Platforma DA acuză municipalitatea că nu are grijă de câinii maidanezi, iar banii publici prevăzuți pentru acest scop nu sunt gestionați corect

primarie

Consilierii municipali ai Platformei DA sunt nemulțumiți de faptul cum se cheltuie banii publici pentru întreținerea animalelor cu și fără stăpân. Potrivit lor, de când a fost adoptată decizia cu privire la aprobarea Regulamentului privind întreţinerea animalelor de companie cu şi fără stăpân în municipiul Chişinău nu s-a făcut nimic.

În septembrie 2019, în urma câtorva runde de consultări publice de mare amploare, a fost adoptată Decizia „Cu privire la aprobarea Regulamentului privind întreţinerea animalelor de companie cu şi fără stăpân în municipiul Chişinău şi a Regulamentului privind capturarea, transportarea, evidenţa şi îngrijirea câinilor şi a pisicilor fără supraveghere şi fără stăpân din municipiul Chişinău”. În mod detaliat, regulamentul prevede mecanismele clare de capturare, sterilizare, vaccinare şi eliberare – reamplasare în habitatul lor obişnuit a maidanezilor sănătoşi, nepericuloşi şi deja incapabili să se reproducă.

„Cu regret constatăm însă că regulamentul în cauză nu este respectat deloc nici acum, după jumătate de an de la adoptare. Nici acum nu a fost creat Serviciul Protecţia Animalelor pe lângă Direcţia locativ-comunală şi amenajare, serviciu care trebuie să efectueze controlul riguros al executării de către Regia Autosalubritate a mecanismului CSVE prevăzut în regulament, precum şi al gestionării banilor publici alocaţi pentru funcţionarea Necropolei municipale. Vorbim în acest sens de sume importante, căci numai pentru anul 2020 în acest scop au fost alocaţi circa 3,2 milioane de lei”, se arată într-un comunicat al consilierilor.

„Mai mult decât atât, recent, încălcând flagrant legea (articolul 14.4 din regulament), Roman Trahtman, responsabil de capturarea maidanezilor, dar de facto prezentându-se presei ca şef al necropolei şi consilier al primarului Ivan Ceban în problema maidanezilor, practic a interzis accesul voluntarilor pe teritoriul necropolei, sugerându-le că vina e a lor pentru că publică şi vorbesc prea mult despre ineficienţa sa profesională şi condiţiile îngrozitoare în care sunt deţinute animalele”, mai spun aceștia.

Consilierii au mai enumerat și alte încălcări ale regulamentului: „Capturarea câinilor se face aleatoriu şi nu sunt respectate ordinele de capturare emise de cei doi angajaţi ai Găspodăriei locativ-comunale care recepţionează solicitările cetăţenilor. În loc să prindă câinii cu adevărat agresivi, raportaţi de chişinăuieni, hingherii, total nespecializaţi în meserie, adună câinii paşnici, de multe ori aflaţi în grija locatarilor blocurilor sau chiar marcaţi cu clipsa care confirmă că sunt sterilizaţi şi nu prezintă pericol pentru oameni. Programul CSVE (capturare, sterilizare, vaccinare, eliberare) nu este respectat în nicio măsură, şefii de la necropolă, Ulinici şi Trahtman, sfidând într-un mod impertinent legea”.

„La un control inopinat, făcut de consilierii Platformei DA, am descoperit că numărul câinilor deţinuţi la necropolă nu corespunde de departe numărului fixat pe hârtie, diferenţa fiind de cel puţin 200 de animale. Deşi legea prevede crearea unui registru electronic care să conţină toate datele despre fiecare patruped, inclusiv data şi locul capturării, nr. ordinului în baza căruia s-a făcut capturarea, data vaccinării, a sterilizării, numărul de identitate al câinelui, poza acestuia, realitatea este de aşa natură încât nu există absolut, dar absolut nicio evidenţă. Nimeni nu ştie câţi câini se îmbulzesc în fiecare volier, aceştia ajungând la sute de capete, deşi Regulamentul prevede clar câte trei metri patraţi pentru fiecare câine. Respectiv, nimeni nu poate calcula câtă mâncare trebuie atribuită fiecărui volier în aşa fel încât animalele să nu sufere de foame. Deşi este obligatorie sterilizarea în condiţii adecvate de către un veterinar calificat, aceasta este efectuată de regulă de studenţi, iar singurul medic veterinar de acolo nu are habar de numărul câinilor sterilizaţi şi de locul unde aceştia se află”, mai spun consilierii.

Consilierii vor depune un demers pe numele primarului de a dispune un audit intern la Direcţia locativ-comunală privind gestionarea banilor publici pentru serviciile de capturare a câinilor fără stăpân şi întreţinerea necropolei.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente