ONU Moldova se alătură campaniei Generația Egalității pentru a sărbători Ziua Internațională a Femeilor 2020

Marșul-feminist-8-martie-2018-178-1-920×614

Tema campaniei „Ziua Internațională a Femeilor 2020” are genericul: „Eu sunt Generația Egalității: Susțin drepturile femeilor” și este aliniată cu noua campanie multigenerațională „Generația Egalității”, care marchează cea de-a 25-a aniversare de la semnarea Declarației de la Beijing și Platforma de Acțiune.

Anul 2020 va fi unul crucial pentru promovarea egalității de gen la nivel mondial, deoarece comunitatea globală va evalua progresele înregistrate în favoarea drepturilor femeilor de la adoptarea Platformei de acțiune de la Beijing.

În noul său raport „Drepturile femeilor la 25 de ani de la adoptarea declarației de la Beijing, UN Women dezvăluie progrese importante înregistrate în unele domenii, precum educația și sănătatea, și regrese înregistrate în altele. Schimbarea generală a fost prea lentă pentru majoritatea femeilor și fetelor din lume. Progresele sunt acum amenințate de inegalitățile răspândite, schimbările climatice incontrolabile și intensificarea politicilor de excludere.

Astăzi, nicio țară nu poate pretinde că a atins egalitatea de gen. Multiple obstacole rămân neschimbate atât în legislația, cât și în cultura țărilor. Femeile și fetele continuă să fie subapreciate, lucrează mai mult și câștigă mai puțin, au mai puține opțiuni și se confruntă cu multiple forme de violență atât acasă, cât și în spațiile publice. Mai mult decât atât, există un mare pericol de reducere a realizărilor feministe obținute cu atât de mult efort.

În Republica Moldova, au fost înregistrate unele progrese de-a lungul anilor, de exemplu, s-a mărit numărul de femei reprezentante în funcții de conducere, inclusiv femei din grupuri subreprezentate. Mai mulți tați au posibilitatea să petreacă timp cu copiii nou-născuți. Mai multe femei reușesc să obțină o carieră în domeniul tehnologiei informației, cum ar fi zonele STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică), iar astfel apar și noi oportunități, inclusiv în ceea ce privește ocuparea forței de muncă.

Organizația Națiunilor Unite în Republica Moldova va desfășura campania cu ocazia Zilei Internaționale a Femeilor cu genericul: „Eu sunt Generația Egalității: Dialog între generații”. În cadrul acestei campanii vor fi prezentate realizările în materie de promovare a drepturilor femeilor din anul 1995 încoace și vor fi implicați tinerii din întreaga țară în dialogurile despre egalitatea de gen și drepturile femeilor.

La 25 de ani de la semnarea Declarației de la Beijing, femeile și bărbații s-au mobilizat pentru a depăși obstacolele rămase în calea egalității de gen. Ei trebuie să lupte pentru a pune capăt violenței bazate pe gen, pentru accesul la asistență medicală, remunerarea egală și participarea egală în viața politică, economică și socială. Campania Generația Egalității reunește persoane de gen, vârstă, etnie, rasă, religie și țări diferite pentru a întreprinde acțiuni care vor duce la crearea unei lumi echitabile pentru femei și bărbați, pe care o merităm cu toții.

Celebrați femeile și fetele din știință, arte, liderism, afaceri, sport, jurnalism, care sunt adevărate agente ale schimbării.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente