Produsele de tutun nu vor mai fi expuse vizibil în magazine, iar consumatorii vor solicita foi A4 cu lista acestora. Când va intra în vigoare legea

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Foto: OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Începând cu 20 mai va fi interzisă expunerea vizibilă a produselor din tutun, a produselor conexe, a dispozitivelor și accesoriilor de utilizare, reîncărcare sau încălzire a acestora în spaţiile comerciale accesibile publicului (magazine, chioșcuri, secții comerciale), scrie bizlaw.

Interdicția se regăsește și în prezent în Legea privind controlul tutunului, dar un grup de deputați au înregistrat un proiect de completare a legii respective, care prevede obligarea agenților economici care comercializează astfel de produse să ia toate măsurile necesare ca locurile de amplasare a acestor produse să fie închise sau acoperite astfel încât produsele să nu fie vizibile niciunei persoane cu excepția angajaților spațiului commercial, inclusiv în momentul deschiderii sau descoperirii de către vânzător a locurilor de amplasare a produselor pentru deservirea consumatorilor adulți.

Nerespectarea acestei prevederi se va considera expunere vizibilă a produselor de tutun, fiind susceptibilă de sancționare contravențională.

Proiectul de completare a Legii privind controlul tutunului aduce și precizări privind cerințele față de lista produselor din tutun, a produselor conexe, a dispozitivelor și a accesoriilor de utilizare, reîncărcare sau încălzire a acestora disponibile pentru comercializare cu indicarea preţurilor acestora. Mai exact, lista urmează a fi imprimată pe hârtie albă de format A4, cu caractere negre de dimensiunea 14.

Lista va fi prezentată de vânzător la solicitarea cumpărătorilor adulți.

Noile prevederi ar putea intra în vigoare în data de 20 mai.

Vedeți și un infografic cu prevederile noi care au menirea să reducă consumul de tutun în anul 2020.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente