Cinci rute de microbuz urmează să fie suspendate din 2 martie. „Sunt niște lucruri contradictorii pe care le auzim de la autorități”

microbuz

Cinci rute municipale de microbuz vor fi suspendate începând cu ziua de luni, 2 martie. Este vorba despre rutele numerele: 108, 129, 135, 178 și 175. Transportatorii invocă motivul precum că activitatea lor nu este rentabilă.

Solicitat de IPN, președintele Consiliului Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto, Oleg Alexa, a declarat că anterior pe aceste cinci rute activau în jur de 150 de unități de transport, iar numărul acestora s-a redus la 50. Respectiv și intervalul dintre curse s-a mărit, iar numărul de călători este cu mult mai mic. „La Parcul Urban de Autobuze e altă situație. Au sau nu călători, ei pornesc, pentru că lor diferența le-o achită primăria. Ei pot să-și permită să meargă fără pasageri, noi nu putem”, a menționat Oleg Alexa.

În opinia sa, conducerea primăriei nu procedează bine refuzând să discute cu transportatorii privați. Dacă ar fi măcar o intenție de discuții, trei-patru rute ar putea fi restabilite. „Dar iarăși, este imposibil de activat când nouă ni se spune: „Mâine vă scoatem pe toți”. Apoi ni se spune: „De ce nu investiți?”. Pe urmă: „Mai întâi investiți, apoi discutăm despre tarif, dar oricum până la mijlocul anului viitor în Chișinău nu va mai circula niciun microbuz”. Deci sunt niște lucruri contradictorii pe care le auzim de la autorități. Noi vrem claritate”, explică președintele Consiliului Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto. Potrivit lui, transportatorii vor să cunoască exact de câte microbuze are nevoie municipalitatea, pentru a putea decide corect asupra investițiilor.

Transportatorii văd două căi de soluționare a problemei: fie municipalitatea acceptă cererea de majorare a tarifelor de călătorie cu microbuzul, fie este păstrat tariful de 3 lei, dar municipalitatea le acordă subvenții în aceleași condiții cu întreprinderile municipale de transport. Într-o reacție ulterioară, primarul general, Ion Ceban, a solicitat transportatorilor „contracte noi de prestarea a serviciilor cu municipalitatea, stabilirea costului vehicul-km, crearea condițiilor bune în transportul public, respectarea condițiilor contractuale, acceptarea taxării electronice și a biletului unic electronic”. Potrivit lui, atât timp cât aceste lucruri nu se întâmplă, primăria nu poate accepta majorarea tarifelor. Joi, 27 februarie, primăria a pus pe masa consilierilor locali un proiect de procurare a 100 de autobuze noi, care ar urma să ajungă pe străzile orașului până la vară.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente