Ion Grosu, expert în comunicare, cunoscut pentru analizele de pe blogul său, a publicat un articol în care explică care sunt cele mai populare 10 mituri care circulă pe internetul din Moldova despre coronavirus.
#1. „E decât o viroză/gripa obișnuită e mai periculoasă”
Nu e. Da, gripa face ravagii în fiecare iarnă în toate țările și nimeni nu bagă orașele în carantină la apriția gripei. Doar în acest an în SUA gripa a făcut 14 000 de victime. E enorm, comparativ cu cei sub 3 000 de morți de Covid-19 la nivel global. Dar rata mortalității la gripă e de 0,01 %. La Covid e de cel puțin 2 %. Cu alte cuvinte, dacă cele 26 de milioane de cazuri de gripă din SUA din acest sezon ar fi fost de covid, nu mureau 14 000, ar fi murit 520 000 de oameni. Asta la o estimare a ratei mortalității de 2 %. Dar s-ar putea să fie mai rău. La moment, din 33 128 de cazuri de covid finalizate, 30 358 (92 %) s-au încheiat cu însănătoșire și 2 770 (8 %) cu deces. E devreme să estimăm cu exactitate rata mortalității.
#2. „Guvernele exagerează cu măsurile de constrângere aplicate”
Nu. La așa o rată mare de mortalitate și cu atâtea necunoscute despre noua boală e mult mai ieftin să o izolezi și să oprești pandemia. E mai ieftin pentru Moldova să verifice strict intrările în țară și să aplice carantina, unde e cazul, decât să lase boala să ajungă la un milion de cazuri, adică peste 20 000 de morți. Doar costurile a 20 000 de îngropări în decurs de o lună, cu preot, bilete de la Italiea, loc la cimitir și pomene, acoperă ușor efortul minim al statului, care poate opri din față focarele de epidemie.
#3. „Instituțiile Republicii Moldova sunt gata de Covid-19”
Asta nici Dodon nu o crede. De altfel, nu ar merge cu „proverca” la aeroport și spitale. E evident că la 3 000-5 000 de cazuri grave, sistemul nostru spitalicesc ar intra în colaps. În 2017, erau 900 de paturi de spital pentru boli infecțioase. În câte din ele sistemul de aerisire era izolat pentru fiecare cameră? (O problemă în China este utilizarea spațiilor improvizate cu sistem centralizat de aerisire, care duce la infectarea tuturor internaților).
#4. „Boala nu afectează decât oamenii bătrâni și cu probleme medicale”
Este adevărat că acest virus e mai dur cu cei de vârsta a treia și bolnavii de cancer, diabet sau boli cardiovasculare. Mai mult, copiii și tinerii pot trece prin boală fără să le apară simptome. Nici nu o observă. Și asta e una dintre problemele mari ale virusului. Sunt oameni bolnavi, care se simt bine, nu au temperatură, nu răsuflă greu, nu tușesc, dar infectează oamenii din jur. De aceea termovizoarele de la aeroport sunt la fel de utile ca jucăriile de brad.
#5. „Se face prea multă panică”
Impresia mea e că se face extrem de puțină informare. Majoritatea prietenilor mei iau în râs această epidemie. Replici de genul „beu vin și ajută” și meme-uri sunt peste tot, iar sfaturi utile despre cum să ne protejăm și ce să facă instituțiile statului sunt prea puțin populare.
#6. „Cumva o să treacă de la sine/asta nu o să mă afecteze”
N-o să treacă. Chiar dacă mâine pogoară Iisus pe pământ și tratează toți bolnavii prin minune, vom plăti fiecare dintre noi costuri economice enorme ale acestui virus. Produsele vor fi mai scumpe, vor fi întârzieri cu livrările, va fi instabilitate pe piețile financiare și unele valute o vor lua razna. Asta dacă mâine revenim la normal. Pentru că ținerea în carantină a 50 de milioane de chinezi, plus eforturile nebune de reorganizare a societății chineze pentru asigurarea cerințelor de bază în regiunile blocate costă. Generează pierderi. Economiile Chinei, Coreii, Japoniei, Iranului și Italiei deja suportă cheltuieli enorme. Nici piețile din SUA nu trec prin momente fericite. Deja sunt mii de moldoveni în Italia care nu merg la lucru sau care se întorc în Moldova. Mai ieri ei primeau salarii, trimiteau remitențe. Și mâine Covid-ul nu va trece.
#7. „E o idee bună pentru moldovenii din Italia să fugă de epidemie în Moldova”
În condițiile în care tot mai multe localități din Italia intră în carantină și au anumite servicii închise (școli, trenuri, spații publice) – tot mai mulți moldoveni din Italia decid să se întoarcă în Moldova, „să scape de epidemie”. Autobuzele și avioanele sunt pline și nu e nici Paștele, nici Crăciunul. E o idee rea. În primul rând, ei nu fug de epidemie, ci o aduc. În al doilea rând, ei pleacă dintr-o țară cu sistem medical, armată, protecție socială bine finanțată, într-o țară cu instituțiile la pământ. În al treilea rând, Italia va beneficia de ajutorul UE de sute de milioane deja acordat pentru combaterea epidemiei, în timp ce Moldova va primi o nouă ediție pe YouTube a emisiunii „Președintele răspunde” de la Igor Dodon. Încă o întrebare. În caz că omenirea găsește un vaccin sau un tratament antiviral eficient, cine îl va primi mai repede – pacienții din Italia sau cei din Moldova?
#8. „Moldova e o țară izolată și epidemia nu va ajunge la noi”
Fals. Lombardia și Veneto, regiunile cele mai afectate din Italia, sunt mult mai aproape de Chișinău, decât Briceniul. Zilnic, la Chișinău ajung mai mulți oameni din Lombardia și Veneto, decât din Edineț. Ar fi un adevărat miracol dacă, în situația în care nu am băgat în carantină niciun om venit din China, Iran și Italia în ultima lună, nu am avea deja un caz primblându-se prin țară. Scenariul cel mai probabil este că vom avea această boală în Moldova în următoarele săptămâni și întrebarea e dacă și la ce moment o vom putea izola.
#9. „Măștile nu ajută”
Asta e foarte populară. Da, măștile nu asigură 100 % protecție, la fel cum prezervativele nu protejează de graviditate 100 %, dar funcția principală a măștilor nu e atât protecția gurii și a nasului de picăturile și particulele din aer (cu toate că o mare parte din ele sunt oprite de măști), cât protecția de propriile mâini. Cel mai des infecțiile de coronaviruși se fac prin atingerea unor suprafețe infectate (inclusiv mâinile altor oameni), urmate de atingerea involuntară a feței – gură, nas, ochi. Uite aici masca te protejează. De tine. În rest, da, dacă ai disciplina să nu-ți atingi niciodată fața și îți speli mâinile și le dezinfectezi după fiecare atingere, nu ai nevoie de mască. Știi de câte ori o persoană își poate atinge fața cu mâinile? Până la 3 000 de ori pe zi.
#10. „N-ai cum să te protejezi, vom trece prin asta și vom merge mai departe”
Ai cum. Spală mâinile des, folosește dezinfectant de mâini, evită locurile aglomerate, evită transportul public, amână călătoriile, concertele. Chiar și gripa spaniolă, care a ucis peste 50 de milioane de oameni în 1918-1920, nu a infectat decât 27 % din populația globului. Adică unu din patru. Cel mai probabil că tu personal nu te vei infecta. Dar de plătit vom plăti toți. Sorry că am băgat un pic de alarmă în oceanul de hihi-haha. Situația E gravă.
Mai multe vedeți aici: iongrosu.md
Întrebări frecvente despre coronavirus puteți vedea aici: COVID-19