Un șofer a vrut să mituiască polițiștii de patrulare cu 250 de lei, iar acum riscă închisoare de până la șase ani

f80178838f243bca025ad8052f0feca0

În rezultatul acțiunilor de prevenire a încălcărilor regulilor circulației rutiere și combaterii corupției, care se desfășoară pe întreg teritoriul Republicii Moldova, angajații SPIA și INP au înregistrat un caz de mituire a polițiștilor de către un șofer care a vrut să se eschiveze de la răspunderea contravențională. Astfel, ieri, 25 februarie, un bărbat de 28 de ani a fost depistat de inspectorii de patrulare în timp ce conducea mijlocul de transport cu viteză peste limita legală. Șoferul a fost surprins de aparatul Radar, pe traseul Chișinău-Bălți cu 114 km/h, depășind cu 24 km/h limita legală admisă.

Bărbatul care a fost stopat pentru comiterea încălcării a propus insistent angajaților INP mijloace financiare în mărime de 250 de lei, pentru a nu i se întocmi proces-verbal cu privire la contravenție. În timpul întocmirii actelor procesuale de constatare a încălcărilor, polițiștii au atenționat contravenientul de nenumărate ori despre consecințele coruperii
funcționarilor publici cu statut special.

Ca urmare, conducătorului auto i s-a întocmit proces verbal, care prevede amendă până la 1 500 de lei și de la trei până la cinci puncte de penalizare și i s-a inițiat un proces penal pentru comiterea infracțiunii de „corupere activă”, riscând pedeapsă cu închisoare de până la șase ani și amendă în mărime de până la 200 000 de lei.

INP menționează că operațiunea are loc în scopul diminuării numărului accidentelor rutiere, sensibilizării opiniei publice asupra riscurilor producerii accidentelor rutiere, sporirii eficienții activității de prevenire a încălcărilor Regulamentului circulației rutiere precum și a efectelor coruperii inspectorilor de patrulare. SPIA îndeamnă toți participanții la trafic să dea dovadă de maximă prudență, vigilență și corectitudine. Nerespectarea prevederilor legislației în domeniul securității circulației rutiere duce spre consecințe tragice.

Serviciul protecție internă și anticorupție (SPIA) al MAI, de comun cu Inspectoratului național de patrulare (INP), continuă măsurile de prevenire a încălcărilor regulilor circulației rutiere, promovarea comportamentului corect în traficul rutier, combaterea corupţiei, precum și în vederea asigurării disciplinei de serviciu în rândurile angajaților MAI.


Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai populare și actuale știri de pe #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalul nostru de Telegram.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente