă (ADC), acolo unde tânăra deja coordonează programul național de liderism și voluntariat Wave Week Moldova (WWM).

# „Voluntariatul este puterea de a uni oameni diverși”

Întrebată dacă ar putea defini voluntariatul, tânăra a menționat că: „Voluntariatul este puterea de a uni oameni diverși, cu diferite idei și personalități”. Ruxanda e de părere că diferențele dintre tinerii voluntari formează o platformă care îi menține într-un continuu proces de învățare, iar oamenii și poveștile lor sunt cele care o inspiră cel mai mult.

# „Am început să fac voluntariat oarecum din întâmplare”

La capitolul cum a început să facă voluntariat, Ruxanda a menționat că a început să fac voluntariat oarecum din întâmplare în vara anului 2018. Tânăra a menționat că a fost „trasă de mână” de sora sa, pentru a participa în calitate de delegată în cadrul programului Wave Week Moldova. „Nu aș putea explica în cuvinte îndeajuns ce a însemnat acea școală de vară pentru mine, însă ecoul ei răsună și astăzi. La scurt timp, am devenit voluntară în cadrul ADC, iar în iarna anului 2019, spre marea mea surprindere, am fost întrebată dacă îmi doresc să coordonez programul.”

Tânăra menționeză că a ezitat o secundă: „O secundă am ezitat, pentru că nu-mi puteam imagina o astfel de evoluție a lucrurilor, dar în același timp, conștientizam și efectul pe care urma să-l aibă această experiență asupra caracterului și a personalității mele.”

Tânăra a acceptat provocarea și nu regretă. „De-a lungul acestei perioade, am trăit multe momente de satisfacție și împlinire, lupte interioare, am învățat multe lecții de viață, mi-am dezvoltat o serie de competențe și calități care îmi sunt utile în viața de zi cu zi.” De asemenea, aceasta este recunoscătoare mentorului său, căci, după cum afirmă ea, a avut noroc și are un mentor de excepție, care o ghidează și o încurajează necondiționat.

Tânăra afirmă cu certitudine că ceea ce reprezintă astăzi se datorează și activității ei din cadrul ADC și WWM. „Sunt fericită pentru decizia pe care am luat-o atunci.”

# „Îmi place să numesc activitățile în care sunt implicată – hore”

Din vara anului 2018, au urmat multe „hore”, care mai lente, care mai scurte, care mai lungi, care mai rapide, toate cu rezultate pentru Ruxanda. Aceste „hore” au încărcat-o pe activistă cu experiențe, energie și inspirație.

Tânăra afirma cu curaj că pentru ea voluntariatul nu este o cursă contra timp în goană după certificate și distincții. Voluntariatul a devenit pentru ea parte a rutinei care o face fericită. „Invit tinerii la cât mai multe «hore», care le vor aduce satisfacții și beneficii, atât lor, cât și comunității. Întotdeauna începuturile sunt dificile, însă oamenii și dorința de a schimba lucrurile sunt forța motrice care mă ajută să merg înainte.”

Autoare: Nicoleta Lisevici