(video) „Aici se fură ca în pădure.” Motivele pentru care rutele de microbuze din Chișinău ar putea să-și sisteze activitatea în semn de protest

Fără titlu

Rutele de microbuze din Chișinău își vor sista activitatea în semn de protest față de modul discriminatoriu în care sunt tratați în comparație cu transportul – proprietate municipală, cel puțin despre aceasta au anunțat azi șoferii de microbuze în cadrul unei conferințe de presă. În același context, șoferii au enumerat motivele care ar sta la baza potențialei sistări a activității rutelor de microbuze și au menționat cerințele pe care le au în raport cu actuala guvernare.

Din 2006 până în prezent, din totalul de 2 000 de microbuze, pe rutele din Capitală au rămas doar 700. Conducătorii parcurilor de microbuze se plâng că din cauza tarifelor, care de mai bine de 14 ani au rămas fără schimbări, sunt nevoiți să angajeze șoferi care au peste 70 de ani și nici nu pot să reînnoiască parcul de microbuze.

„Noi cerem guvernului ori să achite subvenții, dacă țin mult la prețul de trei lei, ori să majoreze tarifele. Dacă cei de la conducere purced doar la majorarea tarifului, putem să ne oprim la șase lei. Cu acest nou tarif ne-am permite treptat să reînnoim microbuzele. De asemenea, vom ține cont și de cerințele celor de la guvernare, câte microbuze să fie, pe care trasee. Dacă s-ar ajunge la subvenționare, am vrea 70 de milioane de lei anual pentru 700 de unități de transport. Ceea ce e mai rentabil decât achitarea subvențiilor pentru autobuze. Acum mărimea subvenției pentru călătoria cu autobuzul depășește șapte lei per călătorie.

Se evidențiază atitudinea discriminatorie a Primăriei față de companiile de transport după forma de proprietate. În anul 2006 de către Consiliul municipal, au fost stabilite tarifele pentru troleibuze – 2 lei, autobuze – 3 lei, microbuze – 3 lei. În următorul an (2007), Consiliul municipal a aprobat subvenționarea Parcului Urban de Autobuze (PUA) și a Regiei Transport Electric (RTEC) pentru compensarea diferenței dintre tarif și sinecost, în sumă totală de 110 milioane de lei. Pe parcursul anilor, această sumă a crescut, iar pentru 2020, Consiliul municipal a aprobat subvenționarea acestor întreprinderi municipale în sumă de 446,5 milioane de lei, iar pentru transportul cu microbuze nu a fost aprobată nicio subvenționare, tariful de 3 lei fiind unica sursă de venit. Deci, din data aprobării tarifelor (2006) și până în prezent, Primăria a aplicat anumite standarde pentru întreprinderile municipale și altele pentru întreprinderile private”, menționează Oleg Alexa.

De asemenea, aceștia au spus și despre faptul că parcurile de troleibuze și autobuze nu achită impozite, pe când microbuzele, chiar dacă nu au subvenții și prețul unei călătorii e de 3 lei, achită lunar câte 400-450 de lei per unitate.

În același context, șoferii au menționat că au discutat cu mai multe fracțiuni politice, cu excepția PSRM, deoarece nu au reușit să obțină o întrevedere cu reprezentanții socialiștilor.

Șoferii de microbuze au menționat că lunar din parcurile de microbuze pleacă câte 20 de unități de transport și că în următoarele 14 luni, unele rute ar putea fi sistate, dacă nu se întreprind careva modificări. De asemenea, dacă aceștia nu vor fi invitați la discuții și negocieri săptămâna curentă, săptămâna viitoare șoferii de microbuze nu vor ieși la muncă în semn de protest.

Reprezentanții parcurilor de microbuze au menționat că au trimis și demersuri tuturor consilierilor, dar nu au primit deocamdată vreun răspuns. „Aici se fură ca în pădure, unde se duc 450 de milioane de lei, trebuie de întrebat, unde s-a văzut că pentru un autobuz să se dea anul peste un milion de lei peste ceea ce câștigă.”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente