Vrei să studiezi în Polonia? Au început înscrierile la programul de burse „Stefan Banach” pentru anul universitar 2020/2021

iStock
Foto: iStock

Ambasada Republicii Polone la Chișinău informează că Agenția Națională pentru Schimb Academic din Polonia a anunțat concursul de selectare în cadrul Programului de burse „Stefan Banach” pentru anul universitar 2020/2021. Bursa este preconizată pentru studenții nivelului doi de formare (masterat).

Obiectivul Programului de burse „Stefan Banach” este de a sprijini dezvoltarea socio-economică a țărilor în curs de dezvoltare prin creșterea nivelului de instruire și calificări profesionale ale cetățenilor din țările Parteneriatului Estic, Asiei Centrale și ale țărilor din Balcanii de Vest.

Este o inițiativă comună a Ministerului Afacerilor Externe al RP, Ministerului Științei și Învățământului Superior al Republicii Polone și Agenției Naționale pentru Schimb Academic (NAWA), implementată în cadrul Programului polonez de asistență pentru dezvoltare.

Oferta de burse se adresează, în primul rând, cetățenilor țărilor indicate în Planul de cooperare pentru dezvoltare în 2020, adică: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova, Ucraina, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, precum și Țările din Balcanii de Vest: Albania, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Kosovo, Macedonia de Nord și Serbia.

Programul oferă cetățenilor străini posibilitatea a face studii în domeniile științelor tehnice și inginerești, agriculturii, precum și științe naturale și exacte la universitățile din subordinea Ministerului Științei și Învățământului Superior din RP.

Candidații interesați să participe la program trebuie să depună cereri în limba poloneză sau engleză prin intermediul sistemului TIC NAWA până pe 16 martie 2020, ora 15.00. Rezultatele concursului vor fi anunțate la jumătatea lunii iulie 2020.

Informațiile detaliate despre criteriile de eligibilitate și regulamentul programului sunt publicate AICI.

De ce ar trebui să alegi Programul de burse „Stefan Banach”:

# bursa se acordă pentru nivelul doi de formare (master) la una dintre universitățile poloneze în diferite orașe din Polonia;

# poți alege domeniul de studiu: științe naturale și exacte, tehnice și inginerești, agricultură;

# ți se acordă bursă lunară pentru acoperirea cheltuielilor – 1 500 PLN (aproximativ 350 EUR);

# ți se oferă cursuri de limbă și cultură poloneză de un an (dacă nu cunoști limba poloneză) sau de o lună (dacă ai cunoștințe de limbă poloneză), beneficiind, totodată, de bursă în această perioadă;

# obții formare profesională pe termen scurt în Polonia cu dobândirea unei diplome europene care certifică studiile, diploma fiind recunoscută la nivel mondial.

Care sunt criteriile de eligibilitate:

# să fii cetățean ai uneia dintre țările indicate mai sus;

# să nu fii cetățean polonez sau aplicant la cetățenia Poloniei;

# să fii student la nivelul doi de formare (master);

# dacă nu ai fost anterior aplicant al acestui program;

# dacă vorbești poloneza la nivelul cel puțin B1 sau engleza la nivelul cel puțin B2, competențele lingvistice trebuie confirmate cu un document (vezi detalii la regulile de înscriere la program).

Cum poți depune dosarul:

# online individual, prin intermediul sistemului TIC NAWA, în limba engleză sau poloneză;

# selectezi universitatea și programul la care dorești să te înscrii, în baza ofertei educaționale prezentate.

Termeni de aplicare:

# până pe 16 martie 2020, ora 15.00.

# anunțarea rezultatelor concursului până pe 17 iulie 2020.

Schema de desfășurare a programului de studii:

# cursuri de limbă și adaptare din 1 septembrie 2020 sau cursuri de limbă și cultură 1 septembrie 2020-30 iunie 2021;

# stabilirea acordurilor privind contractele de bursă 15 octombrie 2020;

# pentru aplicanții nivelului doi de formare (master) din 1 octombrie 2020 (semestrul de iarnă), februarie-martie 2021 (semestrul de vară).

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente