Detalii despre starea femeii testate pozitiv cu coronavirus, care a revenit aseară din Italia

coronavirus
Foto: moldova.org

Femeia în vârstă de 48 de ani, care a revenit aseară din Italia și a fost diagnosticată cu noul coronavirus, are o stare stabilă și nu s-a agravat. Pacienta este internată într-o instituție spitalicească strategică, unde primește tratamentul corespunzător. Informația a fost prezentată la ședința națională extraordinară de Sănătate Publică, desfășurată în această dimineață la guvern.

Aceasta suferă de mai multe boli cronice: diabet zaharat, supraponderare de gradul 2 și hipertensiune.

Femeia s-a îmbolnăvit în Italia, pe 28 februarie. Atunci a avut febră, ulterior a avut tuse seacă, iar la 4 martie s-a adresat în stare agravată la medic. Ulterior, a luat decizia de a veni în țară, iar ieri s-a prezentat la aeroport fără a preciza nicio informație poliției de frontieră și nici însoțitorilor de bord vizavi de starea sa precară de sănătate.

„Într-un mod iresponsabil, a părăsit spitalul de acolo. Avem o dovadă de iresponsabilitate totală. Persoana respectivă a pus în pericol mai multe persoane în aeroport, în aeronavă, la spital. Persoana a fost depistată acolo la bordul navei. De atunci, medicii noștri se luptă pentru viața ei. Are alte boli grave care de fapt constituie problema. Inclusiv e vorba de diabetul zaharat. Este stabilă, dar pericol pentru viață există”, a menționat premierul Ion Chicu.

De asemenea, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Poliția de Frontieră și Agenția Națională pentru Sănătate Publică au identificat datele de contact ale persoanelor de pe ruta Milano-Chișinău și specialiștii sunt în proces de comunicare cu fiecare persoană privind regimul de carantină la domiciliu, care trebuie să-l respecte timp de 14 zile.

„Persoanele care au stat în imediata apropiere a femeii testate pozitiv cu coronavirus, cele care au stat în avion cu două scaune în față, două în spate și două lateral le tratăm cu o atenție deosebită. Avem în vizor 45 de persoane și le-am informat despre obligativitatea de a nu părăsi domiciliul, că vor fi monitorizați zilnic de medicul de familie și de trei ori pe zi să-și măsoare temperatura”, a precizat ministra sănătății Viorica Dumbrăveanu.

Populația este îndemnată să manifeste maximă responsabilitate și să respecte regimul de carantină.

În cazul apariției simptomelor precum: tuse, febră, rinoree să apeleze imediat Serviciul 112.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente