Un tânăr din UTA Găgăuzia este noul președinte CNTM. Își dorește ca tinerii să ocupe cât mai multe funcții de conducere

CNTM
Foto: Facebook/Valeriu Drăgălin

Consiliul Național al Tineretului din Moldova și-a ales astăzi un nou birou de conducere, care, așa cum enunță tinerii, este cel mai incluziv biroul al CNTM-ului de până acum. Noul președinte al organizației este Nikolay Keleș, un tânăr originar din UTA Găgăuzia, activ în promovarea drepturilor tinerilor, reprezentanți ai minorităților etnice și religioase. Nikolay ne-a spus că își dorește ca tinerii să aibă tot mai mult acces la funcții de conducere din care să poată lua decizii.

Nikolay este al 11-lea președinte CNTM și primul care reprezintă o minoritate etnică din țară. „Noi ne-am orientat în ultimul timp ca să avem o componență a organizației cât mai incluzivă”, ne-a spus fostul președinte CNTM, Valeriu Drăgălin, care consideră că noul birou, pe lângă faptul că are membri reprezentanți ai diverselor organizații și domenii, este unul puternic și cu inițiativă:

— președinte – Nikolay Keleș, Platforma Tineretului pentru Solidaritate Interetnică;
— vicepreședintă – Teodora Panuș, AEGEE Chișinău;
— Maria Gogu, ELSA Chișinău;
— Laurențiu Racu, Alianța Studenților;
— Andrei Gaiu, asociația „Tinerii pentru dreptul la viață”;
— Dumitru Stoica, Consiliului Raional al Tinerilor din Florești;
— Anastasia Cernova, GENDERDOC-M.

Nikolay s-a născut în satul Tomai, raionul Ceadâr-Lunga, acolo unde a absolvit și liceul. A studiat Dreptul la ULIM, iar în 2016 a fost stagiar la UNDP, acolo unde spune că a avut o experiență foarte utilă și a învățat cum funcționează instituțiile internaționale și partenerii afiliați în Republica Moldova. Este și unul dintre fondatorii Platformei Tineretului pentru Solidaritate Interetnică, o platformă care promovează drepturile tinerilor, reprezentanți ai minorităților etnice și religioase. A administrat câteva proiecte în Găgăuzia, implementate de UNDP. Mai mult, este și jurist la câteva organizații comerciale.

Sursa foto: Facebook/Nikolay Keleș

„Activez în domeniul drepturilor tinerilor de mai mulți ani și pun accent foarte mult pe drepturile fundamentale ale omului pe care le promovez prin activitatea mea. Prin funcția dată cred că o să pot mai bine promova drepturile omului, dar și faptul că tinerilor trebuie să li se ofere încrederea de a ocupa funcții de conducere. Mă bucur că prin noua conducere CNTM o să continuăm să promovăm drepturile tinerilor din prisma mai multor grupuri reprezentante.”

În următorii doi ani de mandat, Nikolay vrea ca tinerii să poată din ce în ce mai des să fie abordați ca profesioniști. Un alt obiectiv important este să facă din Agenția de tineret un organ funcțional, iar aspectul de tineret să fie cât mai prioritar, atât pentru stat cât și pentru partenerii CNTM.

„Nikolay o să aibă o misiune destul de grea din cauza situației politice și sociale actuale. Agenția de tineret o să fie o prioritate. Acum sunt și anumite probleme la nivelul Ministerului Educației pe domeniul de tineret, respectiv CNTM-ul trebuie să contribuie ca aceste sectoare să se dezvolte. Cred că biroul actual are șanse reale, este un birou puternic”, ne-a spus Valeriu Drăgălin, fostul președinte CNTM.

Despre scopul lui Nikolay de a favoriza tinerii la funcții de conducere, Valeriu spune că argumentul principal pentru cei care critică tinerii pentru lipsa de experiență este că acesta e cel mai bun mecanism de a-i împuternici: „CNTM-ul a reușit în 2017 să modifice codul electoral așa încât partidele să primească bani suplimentari pentru fiecare tânăr ales. La noi s-a pus mereu prioritate pe experiență, iar acum suntem unde suntem. Trebuie să le oferim tinerilor oportunitatea să învețe să decidă, cel mai bun mecanism de împuternicire a tinerilor e să le dai șansa să decidă, și e și cel mai bun instrument pentru ei ca să învețe. Dacă asta nu se va întâmpla în Moldova, atunci se va întâmpla în altă țară.”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente