Prezentul articol este o prezentare comparativă a repercusiunilor pe care le-a generat COVID-19 asupra economiei mondiale și locale și vine cu soluții de depășire a situației, adaptate la realitățile moldave la zi.
COVID-19. Doar menționarea acestui termen trezește panică și isterie generală. Și este pe bună dreptate un lucru îngrijorător, însă nu doar în sistemul de sănătate publică e panică, ci și în cel economic, care și așa până nu demult era zguduit de tot felul de fluctuații, iar acum stă în pragul unui colaps iminent. Până să trecem la predicții mai mult sau mai puțin sumbre, hai să vedem cum în aceste câteva luni de la izbucnirea COVID-19 a fost schimonosită fața economiei mondiale.
Analiza economiei globale. Cum un virus aproape că a pus la pământ cele mai tari sisteme economice?
S-ar părea că istoria ne-a tot dat lecții cu privire la efectele negative ale epidemiilor și pandemiilor asupra sistemelor medicale sau sociale, dar apariția coronavirusului a fost cea care ne-a demonstrat nemijlocit impactul negativ asupra economiei. De această dată, întreg sistemul mondial al marilor puteri economice s-a ciocnit de câteva probleme majore:
- panica avansată, care a paralizat în definitiv mai multe ramuri ale economiei diferitelor state;
- isteria consumeristă, provocată de nevoia stringentă a cetățenilor de a cumpăra absolut tot ceea ce au/vor avea nevoie;
- indiferența sau măsurile întârziate pe care și le-au asumat unele state și care le-a aruncat pe marginea prăpastiei.
Dar să le luăm pe rând.
Ce înseamnă în situația actuală carantina impusă pentru economia mondială?
Este paralizia forțată a tuturor ramurilor economice care implică interacțiunea cu clienții. Ne referim aici la astfel de sfere precum domeniul HoReCa, prestările de servicii naționale (cum ar fi evidența populației) și, nu în ultimul rând, turismul. În cifre, am putea spune că, la momentul actual, circa 20-30 % dintre locurile de muncă disponibile în aceste sfere au fost direct afectate, fie prin sistare, fie prin șomaj tehnic.
Ce se întâmplă cu bursele de valori? De exemplu, în China s-au înregistrat pierderi de 8-9 %, pe când americanii se tem de o criză a investițiilor de capital, deoarece companiile mari sunt acum reticente către orice flux de capital. Piața de capital din Asia, și anume indicele bursei din Coreea de Sud, a scăzut cu 4 %, până la un minim istoric pe care anterior l-a înregistrat în 2018. Pierderi consistente au fost înregistrate și pe piețele din China, cu o scădere de aproape 1,3 % pe bursa din Shanghai și de 1,8 % la Hong Kong. Și pe piața europeană lucrurile stau trist, bursele cele mai mari înregistrând următoarele scăderi: Londra FTSE 100 – 3,33 %, Germania DAX – 3,77 %, Franța CAC 40 – 3,75 %, Milano FTSE MIB – 4,30 %, Spania IBEX 35 – 3,43 %. Pe de altă parte, prezentele condiții au scăzut radical prețurile la petrolul Brent, care a ajuns la cota de 56 $ pe baril, dar au scumpit valoarea aurului, care a ajuns la 1 680 de dolari pe uncie.
Dacă bursele de valori și mărfurile de schimb scad sau cresc într-un mod haotic, giganții mondiali pierd considerabil. De exemplu, compania Apple, care urmează să lanseze noul iPhone 12, mizează pe vânzări mult sub pronosticurile inițiale. Și concernul automobilistic Volkswagen remarcă posibilitatea scăderii substanțiale a cifrelor de vânzări.
Ce ne spun specialiștii despre impactul pandemiei globale asupra economiei mondiale?
Cel mai optimist scenariu la moment este că acest COVID-19 ne va încetini dezvoltarea cu 0,1 %. Dar oare așa să fie?
Analiza economiei locale. Are vreo șansă Moldova în colapsul economic COVID-19?
De la declanșarea epidemiei, în spațiul Republicii Moldova se atestă câteva fenomene grave care pot da repercusiuni de necontestat asupra economiei locale.
- Stoparea segmentelor de activitate profesională vitale – în special aici ne referim la sfera de agrement (restaurante, pensiuni sau locuri de vizitat). Deși moldovenii sunt departe de a fi ipohondrici, se pare că și aceștia au început să înțeleagă scenariul care se reliefează și s-au adaptat relativ nevoilor. Mulți dintre agenții economici din sfera HoReCa au preluat metoda de livrare și plățile online, dar diminuarea nesemnificativă a prețurilor și tradițiile cutumiare ale populației moldave încă le frânează dezvoltarea.
- Indiferența tacită a statului, care până la momentul actual a reușit doar să obțină o vacanță la achitarea creditelor, dar fără un mecanism clar de refinanțare. Nimeni nu pune în discuție acordarea unor finanțări suplimentare și suport statal pentru IMM-uri, care, de facto, au cel mai mult de pierdut.
Și pentru că momentan încă nu avem un tablou clar al pierderilor economice suportate de agenți, nu ne rămâne altceva decât să căutăm soluții pertinente. Recomandările specialiștilor se rezumă la următorii pași:
- nevoia de reorganizare – se pare că unele afaceri nu vor supraviețui dacă nu se vor modifica, iar aici ne referim la schimbări funcționale și operaționale;
- renunțăm la panică și la atitudinea de așteptare – lucrurile sunt deja clare, iar măsurile de întreprins sunt evidente, de aceea tot ce trebuie să facă agenții economici este să conceapă un plan de acțiuni logic și să se adapteze nevoilor noii piețe, care nu presupune doar efecte negative, ci și o transmutare logică în spațiul online;
- securizarea cadrelor de valoare – nu este cazul să riști cu cei mai buni angajați doar pentru a trece peste acest val de criză. Este suficient să îi încadrezi în activitate remote pentru ca, ulterior, să ai cum depăși colapsul;
- nevoia de a fi online – în contextul situațiilor care practic pun la pământ afaceri prospere, una dintre soluțiile evidente este mutarea acestora direct în spațiul online. Cu nevoi reduse de finanțe și cu un potențial înalt de capitalizare, social media este o cale de salvgardare a afacerii tale.
În mod evident, problemele lansate de această „corona-criză” se vor resimți o perioadă îndelungată, dar în aceste momente de restriște este importantă mobilizarea, implicarea și atitudinea conștientă. Compania SEOLITTE.com este gata să ofere o mână de ajutor agenților economici care prestează servicii de livrare, astfel încât le oferă o reducere de 20 % la servicii de promovare digitală, astfel încât să ajungă mai eficient la clienții lor care se află în plină carantină și navighează internetul în lung și-n lat.
Analiză efectuată de compania Seolitte