(foto, video) Cele mai remarcabile momente din istoria FC Bayern München timp de 120 de ani

1163952996.0
Foto: bavarianfootballworks

Astăzi, 27 februarie, clubul de fotbal german Bayern München a împlinit 120 de ani de la fondarea sa în anul 1900. Cu această ocazie, fcbayern.com a selectat cele mai remarcabile 22 de momente din istoria campionilor germani.

27 februarie 1900 – Formarea

În data de 27 februarie 1900, 11 tineri, conduși de viitorul prim-președinte a lui Bayern, Franz John, au fondat FC Bayern pe stadionul Café Gisela din München, instaurând temelia unei istorii de succes a campionilor germani.

1932 – Primul titlu german

Pentru prima dată, un club din München este încoronat cu titlul de campion german. Bayern a învins Eintracht Frankfurt cu scorul de 1-0 în finală, Rohr marcând golul câștigător.

1957 – Prima victorie a Cupei DFB

Bayern a câștigat pentru prima dată Cupa DFB datorită scorului de 1-0 din finala jucată împotriva Fortunei Düsseldorf. Golul a fost marcat de Rudi Jobst.

1962 – Primul meci european

În octombrie 1962, Bayern și-a făcut prima apariție la o competiție europeană. Ei au învins Basel cu scorul de 3-0 în cadrul turneului „Cupa Orașelor Târguri”.

1965 – Promovarea în Bundesliga

Bayern a cucerit titlul în liga regională cu o diferență de goluri de 146 la 32. Ei au umilit echipa celor de la Borussia Berlin cu scorul de 8-0.

1967 – Cupa Cupelor UEFA

La doar doi ani de la promovarea în Bundesliga, Bayern a câștigat Cupa Cupelor UEFA după ce a învins formația Glasgow Rangers cu scorul de 1-0 în prelungiri.

1971 – Cea mai mare victorie din Bundesliga

Bayern a sărbătorit cea mai mare victorie din istoria clubului, cu scorul de 11-1, în meciul jucat împotriva Borussiei Dortmund pe 27 noiembrie 1971.

1972 – Mutarea la Olympiastadion

Olympiastadion, finalizat în 1972, devine primul stadion cu încălzire în pardoseală și locuri VIP al celor de la Bayern. În primul meci disputat pe noul teren în iunie 1972, bavarezii au învins formația Schalke 04 cu scorul de 5-1.

1974 – Cupa Campionilor Europeni

Bayern a cucerit continentul european pentru prima dată în 1974. Finala a fost disputată împotriva lui Atlético Madrid și s-a terminat cu scorul de 4-0 în favoarea echipei germane.

1975 – A apărat titlul Cupei Campionilor Europeni

Bayern și-a marcat aniversarea de 75 de ani prin apărarea titlului de campioană a Europei. München a învins în finală echipa Leeds United cu scorul de 2-0, golurile fiind marcate de Roth și Müller.

1976 – A treia victorie consecutivă la Cupa Campionilor Europeni

Cu ajutorul golului marcat de germanul Franz Roth din finala cu AS Saint-Étienne, Bayern München a câștigat cel de-al treilea titlu consecutiv de campioană europeană.

1976 – Câștigători ai Cupei Intercontinentale

De asemenea, Bayern a devenit prima echipă germană care a câștigat Cupa Intercontinentală. Meciul împotriva celor de la Belo Horizonte s-a încheiat cu 2-0 în favoarea echipei germane.

1979 – Uli Hoeneß devine manager

În data de 1 mai 1979, Uli Hoeneß s-a mutat într-un rol de conducere la FC Bayern, devenind cel mai tânăr manager din istoria Bundesligii la vârsta de doar 27 de ani.

1983 – Cea mai mare victorie europeană

Bayern a înregistrat cea mai mare victorie în Cupa Campionilor Europeni, învingând echipa Anorthosis Famagusta cu scorul de 10-0.

1987 – Noua cea mai titrată campioană germană

Cu cel de-al zecelea titlu din liga națională, Bayern devine cel mai titular club din istoria campionatului german, înlocuind clubul FC Nürnberg care avea cele mai multe titluri până la acel moment.

1996 – Gloria în Cupa UEFA

Bayern a ridicat Cupa UEFA cu o victorie totală de 5-1 împotriva lui Bordeaux și a câștigat toate cele trei mari titluri europene. La acel moment, doar alte patru cluburi au reușit acest lucru (Manchester United, Juventus, Chelsea și Ajax). De altfel, toate cele cinci cluburi au câștigat și Supercupa Europei.

2005 – Mutarea pe Allianz Arena

Noul stadion din Fröttmaning are o capacitate de 75 000 de locuri și a devenit casa exclusivă a FC Bayern.

2006 – Prima apărare dublă

Bayern, sub conducerea antrenorul Felix Magath, a devenit primul club german care a apărat dubla în liga și cupa interne.

2013 – Anul celor trei trofee

Cel mai mare succes din istoria clubului: Bayern a devenit prima echipă germană și a șaptea din Europa, care a câștigat cele mai importante trofee în cadrul unui sezon de fotbal, acestea fiind: campionatul intern (Bundesliga), Cupa Germaniei (DFB-Pokal) și Liga Campionilor UEFA.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente