Atelier de lucru dedicat situației de reglementare a domeniului biosecurității în Republica Moldova

Donau 3

Pe 27 februarie 2020, a fost organizat atelierul dedicat analizei situației de reglementare a domeniului biosecurității în Moldova. Atelierul a fost organizat în cadrul unui studiu realizat de Agenția de Mediu a Austriei, care evaluează situația de reglementare a aspectelor Biosecurității și Non-OMG în Moldova.

„Obiectivul de bază al proiectului este de a contribui nemijlocit la dezvoltarea acestui lanț valoric în sectorul culturii de soia. Lucrăm în acest domeniu, deoarece cererea de proteină vegetală în Europa este în continuă creștere, la fel și în Republica Moldova, însă atât UE cât și Moldova depind de importurile din exterior. Ca să soluționăm această problemă este nevoie să producem soia nemodificată genetic, nemijlocit, la noi acasă. În felul acesta, contribuim la siguranța alimentară și la deschiderea a noi piețe de desfacere pentru Republica Moldova”, menționează Viorel Gherciu, director de Proiect Donau Soja Moldova.

Studiul a fost realizat în cadrul proiectului finanțat de Uniunea Europeană – „Creșterea competitivității în sectorul agroalimentar prin integrarea acestuia în lanțurile valorice interne și globale, în special în sectorul culturii de soia” –, implementat de Agenția de Dezvoltare a Austriei (ADA), în parteneriat cu Donau Soja Austria și Centrul Educațional ProDidactica în colaborare cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova.

Obiectivul atelierului a fost de a prezenta primele rezultate ale studiului și de a discuta situația biosecurității și a non-OMG din Moldova, inclusiv implementarea practică a legislației și a provocărilor respective. Participanții au avut oportunitatea de a face schimb de cunoștințe și experiență.

„Biosecuritatea este, de fapt, securitatea biologică, un domeniu important și actual, care răspunde la provocările globale cu care și noi ne confruntăm, mai ales în ceea ce privește răspândirea organismelor genetic modificate. După cum se cunoaște, soia este una dintre cele mai răspândite culturi genetic modificate. Interesul Moldovei este de a dezvolta o agricultură ecologică și este important să garantăm cadrul politic, reglementativ și juridic pentru a asigura securitatea biologică și a promova cultura de soia nemodificată genetic”, ne explică Angela Lozan, de la MADRM, Oficiul Biosecuritate Moldova.

În cadrul atelierului a fost prezentat studiul „Analize și dezvoltarea capacității cu privire la situația referitoare la biosecuritate și etichetarea fără OMG în Moldova”, realizat de către Agenția de Mediu a Austriei. Oficiul Biosecuritate Moldova, de asemenea, a prezentat o analiză a evoluțiilor actuale din Moldova – noua lege privind organismele modificate genetic. Colegii din Austria au avut o scurtă prezentare și despre biosecuritate și controlul alimentelor și furajelor non-OMG în Austria – un exemplu de practici bune, care pot fi implementate și în Republica Moldova.

În plus, participanții au fost încurajați să completeze privirea de ansamblu asupra reglementărilor și cadrelor legislative moldovenești referitoare la problemele de biosecuritate și non-OMG, precum și o listă a autorităților și părților interesate relevante din Moldova. Ambele au fost compilate pe parcursul proiectului.

*Acest material a fost produs cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul materialului este responsabilitatea exclusivă a Agenției Austriece pentru Dezvoltare și nu reflectă neapărat punctele de vedere a Uniunii Europene.

** Cooperarea Austriacă pentru Dezvoltare sprijină țările din Africa, Asia, Europa de Est și Sud-Est, precum și din regiunea caraibeană în parcursul dezvoltării lor durabile. Ministerul Federal pentru Europa, Integrare și Afaceri Internaționale planifică strategiile. Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA) este o unitate operațională a Cooperării Austriece pentru Dezvoltare, care implementează programe și proiecte împreună cu instituții publice, organizații ale societății civile și întreprinderi naționale.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente