Deputatul Liviu Vovc acuză că șeful IPM a fost repus ilegal în funcție după ce a demisionat pe timpul guvernului Sandu

perju1

Șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului, Gheorghe Manjeru ar fi fost repus ilegal în funcție, fără a se înscrie în concurs. Declarația a fost făcută de către deputatul Blocul ACUM, fracțiunea Platforma DA, Liviu Vovc, care a depus un denunț la Centrul Național Anticorupție (CNA) împotriva ministrului agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, Ion Perju.

Deputatul amintește că, la 25 septembrie 2019, în timpul guvernului Sandu, șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului, Gheorghe Manjeru, a depus cerere de demisie din motive de sănătate. Ulterior, în timpul guvernului Chicu, acesta a fost restabilit în funcție, fără a participa la concursul demarat de guvernul condus de Maia Sandu, informează cotidianul.md.

„Pe 25 septembrie, Manjeru a depus cerere de demisie din motive de sănătate. În aceeași zi, ministrul agriculturii, dezvoltării regionale și mediului din acea perioadă (Georgeta Mincu – n.r.) a semnat ordinul de demisie a acestuia, iar ministerul i-a achitat o indemnizație de 20 864 de lei. Pe 10 octombrie 2019, Ministerul Agriculturii a anunțat concurs pentru ocuparea funcției de șef al Inspectoratului pentru Protecția Mediului, care rămăsese vacantă în urma demisiei lui Gheorghe Manjeru. Pe 4 noiembrie, a fost făcută publică lista celor șase candidați admiși la concurs, precum și faptul că proba scrisă va avea loc pe 11 noiembrie. Pe 14 noiembrie a fost învestit un nou guvern, cel «al lui Igor Dodon». Din acel moment, nu s-a mai auzit nimic despre acest concurs, nefiind publicate nici rezultatele probei scrise”, a declarat deputatul Liviu Vovc.

Conform declarațiilor lui Vovc, pe 18 decembrie, ministrul Ion Perju l-a repus în funcție pe Gheorghe Manjeru, care demisionase în septembrie 2019 și nici măcar nu a candidat din nou la această funcție.

„Numele lui Gheorghe Manjeru nici nu s-a regăsit printre acele șase persoane admise la concurs pentru proba scrisă care urma să aibă loc pe 11 noiembrie 2019”, a spus parlamentarul.

În context, Vovc i-a cerut ministrului Ion Perju explicații privind modul în care Manjeru a fost repus în funcție, fără a participa la concurs, fiind bănuit că ar fi ajuns la o înțelegere cu Partidul Democrat din Moldova (PDM).

„Ați beneficiat material în urma acestei reangajări sau aceasta a fost o parte din înțelegerea care ați avut-o cu Partidul Democrat ca să fie votat guvernul Chicu? De ce ați ignorat cei șase candidați care s-au înscris în concurs pentru funcția de șef al Inspectoratului pentru Protecția Mediului? Așa arată dezoligarhizarea statului în opinia dumneavoastră?”, întreabă deputatul.

În baza acestor fapte, Vovc spune că a depus un denunț la Centrul Național Anticorupție cu privire la pretinsele ilegalități comise de către ministrul agriculturii, dezvoltării regionale și mediului.

„El este pasibil de a fi tras la răspundere penală pentru abuz de putere sau abuz de serviciu”, a precizat Vovc.

Deputatul a venit și cu o solicitare către presă, rugând să investigheze acest caz, dacă este vreo conexiune între Ion Perju, Ion Chicu și Gheorghe Manjeru, întrucât sunt din aceeași localitate – satul Pârjolteni, raionul Călărași.

Taguri: #Tinerii DA
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente