(foto, video) Drumul Vinului Moldovei, inclus în Rutele Culturale ale Consiliul Europei

vin (3)

Ruta oenoturistică „Drumul Vinului Moldovei” devine primul traseu turistic al Republicii Moldova înregistrat în „ITER VITIS – Les Chemins de la vigne”, rută culturală certificată de Consiliul Europei.

Afilierea europeană a fost promovată de Asociația Națională pentru Turism Receptor și Intern din Moldova (ANTRIM), cu suportul Proiectului de Competitivitate din Moldova finanțat de USAID, Guvernul Suediei și UK aid și este oficializată prin certificatul de afiliere din 28 februarie 2020.

Rutele Culturale ale Consiliului Europei cuprind peste 30 de itinerare certificate sub auspiciile forului internațional și au scopul de a promova călătoriile de descoperire a patrimoniului divers din Europa și consacrarea valorilor globale, precum: drepturile omului, diversitatea interculturală, dialogul intercultural transfrontalier și dezvoltarea durabilă a turismului. „ITER VITIS – Les chemins de la vigne” este ruta oenoturistică paneuropeană, care integrează peisajele și patrimoniul vitivinicol din 18 state vitivinicole, promovată de Federația Europeană Iter Vitis, fiind certificată conform standardelor Consiliului Europei din 2009.

Afilierea Drumului Vinului Moldovei la rețeaua europeană de rute culturale este un succes al industriei vinului și al turismului din Moldova, notorietatea căreia s-a afirmat, iar patrimoniul milenar, diversitatea tradițiilor vitivinicole, unicitatea galeriilor subterane și autenticitatea vinurilor constituie atuurile acestui produs turistic al Moldovei, pe care prin rețeaua Iter Vitis îl vom promova drept parte a patrimoniului cultural european turiștilor în căutare de noi descoperiri oenoturistice”, a declarat Emanuela Pranke, manager de program Iter Vitis, care urmează să viziteze Republica Moldova pentru a participa la integrarea cramelor, vinăriilor și experiențelor oenoturistice în ruta Iter Vitis.

Corina Călugăru, ambasadoare, reprezentantă permanentă a Republicii Moldova pe lângă Consiliul Europei, a felicitat Asociația Națională pentru Turism Receptor și Intern și industria vitivinicolă pentru această realizare și acest succes mult așteptat: „Vinul Moldovei este un simbol al identității europene, erijat pe o vastă cultură, un patrimoniu vitivinicol valoros și secole de evoluție, la care a fost conectat din cele mai vechi timpuri și vinurile din regiunea țării noastre. Mărturie sunt beciurile vechi, cultura populară a vinului, dar și soiurile autohtone care oferă calitate și recunoaștere internațională. Cu experiențe de descoperire a patrimoniului cultural, a gastronomiei, vieții rurale, dar și ospitalitatea moldovenilor, Drumul Vinului devine un produs competitiv, prin care se va reuși păstrarea autenticității ofertei turistice și creșterea fluxului de turiști către țara noastră, iar certificarea Consiliului Europei impune excelență și ralierea la valorile fundamentale ale societății moderne”.

Traseele turistice care sunt parte a Drumului Vinului Moldovei, incluse în Ruta Europeană, cuprind 1 560 km de circuite în cele trei regiuni viticole cu Indicație Geografică Protejată: Codru, Valul lui Traian, Ștefan Vodă, cu vizite la 28 de crame, 12 vinoteci, 21 de evenimente cultural-vinicole, 30 de atracții turistice și zeci de experiențe oeno-gastronomice și de aventură ușoară.

Dezvoltarea turismului este un motor de dezvoltare regională, de promovare a producției agroalimentare și de valorificare sustenabilă a mediului și a resurselor naturale, cu beneficii de creștere economică pentru populație. Turiștii străini au cheltuit în anul 2019 în Moldova peste 500 de milioane de dolari, iar Drumul Vinului reprezintă cartea de vizită a țării noastre. Recunoașterea internațională și integrarea rutei vinicole în rutele culturale europene ne încurajează în dezvoltarea programelor dedicate agroturismului și dezvoltării regionale”, a explicat ministrul agriculturii și dezvoltării regionale, Ion Perju.

Drumul Vinului Moldovei s-a conturat și s-a dezvoltat în ultimii ani datorită investițiilor private ale proprietarilor de crame și a susținerii prin granturi și asistență a Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID, Guvernul Suediei și UK aid. În rezultat, numărul vinăriilor deschise pentru turiști s-a dublat, 28 de destinații oenoturistice fiind incluse în ruta Drumul Vinului Moldovei, printre care crame notorii, dar și 11 mici producători de vinuri.

Turismul vitivinicol este locomotiva de dezvoltare și promovare a ofertei turistice naționale, iar afilierea sa la rutele culturale ale Consiliului Europei este un succes care încununează eforturile dedicate de dezvoltare, performanță a calității și de promovare internațională realizate în ultimii cinci ani. În programul nostru de accelerare a turismului vitivinicol sunt asistate 45 de vinării, 20 dintre care sunt deja în circuitele turistice, iar altele 25 urmează a fi lansate până la finele anului 2021. Dezvoltarea oenoturismului impulsionează apariția micilor afaceri de turism în proximitatea vinăriilor, precum case rurale, pensiuni, prestatori de servicii conexe, prin care dezvoltăm social-economic regiunile și oferim noi locuri de muncă atractive”, a explicat Diana Lazăr, vicedirectoarea Proiectului de Competitivitate din Moldova.

Turismul vitivinicol din țara noastră se bucură de multă popularitate în rândul turiștilor: 60 % dintre turiștii care au călătorit în Moldova au vizitat cel puțin o vinărie, iar pentru 43 % dintre ei patrimoniul vitivinicol al țării noastre a fost motivul principal care i-a convins să facă o călătorie în Republica Moldova.

Cristina Frolov, președinta Asociației Naționale a Turismului Receptor din Moldova (ANTRIM) a declarat că: „Suntem mândri, că am reușit, prin vinurile noastre legendare, să ne integrăm în rutele culturale europene, pentru că patrimoniul vitivinicol este sinonim cu Moldova, pentru că producătorii de vinuri corespund celor mai înalte standarde internaționale, dar și pentru că prin vinuri putem renaște și dezvolta o industrie importantă a turismului receptor, prin care să readucem valoarea economică în sate, să devenim mândri de țara noastră și să convingem tinerii să rămână acasă ca să dezvoltăm împreună acest sector. ANTRIM este asociația reprezentativă a industriei turismului receptor, devenind prin aceste programe și un partener și prieten al industriei vitivinicole”.

În cadrul federației „ITER VITIS – Les chemins de la vigne”, Asociația Națională a Turismului Receptor din Moldova va iniția programe de dezvoltare a experiențelor vitivinicole autentice, noi trasee pentru turiștii străini și locali și va promova aceste oferte prin intermediul Centrului național de informare a turiștilor, în presa internațională și la expozițiile de nișă.

Industria turismului și industria vitivinicolă a Moldovei s-au dezvoltat în dinamică pozitivă în ultimii cinci ani, demonstrând sinergie și avantaje reciproce. Astfel, Ziua Națională a Vinului, agenda cultural-turistică „Pomul Vieții”, campaniile de promovare „Fii Oaspetele Nostru”, „Hai la mine acasă” au generat sute de publicații internaționale, Moldova fiind inclusă în top 10 destinații de turism vitivinicol recomandate în 2020 de publicația Winerist.com.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente