(video) „Karatele nu înseamnă violență, el înseamnă respect unul față de altul”. Cum s-a desfășurat Festivalul Feminin de Karatedo

fdfd

În ajunul Zilei Internaționale a Femeilor, Federația Națională de Karatedo din Republica Moldova, în parteneriat cu Comitetul Național Olimpic și Sportiv, a organizat Festivalul Feminin de Karatedo, scopul căruia a fost să promoveze luptele marțiale în rândul fetelor. Evenimentul a fost organizat cu suportul UN Women.

Nighina Azizov, coordonatoare de programe în domeniul eliminării violenței împotriva fetelor și femeilor UN Women: „Este important ca femeile și bărbații, fetele și băiețeii să decidă singuri pentru ei de ce au nevoie ca să aibă o viață fericită, o viață în care drepturile omului să fie respectate. În acest context, nu este bine să facem diferență între ce tip de sport trebuie să practice o fată sau un băiat.”

Sportul nu poate fi divizat pe sexe, întrucât mai mult contează pregătirea fizică și emoțională a fiecărui sportiv decât apartenența la un sex sau la altul. De asemenea, organizatorii și-au propus să elimine stereotipurile prin care fetele sunt descurajate să facă sport de performanță, fiind considerat un atu masculin.

Scopul acestui eveniment este de a promova sportul inclusiv în rândul fetelor și este important să arătăm că fetele au același posibilități, același capacități de a face orice tip de sport.

Desigur, prin aceasta, noi putem arăta modele pozitive prin care putem sparge stereotipurile precum că fetele nu fac sport, iar băieții fac sport. Din punctul nostru de vedere, toți au dreptul să facă ceea ce le place și să fie liberi în acest sens.

Ana Maria Stratu, organizatoarea festivalului: „Întotdeauna au existat stereotipuri și critici, și «sfaturi» din partea familiei și prietenilor și asta m-a făcut să fu puțin izolată de societatea în care am crescut. Tot sacrificiul și toate obstacolele prin care am trecut au meritat. Zi de zi poți să asculți comentarii de genul «că acesta e un sport masculin, pentru ce tu faci asta?». Este un obstacol mai mult bazat pe atitudinea oamenilor din jur.”

În cadrul Festivalului Feminin de Karatedo a fost organizat un masterclass la care au participat atât fetele care sunt interesate să descopere un sport de performanță, cât și cele care deja îl practică. Fetele au avut ocazia să se antreneze alături de sportivele medaliate la nivel mondial și european.

Mădălina Rusu, sportivă începătoare: „Am învățat puțină japoneză, niște mișcări noi de karate, am învățat cum se luptă. Eu am ales acest sport pentru că mă face puternică și să am încredere în mine.”

Valeria Finaru, sportivă: „Evenimentul abia a început, dar am niște impresii bune. Am ales sportul karatedo, deoarece este un sport în care mă regăsesc și duc un mod de viață sănătos. Karatele nu înseamnă violență, karatele înseamnă respect unul față de altul și nu am avut cazuri să mă simt îngrijorată pe stradă sau la școală.”

Stilul de viață al unui sportiv nu este deloc ușor. Odată ce copilul face această alegere, părinții urmează să-l încurajeze și să-l motiveze să continue dezvoltarea sportivă.

Alexandru, tată: „A început recent să se ocupe. A început la liceul unde învață. A fost o inițiativă proprie și îmi place faptul că a avut inițiativa de a se ocupa cu sportul acesta, care este important pentru sănătate și echilibrul emoțional.

Festivalul Feminin de Karatedo a venit să vorbească despre șansele egale pe care le au femeile să reușească în karatedo și în orice alt tip de sport pe care îl aleg.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente