(video) La 11 kilometri sub apă. Cum ar arăta Pământul fără oceane

Fără titlu

Chiar dacă ne pare că uscatul se întinde pe toată suprafața Pământului, oceanele sunt cele care acoperă cea mai mare parte a Terrei, inclusiv cel mai lung lanţ muntos (Dorsala Atlantică) și podurile antice pe care oamenii le-au traversat pentru a ajunge pe alte continente.

Într-un remake recent al unui videoclip NASA din 2008, James O’Donoghue, specialist în planetologie, ne prezintă cum ar arăta Pământul fără oceane, dezvăluind cele trei cincimi ascunse ale suprafeței Pământului, scrie sciencealert.com.

O’Donoghue lucrează la Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA) și anterior a fost la NASA. El a creat clipul video de mai jos, în slow-motion, plecând de la o animație realizată de fizicianul Horace Mitchell de la NASA în anul 2008.

Se observă că pe măsură ce oceanele pierd încet apă, își fac apariția marginile submarine ale fiecărui continent sau platformele continentale „Multe peisaje submarine sunt dezvăluite instantaneu în primii zeci de metri”, a declarat O’Donoghue pentru Business Insider.

În urmă cu zeci de mii de ani, strămoșii noștri au putut merge pe jos din Europa continentală până în Marea Britanie, din Siberia în Alaska și din Australia până pe insulele din apropierea continentului Australian.

„În timpul ultimei ere glaciare, o mare cantitate de apă din oceane a fost blocată sub formă de gheață la polii planetei. Astfel s-au format podurile terestre pe care le-au folosit oamenii ca să migreze de pe un continent pe altul. După încheierea erei glaciare, aceste căi de tranzit au fost acoperite de apă”, a declarat O’Donoghue.

Eliminând apa din oceane, animația ne oferă o imagine a suprafeţei Pământului aşa cum a fost cunoscută de strămoșii noștri.

După ce nivelul oceanelor a scăzut de la 2 000 la 3 000 de metri, se observă apariţia celui mai lung lanț de munți al Pământului, Dorsala Atlantică, care se întinde pe o distanţă de 60 000 de kilometri în mijlocul oceanului. Mai mult de 90 % din acest lanţ muntos se află sub apă.

După ce nivelul oceanelor a coborât sub 6 000 de metri, cea mai mare parte a apei a dispărut. Cu toate acestea, mai este nevoie de aproape 5 000 de metri pentru golirea celui mai adânc punct de pe suprafața Pământului, Groapa Marianelor. „Această animație ne arată că platformele continentale sunt la fel de variabile și interesante, din punct de vedere geologic, ca și continentele. Putem astfel cunoaşte nu numai fundul oceanului, ci și povestea antică a umanității”, a declarat O’Donoghue.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente