Din nou cu probleme la numărarea deputaților. Legea care interzice asocierea fundațiilor de caritate cu demnitarii publici nu a fost votată

media_148482641410003200

Deputații socialiști și democrați nu au susținut modificarea legii cu privire la fundațiile de caritate. Rectificările introduse în proiectul de lege ar fi obligat ca aceste entități să nu poartă numele persoanelor cu demnitate publică sau să facă parte din consiliul de administrare a fundației.

Citește mai jos ce modificări se propuneau în proiectul de lege.

Se refuză înregistrarea simbolicii fundației dacă: „conține numele persoanelor de demnitate publică aflate în exercițiul funcțiunii, a persoanelor exponente ale unui interes politic sau a persoanelor aflate în funcții de conducere/executive a partidelor politice sau a organizațiilor social-politice”.

Fundațiilor li se interzice să: „desfășoare acțiuni/manifestări ce exprimă preferințele politice sau favorizarea vreunui concurent electoral, partid politic sau a vreunei organizații social-politice de către fondatorii personalului și/sau beneficiarii fundației, precum și activități ce promovează și susțin direct sau indirect concurenții electorali, persoane de demnitate publică aflate în funcție, persoane exponente ale uni interes politic sau persoane aflate în funcții de conducere a partidelor politice sau a organizațiilor social-politice”.

Membrii consiliului fundației nu pot fi: „persoane de demnitate publică aflate în exercițiul funcției, persoane exponente ale uni interes politic sau persoane aflate în funcții de conducere a partidelor politice, precum soția/soțul acestora și persoanele aflate în legătură de rudenie cu aceștia”.

Fundațiile deja existente vor trebui să se reînregistreze în termen de trei luni odată cu intrarea în vigoare a acestei legi. „Fundațiile își mențin dreptul de a modifica denumirea, de a păstra simbolica, conturile bancare și alte elemente de identificare anterioare, iar în certificatul de înregistrare se indică data constituirii de fapt a fundației. Fundațiile care nu s-au înregistrat în decursul termenului indicat vor fi considerate autodizolvate și vor fi radiate din registrul respectiv în baza deciziei Ministerului Justiției.

În cazul în care organizațiile necomerciale care nu sunt fundații, dar conțin în denumire cuvântul „fundație”, în termen de trei luni vor exclude acest cuvânt din conținutul denumirii. Dacă această prevedere nu va fi realizată, denumirea va fi modificată de către instanța de judecată la cererea Ministerului Justiției.

După dezbateri, a urmat etapa de votare a legii în prima lectură. Și de această dată, numărătorul socialist Vladimir Odnostalco nu a putut din prima oară să numere deputații din sectoarele 1 și 2. Astfel, la prima numărătoare legea a obținut votul majorității, iar la numărătoarea ulterioară s-a numărat mai puțin, ceea ce nu a permis obținerea voturilor necesare. Prin urmare, proiectul de lege a fost susținut doar de 29 de deputați.

Zinaida Greceanîi s-a amuzat pe acest caz și a spus: „Sunt doi oameni în cruce și nu-i puteți număra.”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente