Deputatul Dinu Plîngău susține că există suficiente probe care să ducă la acuzarea mai multor persoane pentru uzurparea puterii în stat

dinuplangau

Deputatul Dinu Plîngău susține că există suficiente probe care să ducă la acuzarea mai multor persoane pentru uzurparea puterii, inclusiv a unor actuali deputați PD, printre care primele figuri în partid, Pavel Filip și Alexandru Jizdan.

„Comisia de anchetă a audiat mai mulți angajați ai MAI, printre care Mihai Harabagiu, Marin Maxian, Andrei Sîrbu, Alexandru Pânzari, Corneliu Groza, Gheorghe Cavcaliuc, Mihai Ciubaciuc. În urma acestor audieri, comisia a aflat că în timpul aşa-ziselor proteste corturile IGSEU-ului au fost transmise în folosința protestatarilor care au pichetat clădirile instituțiilor de stat prin intermediul IGP-ului, la solicitarea lui Alexandru Pânzari și la ordinul verbal al fostului ministru de interne Alexandru Jizdan. Mai mult decât atât, în cadrul audierilor comisia a aflat că Alexandru Pânzari ar fi dat indicații verbale mai multor angajați ai MAI de a nu admite accesul deputaţilor în insituțiile de stat înconjurate de protestatari. Justificarea lui Pânzari în acest sens a fost extrem de dubioasă, suspectă şi chiar lipsită de orice logică: dânsul susţine că a dat acest ordin verbal pentru a proteja deputații! Or deputaților trebuie să li se asigure accesul în instituţiile statului, pentru că acesta e dreptul lor inalienabil şi îngrădirea acestuia este o ilegalitate”, a declarat Dinu Plîngău.

„În urma audierii mai multor ofițeri de rang înalt din cadrul Armatei Naționale, comisia a aflat că la 9 iunie Vladimir Plahotniuc, împreună cu Eugeniu Sturza și Pavel Filip, i-au chemat pe toți în sala de ședințe a Marelui Stat Major al Ministerului Apărării, unde Plahotniuc a susţinut discursuri politice. După această ședință mai multor ofițeri li s-a ordonat să fie «pe alarmă», să «protejeze» edificiile statului și să nu admită accesul deputaţilor pe teritoriul ministerului”, a mai punctat Plîngău.

Plîngău a mai semnalat că în perioada investigaţiilor au fost audiați și alți funcționari publici. La solicitarea comisiei, SIS și MAI au prezentat informaţii referitoare la evenimentele din 7-14 iunie, care relatau în special modul de organizare a protestelor în susținerea guvernului Filip, iar comisia a constatat că acele proteste au fost organizate de PD și Partidul Șor și că majoritatea oamenilor prezenți la aşa-zisele proteste erau remunerați financiar.

La sfârşitul lunii septembrie, comisia era pe punctul de a finaliza raportul său cu privire la elucidarea tuturor circumstanțelor de fapt și de drept privind tentativa de puci anticonstituțional întreprinsă de Partidul Democrat din Moldova prin intermediul Curții Constituționale și al Procuraturii Generale. Dar a survenit situația când președintele comisiei a fost ales în calitate de judecător la CCM și activitatea comisiei a stagnat.

„După ce deputatul Mihai Popușoi a fost ales în calitate de președinte al comisiei, aceasta a funcţionat timp de câteva săptămâni, perioadă în care s-a încercat sistematizarea materialului acumulat pentru a definitiva raportul comisiei, dar această activitate a fost torpilată de unii membri ai comisiei care nu şi-au mai dorit o finalitate a investigaţiilor. Comisia a devenit total nefuncțională în perioada în care a survenit criza politică cauzată de schimbarea guvernului, deşi mai exista şansa de a duce la bun sfârşit lucrurile. Această şansă s-a spulberat, însă, în momentul când Mihai Popușoi și-a dat demisia din funcția de președinte al comisiei. Astfel activitatea comisiei a fost compromisă şi s-a încheiat cu eşec. În rezultat, Parlamentul Republicii Moldova nu a mai votat numirea unui nou președinte și nu a dispus prelungirea termenului de activitate a comisiei oferindu-i posibilitatea să prezinte plenului un raport”, a mai spus Dinu Plîngău.

În aceste condiții, deputatul a solicitat convocarea tuturor deputaților care au făcut parte din comisie pentru a indentifica soluții juridice pentru a prezenta raportul în plen, astfel încât să fie adoptată o hotărâre care poate avea consecințe juridice pentru toți cei implicați în tentativa de uzurpare a puterii în stat.

Taguri: #Tinerii DA
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente