Duminică, Luxemburgul va fi prima ţară din lume în care utilizarea întregii reţele de transport public va fi gratuită

Luxemburg
Foto: abc.net.au

Marele Ducat de Luxemburg va deveni, începând cu data de 1 martie 2020, prima ţară din lume în care utilizarea întregii reţele de transport public va fi gratuită.

Chiar dacă alte oraşe au introdus o gratuitate parţială, în anumite ore şi pentru anumite mijloace de transport, aceasta va fi prima dată când o astfel de măsură vizează întreaga ţară, a subliniat Ministerul Mobilităţii din Luxemburg, scrie AGERPRES.

Gratuitatea, prezentată drept „o măsură socială importantă”, vizează 40 % dintre gospodăriile din Luxemburg care utilizează transportul în comun şi reprezintă o economie de aproximativ 100 de euro pe an pentru fiecare gospodărie.

Măsura se înscrie, de asemenea, în planul de mobilitate destinat reducerii ambuteiajelor, în condiţiile în care automobilul este rege în Marele Ducat de Luxemburg. În același timp, autobuzul este utilizat în Luxemburg doar pentru 32 % dintre călătoriile spre locul de muncă, urmat de tren – 19 %.

Luxemburgul, un stat cu o populaţie de aproximativ 610 000 de locuitori, este renumit pentru ambuteiajele sale din centrul capitalei, unde construcţia unei linii de tramvai a început în urmă cu mai mulţi ani.

Potrivit autorităţilor, sumele generate de vânzarea de bilete pentru mijloacele de transport în comun, care în Luxemburg aveau un preţ unic de 2 euro călătoria, se ridică la 41 de milioane de euro pe an. Suma nu reprezintă decât 8 % din cele 500 de milioane de euro pe an la care se ridică costurile anuale cu transportul în comun.

Luxemburgul îşi va reorganiza, de asemenea, reţeaua de autobuze regionale până în 2021, în ideea de a o face cea mai densă din Europa, a declarat ministrul mobilităţii, François Bausch.

Excepţia o constituie călătoriile cu trenul la clasa întâi, precum şi anumite servicii de autobuz organizate la cerere în serviciul de noapte de către municipalităţi, care vor fi plătite în continuare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente