Când am putea avea vaccin și medicamente împotriva coronavirusului

Scientist working with blood sample in laboratory
Foto: Scientist working with blood sample in laboratory

Noul tip de virus COVID-19 s-a răspândit în majoritatea statelor ale lumii. La aproape trei luni de la începutul epidemiei, mai multe state au anunțat că lucrează la elaborarea unui vaccin împotriva coronavirusului. Primele teste pe oameni ale vaccinului au fost lansate la începutul acestei săptămâni în SUA. Mai multe companii farmaceutice din întreaga lume caută medicamente care ar fi eficiente în tratare.

# Vaccin

Primul studiu clinic pentru testarea unui vaccin candidat contra noului coronavirus a început luni la Seattle, au anunţat autorităţile sanitare americane. Vaccinul se numeşte mRNA-1273 şi a fost dezvoltat de oamenii de ştiinţă de la Institutele Naţionale de Sănătate (NIH) din SUA şi compania de biotehnologie Moderna, cu sediul în Cambridge, Massachusetts.

Dacă teste vor trece cu succes, vaccinul ar putea fi gata și ar putea fi comercializat într-un an şi jumătate.

Tot la elaborarea unui vaccin eficient lucrează și experții din China care primii au izolat cu succes tulpina noului tip de coronavirus. Astfel, unele vaccinuri dezvoltate de universităţi din China ar urma să ajungă în cel mai scurt timp în faza de teste clinice sau ar putea fi chiar puse la dispoziţie pentru utilizare în situaţii de urgenţă.

Un vaccin bazat pe vectorul viral gripal este testat în momentul de faţă pe animale, pentru a-i verifica siguranţa şi eficacitatea, testarea clinică fiind programată să înceapă către sfârşitul lui aprilie.

O altă țară care a început testele pe animale a unui vaccin împotriva acestui virus este Rusia. Experții din Rusia estimează că rezultatele ar urma să fie gata în luna iunie. În total, în jur de 10 tipuri de vaccin au fost create și urmează să fie testate în această perioadă.

O altă echipă de cercetători de la Imperial College din Londra la fel susține că este foarte aproape de a dezvolta un vaccin împotriva COVID-19, după ce a fost testat cu succes pe şoarecii din laborator. Echipa condusă de Robin Shattock, expert în infecţii mucoase şi imunologie, lucrează alături de colegii săi la Paris pentru a testa vaccinul pe maimuţe, iar dacă rezultatele vor fi pozitive, ar putea începe testarea pe oameni pentru a putea dezvolta vaccinul în decurs de un an.

Astfel, conform prezicerilor experților care lucrează la elaborarea vaccinului, acesta ar putea fi gata pentru comercializare peste aproape un an.

# Medicamente

China a finalizat cercetările clinice ale Favipiravir, un medicament antiviral care a demonstrat eficacitate clinică împotriva bolii provocate de noul coronavirus COVID-19. Potrivit unui studiu realizat la o clinică din China, pacienții cărora le-a fost administrat acest medicament s-au tratat mai repede decât cei care nu l-au primit.

Compania americană Regeneron Pharmaceuticals Inc. a anunţat că a identificat sute de anticorpi care ar putea fi folosiţi într-un eventual medicament pentru tratarea infecţiei cu coronavirus. Compania urmează să selecteze doi dintre aceşti anticorpi, cei mai eficienţi, pentru a dezvolta un medicament. Dacă testele vor trece cu succes, medicamentul ar putea fi produs pe scară largă până la sfârșitul lunii aprilie.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente